Τρίτη, 28 Μαϊος 2019 12:44

Και τώρα κάθε …κατεργάρης στον πάγκο του

Γράφτηκε από τον
Και τώρα κάθε …κατεργάρης στον πάγκο του

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους πολίτες ψήφο εμπιστοσύνης για την πολιτική του που τάχα είναι «για τους πολλούς». Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

Από τις 58 εκλογικές περιφέρειες που διαθέτει η χώρα, κατάφερε να συγκινήσει ένα μη πλειοψηφικό τμήμα των ψηφοφόρων μόνο σε τέσσερις. Στον τόπο καταγωγής του, την Αρτα, στη Β’ Πειραιώς, τα Χανιά και το Ηράκλειο. Η υπόλοιπη Ελλάδα τού γύρισε την πλάτη. Επιβεβαιώθηκε δηλαδή η εκτίμηση της στήλης ότι οι πολίτες θα προσέρχονταν στις κάλπες θυμωμένοι από το γεγονός ότι τους θεώρησε τόσο φθηνούς, ώστε να τους εξαγοράζει με κάποια κατοστάρικα και ότι θα πλήρωνε ακριβά αυτή την υποτίμηση και τον εμπαιγμό τους.

Πέρα από τη γενική εικόνα της τόσο εντυπωσιακής ήττας του τσιπρισμού, οι εκλογές αυτές είχαν να προσφέρουν και άλλα δώρα στην υγεία του πολιτικού μας συστήματος. Οπως είναι η πλήρης εξαφάνιση του Καμμένου. Το «φτάνει πια με τις γελοιότητες» απέναντι στον Λεβέντη. Ο παραγκωνισμός κυβερνητικών στελεχών που έχουν πολλαπλώς προκαλέσει με τη συμπεριφορά τους, όπως για παράδειγμα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Η αποδοκιμασία των «προσχωσιγενών υλικών», όπως για παράδειγμα ο Σπύρος Δανέλλης και η Κατερίνα Παπακώστα, με μόνη διασωθείσα την Ελενα Κουντουρά.

Την τύχη αυτή θα έχουν και πολλοί άλλοι στις εκλογές που ακολουθούν. Από τον ολιγοήμερο επιβάτη υπουργικού αυτοκινήτου Θεοχαρόπουλο, ως την προσωπική ποιήτρια του Τσίπρα, τη Μεγαλοοικονόμου. Και όλους εκείνους οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους έχουν προκαλέσει αίσθημα αηδίας στους πολίτες.

Κέρδος επίσης είναι η αισθητή μείωση του ποσοστού της ακροδεξιάς. Διότι το άθροισμα των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, του νέου «αστέρα» του χώρου Κυριάκου Βελόπουλου, των ΑΝΕΛ κ.λπ. είναι σημαντικώς μικρότερο από εκείνα τα εντυπωσιακά ποσοστά που είχαν αποσπάσει σε προηγούμενες εκλογές ο Καρατζαφέρης και ο Καμμένος.

Αντε, να μπαίνει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Να αποκτήσουμε έναν κανονικό πολιτικό χάρτη, ως τις μεθεπόμενες εκλογές, που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Οπότε ως τότε μπορούν όλοι οι περιθωριακοί να ελπίζουν σε έναν νέο κατακερματισμό και στην εκλογική τους επιβίωση, αφού ακόμη και με μισή ποσοστιαία μονάδα θα μπορούν να εκλέξουν έναν βουλευτή. Αλλά τότε να δείτε πώς θα ξαναγίνουν «κόμματα» οι εν υπνώσει «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ και τι διάλυση θα επέλθει.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER