Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020 19:00

Η επαναφορά της Νοσηλευτικής

Γράφτηκε από την
Η επαναφορά της Νοσηλευτικής

Του Γιώργου Πουλοκέφαλου, περιφερειακού συμβούλου

Τα καλά νέα για τις πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που σχετίζονται με το Νέο Νοσοκομείο Σπάρτης ξαναφέρνουν στο προσκήνιο την «πονεμένη» ιστορία της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Το Ίδρυμα συζήτησε πρόσφατα με το Πανεπιστήμιο και το ζήτημα της δυνατότητας επαναφοράς της Σχολής στην Σπάρτη στην πόλη που της ανήκει. Προφανώς με το εύλογο επιχείρημα ότι τώρα με την κατασκευή του Νέου Νοσοκομείου αίρονται οι δικαιολογίες πάνω στις οποίες στηρίχτηκε η μετακίνηση της Σχολής στην Τρίπολη.
Η απάντηση που εισέπραξε το Ίδρυμα ήταν δυστυχώς ένα μεγαλόπρεπο όχι.
Στο πρόσφατο παρελθόν γράφτηκαν πολλά, ακούστηκαν πολλά, υποθέσαμε επίσης πολλά , για τους λόγους που κάποιοι μετακίνησαν την Σχολή ή που επέτρεψαν ηθελημένα ή αθέλητα να γίνει αυτή η μεταφορά.
Περασμένα ναι ξεχασμένα όμως όχι! Ας είναι! Τι γίνεται τώρα;
Οι λόγοι της άρνησης του Πανεπιστημίου είναι πολλοί! Ο εξής ένας!
Γιατί η απόσταση Αθήνας – Σπάρτης είναι μεγαλύτερη από την απόσταση Αθήνας - Τρίπολης. Και ο νοών νοείτω! Και φυσικά δεν αναφέρομαι στους φοιτητές.
Αλλά ας δούμε τις συγκρίσεις. Οι αιτιάσεις ότι δήθεν οι φοιτητές δεν ασκούνταν σωστά και δεν ελάμβαναν τις απαραίτητες για το λειτούργημα τους γνώσεις, γιατί το Νοσοκομείο της Σπάρτης ήταν μικρότερο και άρα ελλιπές, καταρρίπτεται. Γιατί ναι μεν το Νοσοκομείο της Τρίπολης έχει μεγαλύτερη δυναμικότητα από άποψη κλινών αλλά είναι τόσο υποστελεχωμένο από άποψη έμψυχου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού όσο και αυτό της Σπάρτης. Ελάχιστες οι διαφορές. Το κριτήριο της εκπαίδευσης δεν είναι ποσοτικό αλλά μάλλον ποιοτικό για την παρεχόμενη γνώση.
Επί 15 ολόκληρα χρόνια που η Σχολή βρισκόταν στη Σπάρτη δεν αμφισβητήθηκε ποτέ το επίπεδο των πτυχιούχων της Σχολής. Ίσα ίσα από όλες τις αξιολογήσεις τα αποτελέσματα ήταν άριστα.
Στη συνέχεια επιβάλλεται μία σύγκριση στις κτηριακές εγκαταστάσεις, που κάνουν μαθήματα οι φοιτητές! Καμία σύγκριση! Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της Σπάρτης δεν έχουν καμία σύγκριση με αυτές της Τρίπολης. Η μέρα με τη νύχτα!
Επομένως στο διά ταύτα όλα τα επιχειρήματα δεν αντέχουν σε καμία κριτική. Σημειωτέον δε ότι όλος ο εξοπλισμός της Νοσηλευτικής βρίσκεται ακόμη στα γραφεία και στις αποθήκες του Πανεπιστημίου της Σπάρτης, παρότι έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια από τότε που μετακινήθηκε η Σχολή.
Άρα τι μας μένει; Mόνον οι αποστάσεις κάποιων! Όλα τα υπόλοιπα περιττεύουν.
Γιατί η μετακίνηση της Σχολής ακριβώς στηρίχτηκε πάνω σε «υλικά» ψευδεπίγραφα, βιοαποδομήσιμα και βιοδιασπώμενα.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι κάνουμε τώρα! Καθαρά και ξάστερα να συνομολογήσουμε ότι: Η μεταφορά της Σχολής στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε με πολιτική απόφαση και μόνον με πολιτική απόφαση μπορεί να έρθει ξανά στη θέση της.
Το Πανεπιστήμιο μπορεί να έχει οποιαδήποτε άποψη, τις πολιτικές αποφάσεις όμως τις λαμβάνει η Πολιτεία.
Εμπόδια που θα συναντηθούν σε αυτή την πορεία; Ασφαλώς και θα είναι η αντίδραση, που προβλέπεται σφοδρή, των θεσμικών εκπροσώπων της Αρκαδίας και της τοπικής κοινωνίας. Γιατί αυτοί γνωρίζουν και να μάχονται και να διεκδικούν. Και δεν χαρίζονται σε κανέναν! Γιατί απλά μετά την αναχώρηση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται! Και κάποιοι Λάκωνες άφησαν να φύγει η Σχολή μέσα από τα χέρια μας. Και ήταν το μεγάλο λάθος.
Τουλάχιστον ας είμαστε ειλικρινείς.
Όμως επειδή καμία μάχη δεν έχει χαθεί πριν δοθεί, οφείλουμε τώρα να το παλέψουμε. Συντεταγμένα και δυνατά. Να αθροίσουμε δυνάμεις και μαζί με το ΙΣΝ να δημιουργήσουμε το αναγκαίο μέτωπο, ώστε να φανεί η δυναμική μας που θα επιφέρει την ζητούμενη πολιτική απόφαση.
Διαφορετικά ας κλαίμε πάνω στο «χυμένο γάλα» που δεν διορθώνει τίποτα!


NEWSLETTER