Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018 17:01

Καλαμάτα: Λιμάνι εθνικής σημασίας

Καλαμάτα: Λιμάνι εθνικής σημασίας

Ασκώντας το δικαίωμα του ενεργού πολίτη εκφράζω δημόσια την ανησυχία μου για τις πολιτικές της δημοτικής αρχής στο θέμα του λιμένα της Καλαμάτας.

Ανησυχώ γιατί ένα από τα πλέον σοβαρά έργα υποδομής, όπως το λιμάνι της Καλαμάτας, αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα, αφού σύμφωνα με την επικρατούσα αντίληψη της δημοτικής αρχής εμποδίζει την επέκταση του ποδηλατόδρομου ή τη δυνατότητα των ερωτευμένων να κάνουν βόλτα στον λιμενοβραχίονα!

Ανησυχώ ακόμη περισσότερο επειδή ακολουθούνται οι ίδιες πολιτικές επιλογές με αυτές της δημαρχοντίας του κ. Σταύρου Μπένου που ήθελε να μετατρέψει το λιμάνι της Καλαμάτας σε μία μεγάλη μαρίνα για να ξεκουράζονται μεγάλα γιοτ και κάπου-κάπου να μας επισκέπτεται για λίγες ώρες της ημέρας και κανένα κρουαζιερόπλοιο. 

Ανησυχώ κ. δήμαρχε γιατί ξεχνάτε και εσείς ότι το λιμάνι της Καλαμάτας είναι λιμάνι εθνικής σημασίας και τη λιμενική πολιτική στη χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να την ασκεί ο δήμος, στα όρια του οποίου υπάρχει λιμάνι. Προβληματίζομαι ακόμη περισσότερο που δεν κατανοείτε ότι το λιμάνι μας αναδεικνύει το συγκριτικό πλεονέκτημα της Καλαμάτας, που είναι οι συνδυασμένες μεταφορές (οδικοί άξονες, σιδηρόδρομος, λιμάνι και αεροδρόμιο), γεγονός που της επιτρέπει να διεκδικεί το ρόλο της νοτιότερης πύλης της Ελλάδος στη Μεσόγειο και η Καλαμάτα να είναι η μητρόπολη στη Νότια Πελοπόννησο, με ό,τι αυτό σημαίνει σε επενδύσεις και σε θέσεις εργασίας.

Κύριε δήμαρχε, θα σας πρότεινα να μεταφράσετε σωστά την επιθυμία των επιχειρηματιών της Κρήτης, που όπως δηλώσατε και εσείς ο ίδιος χθες ζήτησαν την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα. Φανταστείτε λοιπόν κύριε δήμαρχε τον ρόλο του λιμένα της Καλαμάτας όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο δυτικός οδικός άξονας από Ιωάννινα μέχρι Καλαμάτα, όταν θα έχει επαναλειτουργήσει ο σιδηρόδρομος και θα έχουν δημιουργηθεί τα θαλάσσια δίκτυα που θα συνδέουν την Καλαμάτα με την Κρήτη και τα λιμάνια της Μεσογείου.

Με όλο τον σεβασμό κύριε δήμαρχε θα σας πρότεινα να είστε ιδιαίτερα προσεκτικός στο θέμα του λιμένα της Καλαμάτας και στον ρόλο που διαδραματίζει ως βασικό τμήμα των συνδυασμένων μεταφορών, οι οποίες, όταν υπάρχουν και λειτουργούν, προσφέρουν αναπτυξιακές ευκαιρίες στην αγροτική παραγωγή, στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες, στο εμπόριο, στον τουρισμό και τη ναυτιλία, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ισόρροπη ανάπτυξη και στην προσπελασιμότητα περιφερειών που είναι σχετικά απομονωμένες και λιγότερο ανεπτυγμένες, όπως η δική μας.   

 

Γιώργος Καραμπάτος

Ενεργός πολίτης