Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018 11:07

Αναλγησία και υποκρισία από τους τραπεζίτες

Αναλγησία και υποκρισία από τους τραπεζίτες

Ασφαλώς θα έχετε δει εκείνες τις διαφημίσεις τραπεζών με τις οποίες αυτοεπαινούνται για την κοινωνική ευαισθησία τους. Ιδίως όταν συμβαίνει κάποια θεομηνία, κάποια ανθρωπιστική και φυσική καταστροφή.

Εκείνα τα μηνύματα «η τάδε Μπανκ στηρίζει τους πυρόπληκτους», τούτες τις μέρες, είτε τους πλημμυροπαθείς παλιότερα. Και θα έχετε θαυμάσει το μέγεθος της «κοινωνικής ευαισθησίας» του τραπεζικού μας συστήματος. Ισως και να έχετε θυμώσει με όσους παρουσιάζουν τις τράπεζες και τους τραπεζίτες μας ως ανάλγητους.

Αυτά όμως συμβαίνουν μόνο στις… διαφημίσεις. Με τις οποίες οι τραπεζίτες, εκμεταλλευόμενοι ακόμη και τον πόνο των συνανθρώπων μας, όσων είναι θύματα μιας καταστροφής, αποπειρώνται να αποκομίσουν κάποιο όφελος, μιας και τα διαφημιστικά μηνύματα «κοινωνικού περιεχομένου» έχουν πολύ μειωμένο τιμολόγιο χρέωσης από τα μέσα ενημέρωσης.

Στην πραγματικότητα, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Εχουν τόση και τέτοια κοινωνική ευαισθησία απέναντι στους πυρόπληκτους, ώστε σπεύδουν να κατάσχουν τα βοηθήματα που κατατίθενται στο λογαριασμό τους από το κράτος, στις περιπτώσεις που κάποιοι από αυτούς συμβαίνει να οφείλουν στην τράπεζα. Και το κάνουν εν ψυχρώ. Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι, από τις 26 Ιουλίου, έχει με νομοθέτημα κατοχυρωθεί το ακατάσχετο των επιδομάτων. Η ακριβής διατύπωση του νομοθετήματος ορίζει ότι «θεωρούνται αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων».

Και μη νομίσετε ότι πρόκειται τάχα για κάποιο λάθος. Οτι τάχα δεν γνωρίζουν τι ακριβώς κατάσχουν. Διότι στα καταθετήρια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρεται ρητώς ότι πρόκειται για «χορήγηση επιδόματος έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης σε πληγέντες, καταβολή της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης της παραγράφου 1 του άρθρου 12 της από 26-7-2018 Π.Ν.Π».

Είναι τόσο προκλητική αυτή η συμπεριφορά των τραπεζών, απέναντι σε χαροκαμένους και κατεστραμμένους, ώστε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης αναγκάσθηκε να προσφύγει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με υπόμνημα, με το οποίο ζητεί να διαταχθεί έρευνα «προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες που αφορούν δεσμεύσεις ποσών από τράπεζες, τα οποία έχουν καταβληθεί ως οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες, από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου».

Και είναι οι ίδιες τράπεζες, για τη διάσωση των οποίων έχουμε χρεωθεί, όλοι οι Ελληνες, ακόμη και η φτωχότερη χήρα, να πληρώνουμε για πολλά χρόνια τις δεκάδες των δισεκατομμυρίων που προστέθηκαν στο δημόσιο χρέος, αντί να χρεωθούν στις ίδιες, όπως συνέβη στην Ισπανία.

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr