Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 12:33

Ευθύνη όλων: Μην προκαλούμε την τύχη μας

Γράφτηκε από τον
Ευθύνη όλων: Μην προκαλούμε την τύχη μας

 

Μπροστά σε ό,τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, ακόμη και δίπλα μας, στην Ιταλία, που μετρά ήδη δεκάδες θανάτους από τον κορονοϊό, είμαστε για την ώρα πολύ τυχεροί.

Με μόνο δέκα κρούσματα, από τα οποίο μόνο ένα, αυτό του 66χρονου προσκυνητή από την Ηλεία, να είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Αυτή την καλή τύχη όμως οφείλουμε να την διαφυλάξουμε όσο μπορούμε περισσότερο, αποφεύγοντας ξεροκεφαλιές και ετσιθελισμούς, πορευόμενοι χωρίς πανικό αλλά με σύνεση. Διότι έχουμε πρωτίστως να προστατεύσουμε τις ζωές μας, αλλά και την οικονομία μας.

Το γνωρίζουμε όλοι ότι για τον τόπο μας «η κότα που γεννά τα χρυσά αυγά» είναι η τουριστική μας βιομηχανία. Και αυτή κινδυνεύει να πληγεί σοβαρώς αν δεν προσέξουμε. Ηδη έχουμε ένα κύμα ακυρώσεων κρατήσεων ιδίως από Κινέζους περιηγητές. Οι οποίοι, επειδή ακριβώς οι ακυρώσεις τους οφείλονται σε «λόγους ανωτέρας βίας», παίρνουν πίσω, όπως δικαιούνται κατά τα διεθνώς κρατούντα, και τις προκαταβολές που έχουν δώσει. Κύμα ακυρώσεων που πλήττει ιδίως ταξιδιωτικούς προορισμούς πρώτης γραμμής, όπως είναι η Σαντορίνη, η Χαλκιδική, η Μύκονος και η Κρήτη.

Πέρα όμως από αυτές τις ακυρώσεις στις συγκεκριμένες περιοχές, έχουμε και μια πενία κρατήσεων στις υπόλοιπες. Μίλησα με όσους γνωστούς μου που τυχαίνει να είναι ξενοδόχοι και η εικόνα που εισέπραξα δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Κανονικώς θα έπρεπε αυτή την περίοδο να έχουν φθάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο κρατήσεων. Αντ’ αυτού οι καταγεγραμμένες κρατήσεις είναι από λυμφατικές έως ακόμη και μηδενικές. Κάτι που, αν δεν ανατραπεί, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην απασχόληση και στην οικονομία γενικώς.

Πρέπει να είμαστε όλοι όσο γίνεται προσεκτικότεροι. Να μην λειτουργούμε ως διασπορείς κρουσμάτων. Δεν είναι κατανοητό, για παράδειγμα, ο ιερέας που διοργάνωσε την προσκυνηματική εκδρομή στα Ιεροσόλυμα, όταν δύο από τους εκδρομείς έχουν ήδη διαγνωστεί με τον ιό, με τον άνδρα να είναι σε σοβαρή κατάσταση, να περιφέρεται και να δίνει συνεντεύξεις μιλώντας για κάτι που αντιμετωπίζεται «με ένα ντεπονάκι», όπως τον άκουσα να λέει, ενώ κανονικώς θα έπρεπε να βρίσκεται σε καθεστώς, αν μη τι άλλο, ελεγχόμενης διαβίωσης.

Είμαστε για την ώρα τυχεροί. Αλλά δεν πρέπει να προκαλούμε την τύχη μας με «παλληκαριές», όπως αυτές που είδαμε με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. «Πρόληψις γαρ βελτίστη πάσης θεραπείας», μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας.

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

 

 

Υ.Γ. Ενώ είχα στείλει το κείμενο, ανακοινώθηκαν 21 νέα κρούσματα, ακριβώς μεταξύ των εκδρομέων των Ιεροσολύμων.

 

 


NEWSLETTER