Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017 22:31

Πάρις Κοκορότσικος: «Ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα παραμένει σε εμβρυακό στάδιο»

Γράφτηκε από την
Πάρις Κοκορότσικος: «Ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα παραμένει σε εμβρυακό στάδιο»

Το δικό της κομμάτι στην "πίτα" των 2,6 εκατ. ανθρώπων, που υπολογίζεται ότι επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ευρώπη για λόγους ιατρικού τουρισμού, διεκδικεί η Ελλάδα, η οποία σταδιακά γίνεται ορατή στον "χάρτη" των συγκεκριμένων υπηρεσιών, δίπλα σε γειτονικές χώρες, που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει άλματα σε αυτόν τον χώρο, όπως η Κροατία και η Τουρκία.

"Ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται μεν ακόμη σε εμβρυακό στάδιο, αλλά πλέον δεν είναι στο μηδέν, όπως τρία χρόνια πριν" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Συμβουλίου Ιατρικού Τουρισμού - "Elitour" Πάρις Κοκορότσικος, προσθέτοντας ότι πρωτοβουλίες όπως η ένταξη του ιατρικού τουρισμού στον νέο αναπτυξιακό νόμο, συμβάλλουν ώστε η Ελλάδα να "κερδίσει" σταδιακά το δικό της μερίδιο στον διαρκώς αυξανόμενο τζίρο της συγκεκριμένης αγοράς στην Ευρώπη (10 δισ. δολ. σήμερα, με πρόβλεψη για κύκλο εργασιών 32,5 δισ. δολ το 2019).

"Υπάρχουν τομείς του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα με χτυπητά πλεονεκτήματα και πολύ καλές τιμές σε σχέση με τον ανταγωνισμό, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση. Μάλιστα, η Θεσσαλονίκη θεωρείται ήδη πολύ σημαντικός προορισμός" σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάρις Κοκορότσικος, ο οποίος ήταν σήμερα ομιλητής στο 2ο Συνέδριο Τουρισμού στην Θεσσαλονίκη, με θέμα: "Τουρισμός Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας". Το συνέδριο διοργανώνεται από τα πέντε διμερή επιμελητήρια (ελληνοαμερικανικό, ελληνοβρετανικό, ελληνογαλλικό, ελληνογερμανικό και το ελληνοιταλικό Θεσσαλονίκης) και πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Κατά τον Πάρι Κοκορότσικο, οι γειτονικές της Ελλάδας χώρες, Τουρκία και Kροατία, αποτελούν τους δύο νέους αναπτυσσόμενους προορισμούς για επισκέπτες ιατρικού τουρισμού στην Ευρώπη, ενώ η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων όταν πρόκειται για σοβαρά περιστατικά υγείας.

Πώς τα κατάφερε η Τουρκία να έχει 657.000 τουρίστες υγείας ετησίως

Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο Π. Κοκορότοσκος στην περίπτωση της Τουρκίας, η οποία -όπως επισήμανε- έχει σήμερα ανεπτυγμένο δίκτυο ιατρικού τουρισμού με 43 πιστοποιημένα νοσοκομεία από την JCI (Joint Commission International) και 657.000 τουρίστες υγείας από 105 χώρες ετησίως. Πώς το πέτυχε; Αρχικά, το υπουργείο Τουρισμού της χώρας εξασφάλισε στον κλάδο της υγείας πρόσβαση σε σημαντικές τουριστικές εκδηλώσεις και συνέδρια, καθώς και στις μεγαλύτερες εκθέσεις του εξωτερικού.

Στην συνέχεια, το υπουργείο Οικονομικών εκπόνησε πρόγραμμα ειδικών κινήτρων για την ανάπτυξη του κλάδου, ενώ κορυφαίες τράπεζες και το IFC του ομίλου της World Bank χρηματοδότησαν νέες επενδύσεις σε ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία πήραν διεθνείς πιστοποιήσεις. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία όχι απλά θεωρείται πλέον πρωτοπόρος στον τομέα του ιατρικού τουρισμού, αλλά έχει αρχίσει να επενδύει σε αυτόν και εκτός των συνόρων της, σε άλλες χώρες.

Αυτοί οι κλάδοι του ιατρικού τουρισμού έχουν προοπτική στην Ελλάδα

Ποιές θα μπορούσαν να είναι οι πιθανές αγορές με προοπτική για το ελληνικό προϊόν ιατρικού τουρισμού;

Όπως διαπιστώθηκε και από τη συμμετοχή του Elitour στην διεθνή έκθεση ιατρικού τουρισμού IΜΤΕC στο Ντουμπάι, όπου πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100 ραντεβού, έντονο ενδιαφέρον υπάρχει για τις υπηρεσίες της εξωσωματικής γονιμοποίησης, πλαστικής χειρουργικής, αποκατάστασης, οδοντιατρικής κι οφθαλμολογίας, για τα μεγάλα χειρουργεία, αλλά και για περιστατικά ρουτίνας (π.χ., check up, αρθροπλαστικές κ.τ.λ.), ενώ ανά γεωγραφική περιοχή προέλευσης των δυνητικών επισκεπτών, το ενδιαφέρον εξειδικεύεται.

Βάσει ερευνών αγοράς και μελετών, στην περίπτωση των επισκεπτών από τις ΗΠΑ για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφέρει με επιτυχία ιατρικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την πλαστική χειρουργική, τα ορθοπεδικά και οδοντιατρικά, την αιμοδιάλυση, την εξωσωματική γονιμοποίηση και την αποκατάσταση. Από την Ευρώπη θα μπορούσε κάλλιστα να προσελκύσει οργανωμένα από ταμεία γκρουπ για αιμοδιάλυση, υπηρεσίες προς παιδιά με ειδικές ανάγκες, οδοντιατρικές υπηρεσίες, πλαστική χειρουργική και εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι επισκέπτες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης θα επισκέπτονταν την Ελλάδα προκειμένου να συνδυάσουν τον τουρισμό με υπηρεσίες πλαστικής χειρουργικής ή εμφύτευσης μαλλιών, αποκατάστασης και αιμοδιάλυσης, ενώ και από τις χώρες του Κόλπου εκτιμάται ότι οι προοπτικές θα ήταν θετικές για την ανάπτυξη ιατρικού τουρισμού στους τομείς της εξωσωματικής, του προγεννητικού ελέγχου, των τσεκ απ, της αποκατάστασης και της εμφύτευσης μαλλιών.

Ανταγωνιστικές τιμές, υψηλή ποιότητα, αλλά και ...υψηλές αδυναμίες

Τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι -μεταξύ άλλων- το υψηλό επίπεδο ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και το διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό προσωπικό, ο υπερσύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, αλλά και οι ανταγωνιστικές τιμές, σε σχέση ιδίως με την ποιότητα του προσφερομένου προϊόντος.

Βάσει στοιχείων που παρουσιάζει ο Πάρις Κοκορότσκος, μια επέμβαση αύξησης στήθους στοιχίζει -ενδεικτικό κόστος- για παράδειγμα 6.000 δολάρια στις ΗΠΑ ή την Ουγγαρία (χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος αντιμετώπισης τυχόν επιπλοκών) και 4.350 δολάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναντι 4.300 δολαρίων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής αμοιβής. Πολύ μεγάλη είναι η διαφορά τιμών στις λιποαναρροφήσεις (26.200 δολ. στις ΗΠΑ, 22.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 5.500 στην Τσεχία, έναντι 3.300 στην Ελλάδα), αλλά και στις εξωσωματικές (26.200 δολ. στις ΗΠΑ, 22.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 5.500 στην Τσεχία, έναντι 2.400 - 4.000 ανά προσπάθεια στην Ελλάδα).

Αντίθετα, στις αδυναμίες της χώρας περιλαμβάνονται η "χαλαρή" υποστήριξη από το κράτος, ο χαμηλός βαθμός δικτύωσης με διεθνείς brokers και facilitators ιατρικού τουρισμού, η μη οργανωμένη προβολή της χώρας ως προορισμού ιατρικού τουρισμού και το γεγονός ότι δεν έχουν αναπτυχθεί δίκτυα συνεργασιών μεταξύ τουριστικών και μεταφορικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων φορέων υγείας και ξενοδοχείων.

Το Elitour έχει 50 μέλη (νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, αερομεταφορείς, ασφαλιστικές εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία, διαφημιστικές εταιρείες, συμβούλους επιχειρήσεων και φορείς πιστοποίησης, ξενοδοχεία και facilitators).

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER