Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2016 13:57

Πόσο αληθώς ούνα ράτσα είμαστε; Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Πόσο αληθώς ούνα ράτσα είμαστε; Ι Γ. Μασσαβέτας

 

Ενα από τα στερεότυπα της πολιτικής φιλολογίας μας είναι και η φράση «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα», με την οποία περιγράφεται η ομοιότητά μας, ως λαού, όχι μόνον εμφανισιακώς αλλά και λειτουργικώς, με την έννοια της συμπεριφοράς, με τον λαό της Ιταλίας. Και μπορεί πράγματι σε πολλά να μοιάζουν οι εκδηλώσεις μας, αλλά σίγουρα αυτό που μόλις παρακολουθούμε να συμβαίνει στην Ιταλία, δεν εμπίπτει στον «κανόνα» αυτόν.

Ο σαραντάχρονος Ματέο Ρέντσι πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, που προήλθε από μετάλλαξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, του κόμματος του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, ιδρυτή του «ευρωκομμουνιστικού» κινήματος, μετά το συντριπτικό "όχι" των Ιταλών πολιτών στις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του, ανακοίνωσε αμέσως, εντός μιας ώρας, την παραίτησή του.

Ο σαραντάχρονος Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός της Ελλάδας και ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, που προήλθε από μετεξέλιξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Εσωτερικού), οργάνωσε και εκείνος δημοψήφισμα. Οπου και πάλι οι πολίτες εψήφισαν, σε σχεδόν ισοδύναμο ποσοστό, υπέρ του "όχι". Οπως ακριβώς τους ζητούσε. Αλλά όπως καταμαρτυρούν με τις εξομολογήσεις τους οι τότε συνεργάτες του που σήμερα τον αντιπολιτεύονται, εκείνος ήθελε στην  πραγματικότητα το "ναι". Ε, αφού πήρε το πανηγυρικό "όχι" το έκανε εντός 48 ωρών ένα… περήφανο "ναι".

Ποια ομοιότητα βλέπετε στις δύο συμπεριφορές δυο ομηλίκων πρώην κομμουνιστών που ο ένας είναι Ελληνας και ο άλλος Ιταλός;

Αν θέλουμε να παίξουμε το παιχνίδι «βρείτε τις ομοιότητες», αυτές θα τις βρούμε στη συμπεριφορά των πολιτών. Και εκεί και εδώ οι πολίτες γοητεύθηκαν από τον λόγο των λαϊκιστών. Με τη διαφορά ότι εκεί οι λαϊκιστές ήταν στην αντιπολίτευση, ενώ εδώ μας κυβερνούσαν. Και εκεί και εδώ οι πολίτες εξέφρασαν την αγανάκτηση και την απέχθεια τους απέναντι στη «δικτατορία των Βρυξελλών». Απέναντι στη γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Τι θα αλλάξει τώρα; Ο πολύς Γερούν Ντάισελμπλουμ έσπευσε να «προβλέψει» ότι σε τίποτε «δεν θα αλλάξει η κατάσταση στην Ιταλία» μετά το δημοψήφισμα. Προφανώς έχει κατά νου το «μοντέλο» της ελληνικής πραγματικότητας. Οπου μπορεί μεν να εκτονώθηκαν οι πολίτες με το "ηρωικό όχι", αλλά από την επομένη καταπίνουν καθημερινώς το "ναι" του Τσίπρα -ομογνωμούντων βεβαίως και των λοιπών ηγετών.  

Απομένει λοιπόν να δούμε στην πράξη αν και στη βάση είμαστε πράγματι «una faza una raza».

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER