Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2016 13:52

Κακοί μάντεις ή μάντεις κακών; Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Κακοί μάντεις ή μάντεις κακών; Ι Γ. Μασσαβέτας

Διάβαζα τις καθιερωμένες ετήσιες εκτιμήσεις και προβλέψεις του διεθνούς οικονομικού πρακτορείου «Μπλούμπεργκ» και έσπευσα να σταυροκοπηθώ: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του να αποδειχθείτε ψεύτες». Αλλά ενώ από την μια παρηγορούσα εαυτόν ότι μάλλον πρόκειται για «δημοσιογραφικές υπερβολές», από την άλλη με έκαιγε η πρόσφατη προϊστορία των προβλέψεων αυτού του πρακτορείου. Το γεγονός δηλαδή ότι είχε πέσει «διάνα» στις προβλέψεις του, τόσο για την επικράτηση του Brexit στη Βρετανία, όσο και για τη νίκη του Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Αν οι προβλέψεις του για το 2017 επαληθευτούν, πάει η Ευρωπαϊκή Ενωση, οδηγείται σε διάλυση. Διότι, όπως εκτιμούν, η Μαρί Λεπέν όχι μόνο θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, αλλά θα προκηρύξει και δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο θα κερδίσει επίσης. Οπότε, σκέπτομαι, ενδεχομένως θα ακολουθήσουν και άλλοι. Και στο τέλος θα μείνει μόνο η Γερμανία με τους πιστούς δορυφόρους της.

Και μην σπεύσετε να πείτε «και τι έγινε, ας διαλυθεί η παλιοένωση» επειδή είστε πικραμένοι από τη στάση των εταίρων μας απέναντι στη χώρα μας. Διότι οι αναλυτές του «Μπλούμπεργκ» είναι μάντεις κακών και για την πατρίδα μας. Διότι, σε πείσμα των εγχώριων κυβερνητικών πανηγυρισμών, για τη συμφωνία με την οποία ο Αλέξης σύρθηκε πλήρως στη γραμμή του Σόιμπλε, εκτιμούν ότι «παρά τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία συνεχίζονται, η οικονομία συνεχίζει να καταρρέει χωρίς αυτή τη φορά να υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα». 

Η αλήθεια είναι ότι για τα δικά μας μαύρα μαντάτα, για το τι μας φέρνει το 2017, δεν χρειαζόταν να περιμένουμε τις αναλύσεις και τις προβλέψεις των ειδικών του «Μπλούμπεργκ». Ακόμη και οι γάτες και τα νήπια εν Ελλάδι αντιλαμβάνονται εκείνο που παριστάνουν ότι αγνοούν οι κυβερνήτες μας. Οτι δηλαδή με τόσο ασφυκτικά μέτρα δεν είναι δυνατόν να ελπίζουμε σοβαρώς σε πραγματική ανάπτυξη. Οτι, αντιθέτως, είμαστε καταδικασμένοι σε παράταση της ύφεσης.

Ενδεχομένως αυτός είναι και ο λόγος ένεκεν του οποίου η «πονηρή αλεπού» Κριστίν Λαγκάρντ αναζητά προφάσεις ώστε το ΔΝΤ να βγάλει την ουρά του έξω από το «ελληνικό πρόγραμμα», το οποίο, ατύπως μεν, αλλά ουσιαστικώς, εισήλθε ήδη στη φάση του τέταρτου μνημονίου, το οποίο μας σερβίρεται ως… ελάφρυνση του χρέους μετά από 43 χρόνια. 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER