Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021 14:35

Είναι η στιγμή να μετατρέψουμε την απελπισία και το φόβο μας σε θυμό και ελπίδα

Γράφτηκε από την
Είναι η στιγμή να μετατρέψουμε την απελπισία και το φόβο μας σε θυμό και ελπίδα

Του Παναγιώτη Κουμουνδούρου, μέλους της ΝΕ Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Αυτοί που βρίσκονται ψηλά,
θεωρούν ταπεινό να μιλάς για φαί.
Ο λόγος: Έχουν κιόλας φάει!
Μ. Μπρεχτ

Εκλογές 2019. Ο λαός επέλεξε κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της. Η παράσταση μόλις τότε άρχισε.
Δεν ξέρω πως αισθάνεστε, πάντως δεν μας είπε ψέματα ο Μητσοτάκης, το πρόγραμμα του εφαρμόζει απλά οι βαρόνοι των ΜΜΕ το εξωράισαν για να γλυτώσουν αυτοί τα 35 εκατομμύρια για τις άδειες νόμου Παππά και να πληρώσουμε εμείς όλα τα σπασμένα, σίγουρα τα κατάφερα. Πενήντα χιλιάδες ο καθένας θα πληρώσουν το 2021, έχουν πάρει βεβαίως και 100 εκατομμύρια «μπαξίσι» για τον ιδρώτα που χύσανε με την πανδημία. Σφιχταγκαλιασμένοι Μητσοτάκης και καναλάρχες μας πλάσαραν, ότι για όλα τα κακά που βρήκαν αυτόν το τόπο από την Άλωση της Πόλης και μετά φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας.

Είχε και συνέχεια το παραμύθι τους, επέλεξαν τους «διαλέχτους», τους «αρίστους» να βοηθήσουν στην καταστροφή όλοι τους μαζί θα μας έκαναν πρώτους στην Ευρώπη. Περίτεχνα όμως έκρυψε την πρόθεση του να κάνει «έφοδο» και να κατεδαφίσει ότι κατάφερε να σώσει ο λαός από τα μνημόνια και τους δανειστές, Υγεία ,Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, Αγροτιά, Δημόσια Διοίκηση. Αυτά που δεν είχε προλάβει να σαρώσει σαν υπουργός του Σαμαρά, ο Μητσοτάκης.
Καταργεί με ένα άρθρο κάθε νύχτα μετά τα μεσάνυχτα, με διαρκή κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα ό,τι είναι καλό για τους πολλούς, χρυσώνοντας τους κολλητούς του που τον βοήθησαν να κρύψει τι σχεδίαζε.
Του βρήκαν ένα ακόμα εργαλείο για να μην χρεωθεί τα ερείπια που θα αφήσει με την πολιτική του. Για να περάσει το πιο σκληρό νεοφιλελεύθερο σχέδιο του, έριξε στη επικοινωνιακή μάχη τους «σοφούς» και τους «ειδικούς» με την ευκαιρία της πανδημίας, Επέλεξε και τους «αρίστους» για να το εκτελέσουν, με την βοήθεια των πληρωμένων ΜΜΕ. Θα προσπαθήσουν όλοι μαζί πάση θυσία να εξαφανιστεί ακόμα και η σκόνη από τα ερείπια που δημιουργούν. Έχει όμως άλλος την πρωτιά, απλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει το σκονάκι της αντιγραφής.

Την Δεκαετία του 70 στην Χιλή, ο Πινοσέτ θέλοντας να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς με την αριστερή σοσιαλιστική πολιτική του Αλιέντε, «αγκαζάρισε» την σοφία των «ειδικών» της σχολής του Σικάγου και με την βοήθεια των ακροδεξιών αρίστων, βιάζοντας την Δημοκρατία εφάρμοσαν την πιο αντικοινωνική πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, της ασυδοσίας των λίγων και της καταστολής των πολλών.

Αυτό είναι το πολιτικό όνειρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, ακόμα και αν η κοινωνία ζει με τον πόνος και τη δυστυχία που σπέρνει μια πανδημία.
Στο σκοτάδι με συνοπτικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες περνά ένα μετά το άλλο νομοσχέδια που αποδομούν προς το συντηρητικότερο τους αστικούς θεσμούς και τις κοινωνικές δομές. Ξεκλειδώνουν τις πόρτες για να εισβάλει το παρασιτικό ιδιωτικό κεφάλαιο στο δημόσιο χώρο. Απόλυτη η καθοδήγηση των μυστικοσυμβούλων του πρωθυπουργικού επιτελείου και από κοντά τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια με ή χωρίς βουλευτικό μανδύα χειροκροτούν χυδαιολογώντας.

Μπορεί κανείς άραγε να αποδεχτεί ως μεταρρυθμίσεις μέτρα και νόμους που περιστέλλουν τα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών; Και μάλιστα «μεταρρυθμίσεις» που μόνο ένα στόχο έχουν, την αναστολή της κοινωνικής και οικονομικής απελευθέρωσης του λαού, που υψώνουν τείχη με σκοπό να εμποδίσουν τον αγώνα του για να ανατρέψει τις ταξικές ανισότητες.

Η κοινωνική και οικονομική καταπίεση για να παραμείνει και να ενισχυθεί χρειάζεται την πολιτική αυθαιρεσία. Το Μαξίμου με το Μητσοτάκη στο τιμόνι, που είναι ο μετρ της πολιτικής αυθαιρεσίας, της πολιτικής κυνικότητας, χρησιμοποιεί το δόγμα της ατομικής ευθύνης, του ατομικού απομονωτισμού για τους πολλούς για να ενισχύσει την ατομική ευημερία των λίγων, που ωφελούνται από την πολιτική που εφαρμόζει, αυτή τη στρατηγική θα την ζήλευε ακόμα και η Θάτσερ.

Έχει από κοντά και μια αγέλη τηλεοπτικών κυνηγόσκυλων που βγαίνουν πρωί, μεσημέρι και βράδυ σε δρόμους, πλατείες, πεζόδρομους και παραλίες με τα μικρόφωνα και τις κάμερες ανά χείρας για να αστυνομεύουν, να μαλώνουν και να απειλούν τους πολίτες που αναζητούν λίγο χώρο για να αναπνεύσουν.

Αυτή η νέα εκδοχή της τηλεοπτικής και διαδικτυακής δημοσιογραφίας, αντί να ελέγχει την εξουσία, θεωρεί πρώτιστο καθήκον της να ελέγχει τους πολίτες και σε κάποιες περιπτώσεις να μαλώνει και να ειρωνεύεται όσους τολμούν να τα βάλουν με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Για τέτοιο επίπεδο δημοσιογραφίας μιλάμε πλέον στην Ελλάδα. Οι ιδανικοί Χατζατζάρηδες για το θέατρο σκιών.

Το χειρότερο όμως που έχουν επιλέξει είναι η ανελέητη επίθεση στα δημόσια αγαθά, στις ανάγκες των πολιτών, αυτό κρύβει το απύθμενο ταξικό τους μίσος.
Όλα αυτά μας αναγκάζουν όλους μα όλους να διαλέξουμε πλευρά,

Είναι του καιρού το σημάδι, που μας δείχνει το μέλλον των νέων ανθρώπων.
Να μετατρέψουμε την οργή, την απελπισία, το φόβο σε θυμό και ελπίδα
Να δηλώσουμε και πάλι παρόντες και έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε πρόκληση. Η κυβέρνηση απλώς ψάχνει οδό διαφυγής από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε...
Να επιταχύνουμε τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού δημοκρατικού ρεύματος με καρδιά και στήριγμα το ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Να πυροδοτήσουμε τις εξελίξεις για μια πολιτική-κοινωνική πλειοψηφία σε προοδευτική κατεύθυνση. Εμείς σύντομα θα είμαστε απολύτως έτοιμοι και την περιμένουμε να κάνει το βήμα... θα αντεπιτεθούμε για να ανατρέψουμε την βαρβαρότητα της ποιο στυγνής αντικοινωνικής δεξιάς πολιτικής.


NEWSLETTER