Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 18:00

Ανοδος; Κάθοδος Κουτρουβάληδων

Γράφτηκε από την
Ανοδος; Κάθοδος Κουτρουβάληδων

Του Δημητρίου Α. Δριμή, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία

Είναι γνωστή η ανεπάρκεια και η αλαζονία των διοικούντων το δήμο και τη ΔΕΥΑΤ.
Η μέθη της εξουσίας, η ασχετοσύνη και η απουσία δημοκρατικών αντανακλαστικών τους οδηγούν σε κυνικές και ιδιοτελείς συμπεριφορές και σε φαιδρότητες.
Τα συλλογικά όργανα διοίκησης κινδυνεύουν να πέσουν σε ανυποληψία.
Τα παραδείγματα είναι πολλά.
Περιορίζομαι σε δύο.
Πρώτον. Αποφάσεις αναρτώνται στο Διαύγεια και στη συνέχεια αναρτώνται εκ νέου ως ΟΡΘΗ επανάληψη δύο και τρείς φορές.
Ψάχνουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα για να βρούν που είναι η ΟΡΘΗ επανάληψη;
ΟΡΘΗ επανάληψη σημαίνει διόρθωση ενός προφανούς σφάλματος και όχι αλλαγή ουσιωδών χαρακτηριστικών μιας απόφασης, που μόνο το συμβούλιο σε νέα συνεδρίαση μπορεί να κάνει.
Η ΔΕΥΑΤ , για παράδειγμα (που, κατά τη γνώμη μας, δεν έχει νόμιμα συγκροτηθεί το διοικητικό της συμβούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αποφάσεις), με την απόφασή της για την προγραμματική σύμβαση για το βιολογικό των Γαργαλιάνων, έκανε τρείς αναρτήσεις στο Διαύγεια για το ίδιο θέμα, με αλλαγές ποσών.
Το ερώτημα είναι απλό:
τι ετέθη υπόψη των μελών και τι ψήφισε το συμβούλιο; Οι, όποιες, αλλαγές έγιναν πριν ή μετά την ψήφιση της εισήγησης; Υπάρχουν παραστατικά που το αποδεικνύουν; ή μήπως υπάρχουν εκ των υστέρων διορθωτές εν αγνοία του συμβουλίου; ή μήπως, το χειρότερο, υπάρχουν μέλη του συμβουλίου που θεωρούνται δεδομένα;
Δεύτερον. Ο δήμος διαθέτει μελέτη αποχέτευσης ύψους 24.500.000,00 ευρώ, που έχει συνταχθεί, όπως όλες οι ανάλογες μελέτες, από ομάδα ειδικοτήτων Π.Ε.: Πολιτικού μηχανικού, Τοπογράφου, Χημικού Μηχανικού, Υδραυλικού Μηχανικού, Περιβαλλοντολόγου, έχει εγκριθεί από την Τεχνική Υπηρεσία και το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας και παραληφθεί από το Δήμο.
Η ΔΕΥΑΤ, εκπληρώνοντας, προφανώς, Γεναριάτικες! προφητείες του δημάρχου περί νέων μελετών, ανέθεσε πριν από 15-20 ημέρες, χωρίς καμία τεκμηρίωση, τρείς συμβάσεις ύψους 74.400,00 ευρώ με σκοπό την τροποποίηση της παραπάνω μελέτης αποχέτευσης (σε τι ειδικότητες άραγε;) και στη συνέχεια συγκρότησε επιτροπές παραλαβής από υδραυλικούς ΔΕ. Καλούνται, δηλαδή, υδραυλικοί ΔΕ να ελέγξουν την αρτιότητα και πληρότητα μελέτης, για τη σύνταξη της οποίας απαιτούνται πυχία ΠΕ και πολλών ειδικοτήτων; Είμαστε σοβαροί;
(είναι αυτονόητο πως οι εργαζόμενοι υδραυλικοί, που προφανώς δεν προστρέχουν με χαρά, δεν έχουν την κύρια ευθύνη).

Η προσωπική ευθύνη υπάρχει για όλους και για όλα στη ζωή. Πολύ περισσότερο υπάρχει για τα μέλη των συλλογικών οργάνων.
Κλείνω, χωρίς να τελειώσω, με ένα ποίημα-παραίνεση, που καλό είναι να έχουμε όλοι στο μυαλό μας και κυρίως όσοι ασκούν διοίκηση:
“Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,/
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον/
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις/”, Κ. Καβάφης.


NEWSLETTER