Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020 10:18

Κάποια μέτρα πρέπει να είναι υποχρεωτικά

Γράφτηκε από τον

 

Το γεγονός ότι κερδίσαμε, και δη με εντυπωσιακά επιτεύγματα, την πρώτη φάση της μάχης κατά της πανδημίας του κορονοϊού, οφείλεται εν μέρει και στον υψηλό βαθμό ατομικής ευθύνης που επέδειξε ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της χώρας.

Αλλά ας μην κρυβόμαστε. Τον καθοριστικότερο ρόλο τον έπαιξε το γεγονός ότι «δεν μας έπαιρνε» να κάνουμε διαφορετικώς. Το ότι δηλαδή όλα τα μέτρα, όχι μόνον ελήφθησαν εγκαίρως, αλλά ήσαν και υποχρεωτικά.
Αυτό το καθεστώς δεν θα μπορούσε βεβαίως να συνεχισθεί. Η ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας, της παραγωγής, του τουρισμού, από τον οποίο περιμένουν να ζήσουν εκατομμύρια συμπατριώτες μας, κατέστησε αναπόφευκτη την δεύτερη φάση, εκείνη της λελογισμένης «χαλάρωσης». Κάτι όμως δεν πάει καλά. Και αυτό οφείλεται, κυρίως, στο ότι κάποια μέτρα πρόληψης απλώς «συνιστώνται» στους πολίτες. Ενώ και εύκολο και αναγκαίο θα ήταν, ορισμένα από αυτά, να είναι υποχρεωτικά.
Κακά τα ψέματα. Απέναντι στην σοβαρή μερίδα των υπευθύνων πολιτών, που συμμορφώνονται προς τις συστάσεις, υπάρχει μια ουδόλως ευκαταφρόνητη μερίδα των ανευθύνων. Που λειτουργούν επικινδύνως. Είναι εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν καμία διάθεση εθελοντικής συμμόρφωσης. Και ο μόνος τρόπος για να πεισθούν, να μην κάνουν «του κεφαλιού τους», είναι να φοβούνται το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί κάποιο πρόστιμο. Διότι, προφανώς, βάζουν την τσέπη τους πάνω από την υγεία του συνόλου, πάνω από την υγεία και την δική τους και του διπλανού τους.
Σε αυτή την φάση, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας μόνο στα μέσα αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών ή τους χώρους νοσηλείας. Οπου οι παραβάσεις είναι περιορισμένες. Σε άλλους χώρους όμως, όπου αναγκαστικώς οι πολίτες συμφύρονται σε καθημερινή βάση, όπως για παράδειγμα τα καταστήματα τροφίμων, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μόνο για το προσωπικό, ενώ για τους πελάτες απλώς «συνιστάται».
Εδώ κάτι πρέπει να αλλάξει. Διότι, όταν οι άνθρωποι κυκλοφορούν στους διαδρόμους ενός καταστήματος τροφίμων, η υποτιθεμένη τήρηση απόστασης δυο μέτρων πάει περίπατο. Μια πρακτική λύση, που δεν θα στοιχίσει δα και καμία περιουσία στις αλυσίδες «σουπερμάρκετ», είναι να υποχρεωθούν να χορηγούν μάσκα μιας χρήσεως, σε κάθε εισερχόμενο, δωρεάν. Αλλως να απαγορεύουν την είσοδο στους «αντιδραστικούς». Με τους παραβάτες να καλούνται να πληρώσουν «άγριο» πρόστιμο.
Μην κοροϊδευόμαστε, δεν είμαστε δα και… Σκανδιναβοί ως προς την εθελοντική συμμόρφωση και την ατομική ευθύνη.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

massavetas@gmail.com