Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 12:30

Ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του «ασύλου»

Γράφτηκε από τον

 

 

Υπάρχουν θολωμένα μυαλά στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά δυστυχώς και εντός του ΣΥΡΙΖΑ και του διάττοντος νεφελώματος του Βαρουφάκη, που επιμένουν να βάζουν στο ίδιο σακί όλους εκείνους που μας έρχονται με την… ευγενική φροντίδα των Τούρκων διακινητών, τώρα δε και με την προώθηση του καθεστώτος Ερντογάν.

Να τους βαπτίζουν όλους «πρόσφυγες» και να αξιώνουν για όλους τη χορήγηση ασύλου, κολλώντας τη ρετσινιά του «ρατσιστή» και «φασίστα» σε όποιον τολμά να κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στους πραγματικούς πρόσφυγες και στους οικονομικούς ή ακόμη και… ποινικούς μετανάστες.

Η πραγματικότητα επιβάλλει να επικαιροποιηθεί η νομοθεσία μας σχετικώς με τη χορήγηση ασύλου, με σαφή κατάρτιση πίνακα «ασφαλών χωρών» και ξεκαθάρισμα ότι κανείς και με κανέναν τρόπο, προερχόμενος από αυτές τις χώρες, που δεν πλήττονται από πολέμους ή εμφύλιους σπαραγμούς δεν πρόκειται ποτέ να πάρει άσυλο ούτε και άδεια παραμονής, εφόσον εισέρχεται παρανόμως.

Θυμηθείτε ότι ως τώρα έχουμε δει τις φωτογραφίες των μελών δύο σκληρών και αδίστακτων συμμοριών, που επιδίδονταν σε κάθε είδους εγκληματικές πράξεις. Και στις δύο περιπτώσεις τα «μπουμπούκια» αυτά δεν ήταν πρόσφυγες από τη Συρία, που να δικαιούνται άσυλο. Σε ποσοστό σχεδόν 90% ήταν Αλγερινοί, δηλαδή λαθρομετανάστες προερχόμενοι από μια χώρα, η κατάσταση στην οποία δεν δικαιολογεί τη χορήγηση ασύλου, ούτε την ιδιότητα του πρόσφυγα.

Εχουμε να κάνουμε δηλαδή με ανθρώπους του υποκόσμου που προφανώς διέφυγαν από τις χώρες τους, επειδή αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να συλληφθούν και να δικασθούν όχι για πολιτική δράση αλλά για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Και επειδή εκεί η νομοθεσία δεν είναι τόσο επιεικής, προτίμησαν να έλθουν εδώ, όπου αντιμετωπίζονται πιο… χαλαρά. Οπερ επιβεβαιώνεται από όσα ανακοινώθηκαν με τις εξαρθρώσεις των δύο συμμοριών. Ολοι τους, κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής τους, είχαν συλληφθεί έως και δέκα φορές και υποτίθεται ότι είχαν δικασθεί, αλλά, παρά ταύτα, κυκλοφορούσαν ελεύθεροι.

Οσο για τους πραγματικούς πρόσφυγες, από τη Συρία, πρέπει να ισχύσει ο χρησμός του μαντείου προς τον βασιλιά Τήλεφο: Ο τρώσας και ιάσεται. Εμείς δεν κάναμε καμία επέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας. Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι και άλλοι, όπως οι Ρώσοι και οι Τούρκοι, όχι μόνο υποκίνησαν, αλλά και αναμείχθηκαν ενεργώς στον ενδεκαετή εμφύλιο. Αυτοί έχουν υποχρέωση να περιθάλψουν τους πρόσφυγες και δεν «καθαρίζουν» δίνοντάς μας οποιαδήποτε βοήθεια.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr