Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020 10:49

Πολιτική της… καμήλας και της στρουθοκαμήλου

Γράφτηκε από τον
Πολιτική της… καμήλας και της στρουθοκαμήλου

 

 

Λες και η Ελλάδα μετατοπίσθηκε στην… τροπική ζώνη, γεμίσαμε καμήλες και στρουθοκαμήλους.

Που όχι μόνον διέρχονται ή στέκονται γύρω-γύρω μας, αναχαράζοντας θεωρίες ίσων αποστάσεων, αλλά και παρεπιδημούν. Καμήλες και στρουθοκαμήλους… ευρωπαϊκές, αλλά και στρουθοκάμηλο γνησίως ελληνική.

* Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ήλθε στην Αθήνα να προωθήσει την πολιτική του Βερολίνου, την πολιτική της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Η οποία πολιτική συνίσταται στην τήρηση μια «ουδετερότητας» και «ίσων αποστάσεων» μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, στην υπόθεση των θαλασσίων ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου. Ακολουθεί δηλαδή την μέση οδό, άλλως πώς «τον δρόμο της καμήλας» ανάμεσα σε δυο χώρες, λες και πρόκειται για κάποιες τρίτες χώρες που «τσακώνονται» και προσπαθεί, ως καλοθελητής, να τους τα συμβιβάσει. Κρύβοντας το κεφάλι κάτω από την άμμο, δίκην στρουθοκαμήλου. Ωστε να μην βλέπει ότι δεν πρόκειται για δυο «κακές γειτόνισσες που τρώγονται», αλλά για μια τρίτη χώρα, την Τουρκία, που επιτίθεται προληπτικώς κατά των ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων, δηλαδή των συμφερόντων δυο εταίρων της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατ’ επέκταση των συμφερόντων της ίδιας της Ενωσης, της οποίας, αυτή την περίοδο, προεδρεύει η Γερμανία.

Δυστυχώς, δεν πρόκειται μόνο για την Γερμανία. Αν εξαιρέσουμε την Γαλλία, την Αυστρία και την Ιταλία, όλες οι άλλες χώρες της Ενωσης -όπως βεβαίως και του ΝΑΤΟ- είτε ακολουθούν την «οδό της καμήλας» είτε στρουθοκαμηλίζουν.

* Αλλά έχουμε και… στρουθοκαμήλους στο εσωτερικό μέτωπο της χώρας. Με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, να χαράσσει μια γραμμή «μη ευθύνης». Να αρνείται να πάρει το κόμμα του θέση απέναντι στην συμφωνία μερικής οριοθέτησης της Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Με την οποία ανατρέπονται τα τετελεσμένα που επιχείρησε να επιβάλει ο «σουλτάνος» Ερντογάν, με την δική του συμφωνία με το ένα τρίτο της Λιβύης. Και να εμφανίζεται στην Βουλή απλώς για να δηλώσει «παρών». Λες και η παράταξή του είναι απλός θεατής των εξελίξεων περί τα εθνικά μας θέματα.

Για τους ξένους, μπορεί κανείς να κατανοήσει ότι χαράσσουν την πολιτική τους υπό το κράτος μιας φοβίας. Της απειλής δηλαδή του Ερντογάν ότι αν τον «στριμώξουν» μπορεί να τους δημιουργήσει πρόβλημα, «εξαπολύοντας» εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο έδαφος της Τουρκίας. Ο κ. Τσίπρας, όμως, τι φοβάται και δεν παίρνει θέση;

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER