Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 18:30

Πώς ο συγγραφέας Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης «συναντά» τον διαπρεπή μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή

Γράφτηκε από την
Πώς ο συγγραφέας Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης «συναντά» τον διαπρεπή μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή

Γράφει η Αντωνία Παυλάκου

Φιλόλογος, πρόεδρος της ΕΜΣ

Πρόκειται για μια ευτυχή στιγμή κατά την οποία δύο φορείς, το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Ενωση Μεσσήνιων Συγγραφέων σκοπεύουν να αναδείξουν τον πολυγραφότατο συγγραφέα Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη και τη λογοτεχνική συνάντησή του με τον διάσημο μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή στο νεοεκδοθέν βιβλίο του «Κων/νος Καραθεοδωρή - Μυθιστορηματική βιογραφία» από τις εκδόσεις “Μένανδρος 2019”.

Με την παρουσίαση του προαναφερθέντος βιβλίου αναμένεται να φωτιστεί η καταγωγή, η πολυκύμαντη ζωή και το ήθος του κορυφαίου Ελληνα μαθηματικού του 20ού αι., ώστε κυρίως οι νέοι μας μελετώντας το να αντλήσουν από το παράδειγμα της εργατικότητας και της αφοσίωσής του στις μεγάλες ιδέες και τις υψηλές αξίες που κλήθηκε να υπηρετήσει.

Το βιβλίο του Ελπ. Ιντζέμπελη, ένα ιδιαίτερο λογοτεχνικό έργο, δοσμένο σ’ ένα πολυτροπικό κείμενο, θα παρουσιάσουν ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Θανάσης Χρήστου και η γράφουσα. Ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Μαθηματικής Εταιρείας Ιωάν. Πλατάρος θα εκλαϊκεύσει τα εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα στα οποία διέπρεψε ο Κων. Καραθεοδωρή. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο μαθηματικός, διευθυντής 2ου Λυκείου Καλαμάτας, Θόδωρος Σταυριανόπουλος. Ο συγγραφέας θα μιλήσει για τη συγγραφική εμπειρία του και το εγχείρημα να ασχοληθεί με μια μαθηματική ιδιοφυΐα.

Το «μυθιστόρημα» της ζωής του Κων. Καραθεοδωρή θα ξετυλιχθεί στην αίθουσα «Νικόλαος Πολίτης» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου και ώρα 7 μ.μ.

Θα ακολουθήσει επανάληψη της παρουσίασης του βιβλίου στη Μεσσήνη, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου και ώρα 6.30 μ.μ. στο καφέ “Ideal”. Πρόκειται για μια συνεργασία της ΚΟΙΝσεπ - REKTIS και της ομάδας φιλαναγνωσίας στη Μεσσήνη με την Ενωση Μεσσήνιων Συγγραφέων. Ομιλητές θα είναι η γράφουσα και η φιλόλογος - ειδική παιδαγωγός Νάνσυ Θεοφιλοπούλου και ο συγγραφέας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αγγελική Ιντζέμπελη, μέλος της ΚΟΙΝσεπ - REKTIS.


NEWSLETTER