Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 15:17

Είναι φιλικότερο σήμερα το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα;

Του Χρήστου Πολίτη

Οικονομολόγου MSc

 

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) συντάσσει έκθεση στην οποία αξιολογεί το επιχειρηματικό περιβάλλον 190 χωρών ανά τον κόσμο. Κριτήρια της αξιολόγησης αποτελούν η ευκολία με την οποία ένας εγχώριος επιχειρηματίας δύναται να πραγματοποιήσει ίδρυση επιχείρησης, έκδοση οικοδομικών αδειών, ηλεκτροδότηση, καταχώριση ακίνητης περιουσίας, λήψη πίστωσης, προστασία μετοχών μειοψηφίας, πληρωμή φόρων, διασυνοριακές συναλλαγές, διευθέτηση διαφορών και πτώχευση. Η βαθμολογία κάθε χώρας προκύπτει ως ένας δείκτης, ονόματι «Δείκτης ευκολίας για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας» (Ease of doing business index), στον οποίο οι τιμές κυμαίνονται από το 0 μέχρι το 100 και οι μεγαλύτερες τιμές υποδεικνύουν καλύτερες συνθήκες για το επιχειρείν.

Η επίδοση της Ελλάδας για το 2019 ήταν 67,4, ενώ για το 2020 αναμένεται αύξηση κατά μία μονάδα, ήτοι 68,4 (Διάγραμμα 1). Το γεγονός αυτό συνιστά πράγματι μια οριακή βελτίωση του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, κατά πόσο αυτό αποτελεί γενικότερα μια καλή βαθμολογία; Ας δούμε αναλυτικότερα τα στοιχεία:

 

 

- Στο σύνολο των 190 υπό μελέτη χωρών, την 1η θέση καταλαμβάνει σήμερα η Νέα Ζηλανδία με 86,8, ενώ τη χειρότερη θέση (190ή) η Σομαλία με 20. Η Ελλάδα κατατάσσεται 79η με σαφή υποβάθμισή της από την 72η θέση που βρέθηκε πέρυσι, το 2019 (Διάγραμμα 2). Η υποβάθμιση αυτή υπονοεί ότι οι υπόλοιπες χώρες βελτιώνονται ταχύτερα από την Ελλάδα.

- Επίσης, η Ελλάδα κατατάσσεται από τον ΟΟΣΑ (OECD) μεταξύ των 34 πιο πλούσιων χωρών του κόσμου σε όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος. Μεταξύ αυτών των χωρών, η Ελλάδα διατηρεί τη χειρότερη βαθμολογία στο δείκτη «Ευκολίας για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας» καταλαμβάνοντας την 34η θέση. Η μέση βαθμολογία των χωρών του ΟΟΣΑ διαμορφώθηκε για το 2020 στο 78,4, δηλαδή δέκα μονάδες υψηλότερα από τη βαθμολογία της Ελλάδας.

 

 

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το επιχειρείν στην Ελλάδα φαίνεται να γίνεται σταδιακά ευκολότερο, παραμένει όμως σχετικά αντίξοο σε σχέση με άλλες συγκρίσιμες χώρες και η διαχρονική βελτίωση που παρατηρείται κρίνεται ως μάλλον «μικρή».

Σε παρόμοια συμπεράσματα οδηγείται και το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε.), όπου σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας (Global Entrepreneurship Monitor - G.E.M.) διαμόρφωσε φέτος για πρώτη χρονιά τον «Δείκτη περιεχομένου της εθνικής επιχειρηματικότητας» (National Entrepreneurship Context Index - NECI). Στη σχετική μελέτη του, το ΙΟΒΕ έλαβε υπόψη βασικές διαστάσεις της επιχειρηματικότητας, όπως η χρηματοδοτική υποστήριξη, οι κυβερνητικές πολιτικές και προγράμματα για την επιχειρηματικότητα, η μεταφορά έρευνας και ανάπτυξης, η εκπαίδευση και κατάρτιση, οι εμπορικές και επαγγελματικές υποδομές, η εσωτερική αγορά, η πρόσβαση σε υλική υποδομή και τα πολιτισμικά και κοινωνικά πρότυπα.

Με τον δείκτη να λαμβάνει τιμές από το 1 (καθόλου υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον) μέχρι το 9 (απόλυτα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον), η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 4,3. Στο σύνολο των 54 χωρών που μελετήθηκαν, η Ελλάδα κατέλαβε την 42η θέση και βρέθηκε, φυσικά, χαμηλότερα από το μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 5,1. Την καλύτερη βαθμολογία συγκέντρωσε το Κατάρ με 6,7 και από τις ευρωπαϊκές χώρες η Ολλανδία, με 6,5 (Διάγραμμα 3).

 

 

Παρά τις αντίξοες συνθήκες όμως, οι Ελληνες επιχειρηματίες δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να τα παρατήσουν. Οι συστάσεις νέων εταιρειών, όπως αυτές καταγράφονται από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), εμφανίστηκαν αυξημένες για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από το 2016. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες όλων των νομικών μορφών που καταχωρίσθηκαν στο Γ.Ε.ΜΗ. το 2019 ήταν 36.964 (Διάγραμμα 4).

 

 

Με έναν κύκλο άρθρων στην “Ε” θα επιδιωχθεί να αναδειχθούν οι δυσκολίες και οι προοπτικές της επιχειρηματικότητας. Για να πληροφορούνται όσοι επιχειρούν στη Μεσσηνία τις βέλτιστες πρακτικές, αλλά και τις επικίνδυνες παγίδες.

Ενδεικτική βιβλιογραφία

1) World Bank Group, Doing Business 2020, OECD High Income Regional Report

2) Τσακανίκας, Ετήσια Εκθεση Επιχειρηματικότητας 2018-2019, Ι.Ο.Β.Ε.

3) Γ.Ε.Μ.Η., Στατιστικά Γ.Ε.ΜΗ., Συστάσεις

 

Διαβάστε το επόμενο: Αισιοδοξία ή απαισιοδοξία για νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα;