Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 13:49

Ψιλό γαζί, ευρωπαϊκού επιπέδου! | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Ψιλό γαζί, ευρωπαϊκού επιπέδου! | Γ. Μασσαβέτας

 

Βρε μήπως, τελικώς, φταίμε εσείς και εγώ για τη λιτότητα;

Στη συνάντηση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πιέρ Μοσκοβισί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οικοδεσπότης ήταν απολύτως κατηγορηματικός: Δεν δεχόμαστε, είπε, μέτρα που θα επιβαρύνουν τους πολίτες έστω και κατά ένα ευρώ. Οχι άλλη λιτότητα. Πολύ ωραία.

Αλλά και ο κ. Μοσκοβισί μια από τα ίδια μας είπε: «Τα αποτελέσματα της Ελλάδας είναι πολύ ικανοποιητικά και είχαμε ανάπτυξη όπως εμφάνισαν οι πρόσφατες προβλέψεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ανάπτυξη 3% το 2018. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στους πραγματικούς αριθμούς που είδαμε στις πρόσφατες προβλέψεις. Δεν είμαστε υπέρ της λιτότητας και κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας».

 «Ο ελληνικός λαός πρέπει να δει φως στο τέλος του τούνελ της λιτότητας», έγραψε νωρίτερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο επίτροπος.

Ε, πώς στην ευχή συμβαίνει, ενώ από την μια πλευρά έχουμε μια τόσο επίσημη διαβεβαίωση ότι «κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας», από την άλλη, αυτή η ριμάδα η λιτότητα να γίνεται όλο και πιο άγρια, με συνεχείς περικοπές απολαβών και δικαιωμάτων από τη μια και αύξηση φόρων, τελών και εισφορών από την άλλη; Ποιος, στο καλό, είναι πάνω από τους τόσο φιλικούς προς την Ελλάδα και τον λαό της «θεσμούς», ώστε να ακυρώνει αυτή την «κατανόηση» και την «καλή διάθεσή» τους;

Η μαύρη αλήθεια είναι ότι η διγλωσσία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των δικών μας πολιτικών. Απλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Διό και άλλα μας λένε, όταν απευθύνονται σε εμάς, στους πολίτες της Ελλάδας, διάφοροι Ευρωπαίοι παράγοντες, αλλά τελείως διαφορετικά ομιλούν και πράττουν οι εκπρόσωποί τους σε «τεχνοκρατικό επίπεδο», όπως για παράδειγμα στις συνεδριάσεις του «Γιουρογουόρκινγκ Γκρουπ». Οπου βεβαίως δεν κάνουν οι τεχνοκράτες του κεφαλιού τους. Τις εντολές των πολιτικών προϊσταμένων τους προσπαθούν να διεκπεραιώσουν 

Οπότε δεν απομένει παρά να τους αφιερώσουμε το γνωστό άσμα των Μάνεση - Δερβενιώτη: 

Αλλα μου λεν τα μάτια σου 

και άλλα η καρδιά σου.

Μαζί μου παίζεις θέατρο αράδα,

μια τέτοια κωμωδία δεν ξανάδα.

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER