Παρασκευή, 24 Μαϊος 2019 12:27

Μάθανε ότι ψηφίζουμε, πλάκωσαν και… οι Ρομά

Γράφτηκε από τον
Μάθανε ότι ψηφίζουμε, πλάκωσαν  και… οι Ρομά

 

Μάθανε ότι ψηφίζουμε, πλάκωσαν  και… οι Ρομά 

Μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Λαμία, υπήρξε μια… βαρυσήμαντη δήλωση. Ο πρόεδρος των ανά την Ελλάδα Ρομά, άλλως πώς αθιγγάνων ή γύφτων, κ. Χαλιλόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ανταποκρινόμενος στην «απεύθυνση» του πρωθυπουργού, μετέφερε στη Λαμία από την Ξάνθη 30 τουριστικά λεωφορεία γεμάτα με ενθουσιώδεις… ριζοσπάστες αριστερούς ομόφυλούς του.

Στη Θεσσαλονίκη όμως, που είναι πιο κοντά στη Θράκη, η πυρετώδης κινητοποίηση του κ. Χαλίλογλου ή Χαλιλόπουλου, απέδωσε περισσότερα… φορτία. Τόσο ώστε μαζί με τους επίσης κινητοποιηθέντες από τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ Αφρικανούς, Πακιστανούς κ.λπ., να προσδίδουν στη συγκέντρωση τέτοιο χρώμα, ώστε να μένει στους απληροφόρητους, που είδαν τις εικόνες, η απορία «πώς μαύρισαν έτσι οι Θεσσαλονικείς πριν ακόμη αρχίσουν τα μπάνια του λαού και οι ηλιοθεραπείες».

Κατόπιν αυτών ήταν φυσικό να απευθύνει ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του προς τον περιστασιακής συνθέσεως «λαό της Θεσσαλονίκης», ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την τόσο δυναμική κινητοποίηση των Ρομά, που εξασφάλισε μερικά τηλεοπτικά πλάνα με ενθουσιώδεις «Θεσσαλονικείς». Αν δεν υπήρχαν και αυτοί θα ήταν πιο μίζερη η εικόνα, που έτσι και αλλιώς θύμιζε την πρακτική του «αραία-αραία, να φαινόμαστε καμιά σαρανταρέα».

Μετακινούμενοι οπαδοί κομμάτων προς δημιουργία εντυπώσεων για το επιζητούμενο «μέγα πλήθος και μέγα πάθος» υπήρχαν πάντοτε. Αλλά τέτοια ξεφτίλα δεν ξανάγινε. Οσο για το συγκεκριμένο εκλογικό «σώμα», θα του θυμίσω την αφήγηση του αλησμόνητου συναδέλφου Βίκτωρα Νέτα, που ήταν υποψήφιος στην Κοζάνη με την Ενωση Κέντρου στις πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης και όταν τον ρωτούσαμε πώς και δεν εξελέγη απαντούσε:

«Πίστεψα πολύ στο αξίωμα ουδείς έχασε τάζοντας. Εφθασα να υπόσχομαι στους γύφτους της περιοχής, που έδιναν παραστάσεις με αλυσοδεμένα ζώα, ότι θα προωθήσω νόμο που θα τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν τους ανελκυστήρες των πολυκατοικιών, για να ανεβαίνουν με τα ζώα τους, επειδή οι διαχειριστές τούς το απαγόρευαν. Δεν ξέρω αν με ψήφισαν οι γύφτοι, αλλά με μαύρισαν όσοι νοικοκυραίοι το άκουσαν», κατέληγε γελώντας καλόκαρδα.

Το «ηθικόν δίδαγμα» είναι αυτονόητο. Με τα ταξίματα μπορεί να κερδίσεις πολλά, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσεις περισσότερα, ιδίως αν η πραγματικότητα αποδείξει τα ταξίματα κίβδηλα. Και είναι αυτό ακριβώς που ζούμε σήμερα.

Αυτά, χωρίς ωστόσο κανένα φυλετικό μίσος για τους αθλίως χρησιμοποιούμενους. Η «γυφτιά» βαραίνει άλλους.

 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER