Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2016 20:57

Γιατί γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου και όχι τη λήξη του πολέμου

Γιατί γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου και όχι τη λήξη του πολέμου

Η 28η Οκτωβρίου είχε καθιερωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού προτού καθιερωθεί επίσημα ως εθνική επέτειος. Στις 28 Οκτωβρίου 1941 (1η επέτειο της έναρξης του πολέμου) φοιτητές πορεύτηκαν στην κατεχόμενη Αθήνα και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Στις 28 Οκτωβρίου 1942 οι διαδηλωτές ήταν αρκετά περισσότεροι και τα στρατεύματα κατοχής που είχαν αποκλείσει το μνημείο πυροβόλησαν για να διαλύσουν το πλήθος (χωρίς επιτυχία).

Δύο μόλις μήνες μετά την απελευθέρωση της Αθήνας (12 Οκτωβρίου), η πρωτεύουσα μετατράπηκε σε πεδίο εμφύλιας σύγκρουσης (Δεκεμβριανά) που έκλεισε έναν κύκλο βίας που είχε ξεκινήσει από το 1943. Τα γεγονότα επισκίασαν την χαρά της απελευθέρωσης. Επιλέχθηκε να εορτάζεται μια ημερομηνία που συνδέεται με ηρωικές στιγμές, παρά μία άλλη που συνδέθηκε με τη διαίρεση της ελληνικής κοινωνίας.

Το ίδιο ισχύει και για μια άλλη επέτειο. Η Ευρώπη εορτάζει την 8η Μαΐου, ημερομηνία λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τον Μάιο του 1945, ενώ η Ευρώπη πανηγύριζε, η Ελλάδα διολίσθαινε σε έναν νέο κύκλο πόλωσης, που οδήγησε στον εμφύλιο πόλεμο. Ενώ στην Ευρώπη ο πόλεμος είχε τελειώσει, στην Ελλάδα ένας νέος πόλεμος ξεκινούσε. 

Σωτήρης Θεοδωρόπουλος