Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 13:50

Είναι τώρα ώρα  να πληρώσουν τον λογαριασμό

Γράφτηκε από τον

Θα ξεκινήσω κάνοντας τον «δικηγόρο του διαβόλου». Λέγοντας δηλαδή πως μπορεί η Τουρκία να έχει χίλια άδικα, στην υπόθεση της μεταναστευτικής κρίσης που χτυπά τα σύνορα της Ευρώπης, πλήττοντας πρωτίστως την Ελλάδα, αλλά καμία ρεαλιστική λύση δεν μπορούμε να περιμένουμε, αν δεν της αναγνωρισθεί ότι έχει και ένα δίκιο.

Το οποίο σχετίζεται με τέσσερις τουρκικές λέξεις που έχουν περάσει και στο δικό μας λεξιλόγιο: παζάρι, μπαχτσίσι, μπεζαχτάς, μαντζιριά.

Η ΕΕ έκανε ένα παζάρι με την Αγκυρα, προκειμένου να περιορισθούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα εδάφη της. Και κατέληξε σε μια συμφωνία. Που προέβλεπε γενναίο «μπαχτσίσι» δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να συγκρατείται εκεί το κύμα των μετακινουμένων. Ενα εύλογο αντιστάθμισμα, αφού το τουρκικό κράτος φιλοξενεί πάνω από τρία εκατομμύρια ανθρώπους, οι όποιοι βρίσκονται με τα πόδια στο τουρκικό έδαφος αλλά με την ψυχή, το όραμα, μονίμως στραμμένα προς την Ευρώπη.

Οι πλούσιοι Βόρειοι Ευρωπαίοι είχαν αναλάβει μια σαφή υποχρέωση. Αλλά στην εκταμίευση των ποσών άρχισαν να επιδεικνύουν «μαντζιριές». Πράγμα που επικαλούνται σήμερα, προκειμένου να δικαιολογήσουν την νέα τακτική τους, οι Τούρκοι. Μπορεί η επίκληση να είναι προσχηματική. Διότι στην πραγματικότητα εκείνο που επιχειρούν να εκβιάσουν οι ηγέτες της Αγκυρας, χρησιμοποιώντας με αισχρό τρόπο χιλιάδες ξεσπιτωμένους, είναι η ευρωπαϊκή «συμπαράταξη» προς την Τουρκία, στα καουμποϊλίκια της στη Συρία. Αλλά αυτό το πρόσχημα πρέπει να αφαιρεθεί.

Εκείνοι που ανατριχιάζουν στην ιδέα να υποδεχθούν έναν νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών, σαν εκείνο του 2015, οφείλουν να ανοίξουν τον μπεζαχτά τους και να πληρώσουν. Να δώσουν στην Τουρκία εκείνα που έχουν τάξει. Αλλά, επιπλέον, να δώσουν εκείνα που αναλογούν και στην Ελλάδα. Αναγνωρίζοντάς της, εμπράκτως και όχι μόνον με ωραία λόγια, το γεγονός ότι λειτουργεί ως ο τελευταίος κυματοθραύστης και συνοριοφύλακας της Ευρώπης. Δαπανώντας πάνω από τις δυνάμεις της. Ξοδεύοντας χρήμα και ανθρώπινο δυναμικό, για τη διαχείριση αυτών των συνεχώς αυξανόμενων ροών από την Τουρκία.

Είναι εντυπωσιακό επίτευγμα της κυβέρνησης το ότι έφερε στα σύνορα του Εβρου την ηγεσία της Ενωσης. Αρκεί αυτή η ηγεσία να τολμήσει να περάσει, από τα λόγια, στις πράξεις. Κατανοώντας ότι δεν αρκεί να μας στείλουν κάποιες δεκάδες άνδρες της Frontex, ή κάποιον εξοπλισμό. Αλλά να υποχρεώσουν τον Ερντογαν να αλλάξει τακτική. Και έχουν τρόπους να το επιτύχουν.

giorgis@massavetas.gr