Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 20:18

Μαθήματα Διεθνούς Δικαίου… αλά τούρκα

Γράφτηκε από τον
Μαθήματα Διεθνούς Δικαίου… αλά τούρκα

Οι περισσότεροι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, αλλά και πλείστοι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τον έχουν «ώπα-ώπα» τον «σουλτάνο» της Αγκυρας και το καθεστώς του.

Και ας παραβιάζει, στο εσωτερικό του, όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα με χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και δεκάδες δημοσιογράφοι. Και ας περιφρονεί προκλητικώς το Διεθνές Δίκαιο έναντι δύο χωρών -μελών της Ενωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου. Και ας προκαλεί με τη διαστρέβλωση της Ιστορίας άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Αρμενία.
Το ότι, αραιά και πού, πότε από τη Γαλλία και πότε από τις ΗΠΑ εκφράζεται και κάποια… δυσαρέσκεια στα λόγια, χωρίς καμία συνέπεια στην πράξη, ουδόλως τον ενοχλεί. Αντιθέτως, η… εκκωφαντική ανοχή που έχει εξασφαλίσει, κυρίως λόγω του ότι η Τουρκία εκτιμάται ως μια «μεγάλη αγορά», τον κάνει να αποθρασύνεται όλο και περισσότερο.
Τελευταία επίδειξη αυτού του θράσους είναι τα… μαθήματα Διεθνούς Δίκαιου, που εκπορεύονται από την Αγκυρα. Οπως τα όσα δήλωσε προχθές μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Εξωτερικών του «σουλτάνου», ο Μελβούτ Ταβούσογλου . Ο οποίος, προκειμένου να «νομιμοποιήσει» τις αυθαιρεσίες του καθεστώτος του σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου, με τις παράνομες έρευνες για πηγές ενέργειας σε… ξένο αχυρώνα, ανέπτυξε τη θεωρία ότι «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα 6 ναυτικά μίλια».
Ας παραβλέψουμε ότι γράφει στα… τερλίκια του το Διεθνές Δίκαιο, ως προς το μήκος των χωρικών υδάτων, αν και γνωρίζει ότι αυτό που επικρατεί διεθνώς είναι τα 12 μίλια. Και ότι μόνο η Ελλάδα, λόγω της συνεχούς «απειλής πολέμου», δεν έχει προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων, παρά τη σχετική απόφαση της Βουλής. Και ας σταθούμε στη «λογική» του ισχυρισμού για την υφαλοκρηπίδα.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνει στους κόλπους του, ως ισότιμα μέλη, μερικές δεκάδες νησιωτικά κράτη, όχι μόνο τα πολύ μικρά που είναι διάσπαρτα στον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά και μερικά από τα μεγαλύτερα της γης. Κατά τη «λογική» και το «δίκαιο» της Τουρκίας δεν δικαιούνται να έχουν υφαλοκρηπίδα χώρες όπως οι: Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ιρλανδία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Ταϊβάν, Ισλανδία, Κούβα, Μάλτα, Μαδαγασκάρη, Σρι Λάνκα, Φιλιππίνες κ.ά.
Μήπως είναι ώρα να φέρουμε το θέμα σε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ;

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER