Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 11:07

Θλιβερή πορεία αποσάθρωσης των θεμελίων μας

Γράφτηκε από τον
Θλιβερή πορεία αποσάθρωσης των θεμελίων μας

Κοινοτοπία; Ναι. Αλλά και αδιάψευστη αλήθεια. Τα θεμέλια μιας κοινωνίας διαμορφώνονται στα σχολεία της. Και τα δικά μας θεμέλια αποδεικνύεται ότι δεν είναι ιδιαιτέρως στιβαρά.

Η τελευταία ειδική έρευνα του ΟΟΣΑ, που έγινε στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, απέδειξε ότι επί των ημερών του η κατάσταση, ως προς το επίπεδο γνώσεων των ελληνόπουλων, επιδεινώθηκε. Αποδείχθηκε ότι ο μέσος 15χρονος Ελληνας μαθητής έχει περίπου τις γνώσεις και τις ικανότητες του μέσου 12χρονου μαθητή από τη Σιγκαπούρη. Οτι ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών από την Ελλάδα δεν έχουν επαρκείς γνώσεις και ικανότητες για να αντεπεξέλθουν στα θέματα της αξιολόγησης του προγράμματος και, κατ’ επέκταση, σε πολλές από τις απαιτήσεις των σύγχρονων κοινωνιών.

Αλλά μη βιασθείτε να ρίξετε όλο το ανάθεμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ναι μεν τα έκανε χειρότερα, αλλά και οι προηγούμενοι δεν τα πήγαν δα και καλύτερα. Ανατρέχω, ενδεικτικώς, από το αρχείο μου, στα συμπεράσματα προηγουμένων εκθέσεων του ΟΟΣΑ:

2006: Πάνω από εξήντα χιλιάδες Ελληνες φοιτητές σπουδάζουν σε σχολές του εξωτερικού, δαπανώντας πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ. (Προς δόξαν της ψευδώνυμης δωρεάν Παιδείας).

2007: Δεκαπεντάχρονοι μαθητές από 57 χώρες τού κόσμου μετείχαν σε ένα διεθνές πρόγραμμα αξιολόγησης υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ, όπου έπρεπε να αποδείξουν τις ικανότητές τους σε τρία γνωστικά αντικείμενα: Κατανόηση κειμένου, φυσικές επιστήμες και μαθηματικά. Η Ελλάδα μετείχε με 192 σχολεία. Τα οποία κατέλαβαν συνολικώς την τελευταία θέση από όλα τα άλλα σχολεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πολύ κάτω από τη «βάση» στην παγκόσμια κατάταξη.

2009: Από τις τριάντα χώρες του ΟΟΣΑ, μόνο μία, το Μεξικό, είναι σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα. Κυρίως ως προς την επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων.

2016: Η Ελλάδα έχει υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα. Στις τελευταίες θέσεις, όσον αφορά τα ευρωπαϊκά κράτη μελή του οργανισμού. Εκτός αν σας παρηγορεί το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες των Βαλκανίων είναι πίσω από μας.

Και δεν μιλάμε για αξιολόγηση επιδόσεων μόνο στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Το πιο ζοφερό είναι ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα παράγει αυριανά στελέχη της Πολιτείας και της Κοινωνίας, τα οποία εμφανίζουν τραγική αδυναμία να κατανοήσουν ένα κείμενο που τους δίνουν να διαβάσουν.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση που έχετε ενώπιόν σας, κ. Πρόεδρε.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER