Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 15:54

Αγάντα: Γυρίζουμε πίσω στο 2014! Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Αγάντα: Γυρίζουμε πίσω στο 2014! Ι Γ. Μασσαβέτας

 

Και τώρα, πού βρισκόμαστε; Η πιο έντιμη και καθαρή απάντηση είναι ότι βρισκόμαστε τουλάχιστον 2 χρόνια πίσω, αν όχι και περισσότερο. Διότι, παρά τη μεγάλη σφαγή που υπέστησαν και από αυτήν την κυβέρνηση, τη δήθεν «αριστερή», οι μισθοί οι συντάξεις και η κοινωνική πολιτική του κράτους, η χώρα παραμένει κολλημένη στην ύφεση. Οπως ανακοίνωσε επισήμως η ΕΛΣΤΑΤ, και το δεύτερο τρίμηνο του 2016 είχαμε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7%. 

Πρόκειται με απλά λόγια για το 4ο συνεχόμενο τρίμηνο που η ελληνική οικονομία όχι μόνον δεν εμφανίζει ανάπτυξη, αλλά βυθίζεται στην ύφεση. Είναι όλη αυτή η περίοδος που ακλούθησε τη θεατρική «αντίσταση» της κυβέρνησης Συριζανέλ απέναντι στους δανειστές, με το «προδομένο δημοψήφισμα», που κατέληξε στην χειρότερη υποταγή και αποδοχή των πιο σκληρών όρων σε βάρος των πλέον δοκιμαζόμενων τάξεων. 

Αυτά είναι τα δεδομένα. Υφεση. Στις «εκτιμήσεις» -που συνήθως αποδεικνύονται σαν τις «προβλέψεις» που κάνουν οι καφετζούδες, «μεγάλη χαρά σού έρχεται», «κάτι λεφτά σού πέφτουν»- προβλέπεται για τα 2 τελευταία τρίμηνα του χρόνου να πιάσουμε μια κάποια αναπτυξούλα, ώστε το 2016 να κλείσει,όχι βεβαίως με ανάπτυξη, αλλά με μείωση της ύφεσης στο επίπεδο της του 0,3%...

Δηλαδή, αν όλα πάνε καλά, όπως τα υπόσχεται η κυβέρνηση, ελπίζουμε το 2017 να επιστρέψουμε εκεί που βρισκόμασταν στο δεύτερο εξάμηνο του 2014. Οταν δηλαδή εμείς οι πολίτες επιλέξαμε να τελειώνουμε με τους «Σαμαροβενιζέλους» και τη δική τους ανάπτυξη, που είχε ήδη αρχίσει, για να φάμε με χρυσά κουτάλια σε πορφυρά πιάτα από μια κυβέρνηση συνασπισμού πρώην κομμουνιστών και εθνικιστών. Οι οποίοι μας υπόσχονταν να καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ, να ξαναδώσουν την 13η σύνταξη στου συνταξιούχους -που τώρα τους κόβουν και το ΕΚΑΣ- και άλλα ηχηρά παρόμοια, που συνιστούσαν το κομπολόι με τις «αυταπάτες» τους. 

 

Κάναμε, με «αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια» τις επιλογές μας. Και τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2015. Και τώρα πληρώνουμε το λογαριασμό. Αν ζούσε ο Μένιος Κουτσόγιωργας, σε κάθε έναν από εμάς που γκρινιάζουμε και διαμαρτυρόμαστε για την πολιτική αυτής της κυβέρνησης, θα εκτόξευε εκείνο το αμίμητο «δεν δικαιούσθε διά να ομιλείτε». Βλέπετε, το δις εξαμαρτείν, ου μόνον ανδρός, αλλ’ ούτε και λαού σοφού εστί. Πόσο μάλλον το... τρις εξαμαρτείν, μέσα σε ένα χρόνο. 

Γ.Π. Μασσαβέτας

grgiorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER