Δευτέρα, 25 Μαϊος 2020 21:10

Κρύα Βρύση: Μια αιγαιοπελαγίτικη παραλία που δύσκολα θα τη βρείτε γεµάτη!

Γράφτηκε από την


Η παραλία της Κρύας Βρύσης του Μαντουδίου, που βρίσκεται στο βόρειο μέρος της Εύβοιας, είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μη χρειαστεί να «στριμωχτείς» με κανέναν.

Ετσι, έχει το προνόμιο ακόμα και το καλοκαίρι να τη βλέπεις και να τη χαίρεσαι..

Είναι κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά, έχει εύκολη πρόσβαση για όλα τα τροχοφόρα οχήματα ή σκάφη, ενώ αρκετοί την προτιμούν για ελεύθερο κάμπινγκ.
Στην ακτή και στο βυθό υπάρχει άμμος και ψιλό βότσαλο. Η θάλασσα είναι κανονική προς βαθιά, συνήθως με κυματισμό.
Σίγουρα θα σου τραβήξει την προσοχή το μοναδικό μαγαζί πάνω στην παραλία, δίπλα από μια λίμνη που χύνεται στη θάλασσα. Εκεί θα αποτινάξεις κάθε ίχνος στρες, θα απολαύσεις τον καφέ σου κοιτάζοντας το κύμα που σκάει μπροστά σου, και μετά ουζάκι και μεζέδες! Αν σου ανοίξει για τα καλά η όρεξη, τυροπιτάρι ευβοιώτικο, σαγανάκι χαλκιδέικο, χταπόδι λιαστό, κυδώνια και στρειδόχτενα ή ό,τι άλλο έχει βγάλει η θάλασσα.
Το μέρος είναι εξαιρετικά παρθένο - κι όσοι αγαπούν το περπάτημα και επιθυμούν να βρεθούν «έρημοι» στην καυτή άμμο κατακαλόκαιρο, θα απολαύσουν ένα σπάνιο άρωμα που προέρχεται από τα ανθισμένα θαλασσόκρινα που στολίζουν τα απάτητα μέρη στις αμμοθίνες.

Στο τέλος της παραλίας στη δεξιά πλευρά, έρχεσαι αντιμέτωπος με μια άγρια ομορφιά και απότομα βράχια που κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα. Το συγκεκριμένο σημείο καλύτερα να το επισκεφτεί κανείς μόνος, χωρίς μικρά παιδιά μαζί.
Η παραλία της Κρύας Βρύσης είναι από τις μεγαλύτερες παραλίες σε έκταση στο σύνολο του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας και θεωρείται νότια προέκταση της διάσημης παραλίας της Αγίας Αννας. Καταγάλανα πεντακάθαρα νερά και η απόλυτη ηρεμία! Δεν βρίσκεις ξαπλώστρες να αράξεις, μόνο πετσέτα κάτω... και είναι σαν να βρίσκεσαι σε ιδιωτική παραλία. Είσαι free να απολαύσεις τον ήλιο και τη θάλασσα all day!

 

 

 

Αρχαία Κήρινθος

Νότια της παραλίας βρίσκεται η Αρχαία Κήρινθος: Εδώ έχουν εντοπιστεί τα απομεινάρια της άλλοτε κραταιάς αρχαίας ευβοϊκής πόλης, από την οποία καταγόταν ο μυθικός ήρωας Κάνθος που πήρε μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία. Η «έφαλος Κήρινθος» (πάνω από τη θάλασσα), όπως την αναφέρει ο Ομηρος, ή «ενάλια» (μέσα στη θάλασσα) κατά το Σκύμνο, ήταν χτισμένη σε πανέμορφη τοποθεσία, σε λόφο πάνω από τη θάλασσα, ο οποίος κάποτε σχημάτιζε χερσόνησο. Το όνομα της πόλης πιθανόν να προέρχεται από το λουλούδι κήρινθος που κατέκλυζε τις λοφοπλαγιές της περιοχής.

 

Κοντά στη θάλασσα και στον άνθρωπο

Πλατάνια, τρεχούμενα νερά και διάφορα αμφίβια συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο, που αν το διασχίσεις σίγουρα θα το απολαύσεις καλύτερα: Ο ποταμός Νηλέας ή Αράπης, που έχει τις πηγές του ανάμεσα στα χωριά Παπάδες και Κερασιά, διανύει μια διαδρομή 50 περίπου χιλιομέτρων και καταλήγει στο Αιγαίο Πέλαγος, κοντά στο χωριό Κρύα Βρύση του Δήμου Κηρέως, αφού ενωθεί με τον ποταμό Κηρέα και σχηματίσουν τον Βούδουρο ποταμό που οι ντόπιοι τον λένε και Διπόταμο.
Κηρέας και Νηρέας συνθέτουν μαζί έναν παράδεισο. Η διαδρομή ξεδιψάει τον επισκέπτη που αναζητά ανανέωση στη φύση. Υπερήλικα δέντρα με τη δική τους ιδιαίτερη αισθητική, αιωνόβιοι γίγαντες της φύσης, κιβωτοί της βιοποικιλότητας, στέκουν παρατηρητές των γεγoνότων και των ανθρώπινων γενιών. Τα γηρατειά τους μπορεί να διαρκούν αιώνες. Κοιτάζοντάς τα παρατηρείς καλύτερα τη ζωή, το χρόνο και το χώρο, την κατάληξη. Η θάλασσα σμιλεύει τα δέντρα, τα αποφλοιώνει και τα προσφέρει απλόχερα σαν έργα τέχνης. Τέτοιους ιδιαίτερους τόπους ηρεμίας και γαλήνης, που ξεκουράζουν τον περιηγητή και τον λουόμενο, δεν τους βρίσκεις εύκολα!

 
Το φαράγγι της Μπουλοβίναινας

Εξω από το χωριό Αγία Αννα, δυτικά σε μια ορεινή περιοχή, υπάρχει ένα ξακουστό φαράγγι: το φαράγγι της Μπουλοβίναινας. Η ιστορία αναφέρει ότι κατά την επανάσταση του 1821 η Μπουλοβίναινα, θέλοντας να αποφύγει τους Τούρκους, έπεσε μέσα σ’ αυτό και από τότε η περιοχή πήρε το όνομά της.
Πιο συγκεκριμένα λέγεται ότι κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, σε μια σπηλιά στο φαράγγι, κρύβονταν από τους Τούρκους γύρω στα 40 άτομα, ανάμεσά τους και η Μπολοβίναινα. Για κάποιο λόγο, η Μπολοβίναινα βγήκε έξω από το φαράγγι, και καθώς γύριζε την εντόπισαν οι Τούρκοι. Για να μην πέσει στα χέρια τους, αλλά και για να μην προδώσει το κρησφύγετο, η Μπολοβίναινα έπεσε στο φαράγγι.
Μέσα από το φαράγγι κυλάει ο ποταμός Νηλέας ο οποίος έχει τις πηγές του στο όρος Ξηρό. Το φαράγγι απέχει μόνο 3 χιλιόμετρα από την Αγία Αννα και ο επισκέπτης φτάνει εκεί μέσω του οικισμού της Παλαιόβρυσης.
Το φαράγγι λέγεται επίσης και Αράπης. Το όνομα αυτό πιθανόν το πήρε από τον αρχαίο μύθο που ανέφερε ότι τα πρόβατα που έπιναν νερό από τις όχθες του Νηλέα γεννούσαν μαύρα αρνιά.

 

Αξίζει ακόμη να δείτε

 

 

ΛΟΥΤΡΑ ΑΙΔΗΨΟΥ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 
Η Αιδηψός είναι η μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας. Χάρη στις θερμές ιαματικές πηγές της, κατάλληλες για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, αποτελεί πόλο έλξης πολλών παραθεριστών, όλες τις εποχές του χρόνου.
Η λουτρόπολη της Εύβοιας παίζει πάντα τον ίδιο ρόλο: ξεκουράζει, διασκεδάζει και θεραπεύει…
Λειτουργούν δεκάδες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, προσφέροντας υψηλού επίπεδου διακοπές, ενώ ταυτόχρονα ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει προγράμματα αισθητικής στα υπερσύγχρονα spa που διαθέτουν τα ξενοδοχεία.

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΔΡΥΜΩΝΑ
Μεταξύ του χωριού Κερασιά και Δρυμώνα, σε υψόμετρο 620 μέτρων, 4 χιλιόμετρα από το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, ο επισκέπτης αντικρίζει τους καταρράκτες Δρυμώνα: ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς, με τρεχούμενα νερά, πλατάνια, μαύρα πεύκα, έλατα και ειδυλλιακές λιμνούλες που δημιουργούνται από τον ποταμό Σηπιά.
Η διαδρομή ανάμεσα στο κατάμεστο από βλάστηση περιβάλλον προσφέρει αισθήματα ηρεμίας και γαλήνης στους περιηγητές.
Δύο είναι οι εκδοχές για το πώς πήρε η περιοχή το όνομά της: είτε από το πυκνό δάσος από δρυς (βελανιδιές) που την περιβάλλει, είτε από το δριμύ ψύχος που επικρατεί στη περιοχή τους χειμερινούς μήνες.
Το Δασαρχείο της περιοχής έχει δημιουργήσει για τους επισκέπτες, με πολλή προσοχή και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, ένα ξύλινο περίπτερο με μια μικρή έκθεση τοπικών φυτών καθώς και απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί στη περιοχή. Επίσης, έχει κατασκευάσει με φυσικά υλικά, κορμούς δέντρων και σχοινιά, γέφυρες και στηρίγματα, προκειμένου να απολαύσει ο περιηγητής τις ανεπανάληπτες υδατοπτώσεις μέσα από μια σύντομη οδοιπορική διαδρομή.
Ο ποταμός Σηπιάς δημιουργεί ένα μαγευτικό θέαμα διασκορπίζοντας το νερό του στους ονειρεμένους καταρράκτες. Το νερό πέφτει από ύψος 15 μέτρων σε μια κρυστάλλινη λίμνη κυκλωμένη από βράχια και δάσος. Η κατάφυτη αυτή λίμνη είναι μεγάλης οικολογικής αξίας λόγω του πυκνού ελατοδάσους που την περιβάλλει και των σπάνιας ομορφιάς μαύρων πεύκων.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΩΝ ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΡΑΣΙΑΣ
Το Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς εγκαινιάστηκε το 2006 και στεγάζει τον παλαιοντολογικό πλούτο της περιοχής. Στις ανασκαφές στην Κερασιά έχουν βρεθεί απολιθώματα θηλαστικών που έζησαν στην Εύβοια πριν από περισσότερα από 6 εκατομμύρια χρόνια.
Τα ευρήματα αυτά, κατάλληλα συντηρημένα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό με πρωτότυπο τρόπο. Η συλλογή εκθεμάτων του μουσείου περιλαμβάνει απολιθώματα θηλαστικών, απολιθώματα ασπόνδυλων, πετρώματα, αρχαιολογικά ευρήματα.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ
Προσκύνημα στο Προκόπι: ένα όμορφο χωριό με πλατάνια και πεύκα δίπλα στην κοίτη του ποταμού Κηρέα. Στον ναό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, μεγάλος αριθμός προσκυνητών επισκέπτεται καθημερινά το ιερό λείψανο του αγίου.
Το προσκύνημα του Οσίου Ιωάννη λειτουργεί υπό την άμεση εποπτεία της Μητρόπολης Χαλκίδος και διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Διατηρεί ξενώνα, ο οποίος θεμελιώθηκε το 1977 και εγκαινιάστηκε το 1989 από τον τότε μητροπολίτη Χαλκίδας Χρυσόστομο Βεργή. Είναι δυναμικότητας 160 κλινών και περιλαμβάνει ακόμα αίθουσες διαλέξεων, μουσείο κ.ά. Στις αίθουσές του φιλοξενούνται Ιερατικά Συνέδρια, Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας.

ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ
Στον Δήμο Ελυμνίων, στα χαμηλά των βουνών Καβαλάρης και Ξηρό, αντίκρυ στο χωριό Δρυμώνας, βρίσκεται χτισμένη η Μονή του Οσίου Δαυίδ, αφιερωμένη στη μνήμη της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Η τοποθεσία είναι προφυλαγμένη από όλους τους ανέμους, γεγονός όμως που δημιουργεί τις προϋποθέσεις μεγάλης επικάλυψής της από χιόνι τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Το έτος της πρώτης οικοδόμησης της μονής δεν είναι ακριβώς γνωστό. Το βέβαιο είναι ότι προϋπήρχε του 1500, αφού ο όσιος Δαυίδ (που έζησε γύρω στο 1550) δημιούργησε τη μονή πάνω στα ερείπια προϋπάρχοντος ναού. Λογικά ο προϋπάρχων αυτός ναός καταστράφηκε από τους Τούρκους μετά την κατάληψη της Εύβοιας το 1470. Το 1824 οι Τούρκοι καταστρέφουν με φωτιά και το νέο ναό για να εκδικηθούν τη συμμετοχή των μοναχών στον ξεσηκωμό του 1821. Η νέα ανοικοδόμηση έγινε το 1877.
Στο ναό του μοναστηριού φυλάσσονται σε καλλίτεχνη λειψανοθήκη τα ευωδιάζοντα και θαυματουργά οστά του οσίου Δαυίδ του Γέροντος, καθώς το θυμιατό και το πετραχήλι του αγίου, ρωσικής προέλευσης. Σώζεται επίσης χειρόγραφο δανειστήριο του Αγγελή Γωβιού, ο οποίος ερχόμενος από το Πήλιο πέρασε από τη Μονή και δανείστηκε 1000 γρόσια για τις ανάγκες του αγώνα. Στο δανειστήριο αυτό ο Ευβοέας στρατηγός ευχαριστεί τους πατέρες της μονής αλλά και τους κατοίκους για τη συμβολή τους στον αγώνα για την ελευθερία.
Τις τελευταίες δεκαετίες η μονή έγινε πανελλήνια γνωστή για τις θείες ικανότητες ενός χαρισματικού μοναχού, που έζησε σ’ αυτή και για πολλά χρόνια μέχρι το τέλος της ζωής του υπήρξε ο ηγούμενος της. Πρόκειται για τον Γέροντα Ιάκωβο στον οποίο αποδίδονται πλήθος θείων και ανθρωπίνων επεμβάσεων προς ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ
Στο μουσείο μπορεί κανείς να δει μέσα από τα εκθέματα την ιστορία της ευρύτερη περιοχής του Νηλέα, από την τουρκοκρατία ως τις μέρες μας.
Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται είδη οικιακής χρήσης και υφαντουργίας, αγροτικά εργαλεία, καθώς και εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην κτηνοτροφία, όπλα, παραδοσιακά πλεκτά και υφαντά, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του λαογράφου Δημήτρη Σέττα, ιδρυτή του μουσείου, και μία μικρή βιβλιοθήκη στην οποία υπάρχουν πολλά από τα έργα του.
Ολα τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αγίας Αννας και των γύρω χωριών, αλλά και από άλλες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.

 

INFO
Από τη Χαλκίδα μέχρι την Κρύα Βρύση, η απόσταση είναι 64 χιλιόμετρα. Στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου βρίσκεις τον παράδεισό σου. Προσφέρεται τόσο για τους λάτρεις της θάλασσας όσο και του βουνού, και είναι ένας ενδιαφέρον προορισμός για ξεκούραση!