Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021 20:40

Ένα χρόνο με τον κορονοϊό, περιμένοντας την Ανάσταση!

Γράφτηκε από την
Ένα χρόνο με τον κορονοϊό, περιμένοντας την Ανάσταση!

 

 

 

Του Γιάννη Διονυσόπουλου*

Πριν λίγες ημέρες κλείσαμε ένα χρόνο από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στη χώρα μας.

Η Κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο με απανωτά λάθη και αστοχίες

Στην πρώτη φάση της πανδημίας, χάρις στις προσπάθειες όλων μας η εξάπλωση περιορίστηκε. Στο δεύτερο κύμα η χώρα βρέθηκε-με ευθύνη της Κυβέρνησης απροετοίμαστη και ευάλωτη, με μεγάλο κόστος στην οικονομία και σε ανθρώπινες ζωές.

H επιλογή του lockdown-ακορντεόν για όλη την επικράτεια δεν έχει τα θετικά αποτελέσματα που η Κυβέρνηση ανέμενε, καθώς εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πανδημία ως πρωτοεμφανιζόμενο γεγονός.

 

Ένα χρόνο τώρα και η κυβέρνηση:

* Δεν έχει στελεχώσει επαρκώς το ΕΣΥ προκειμένου να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις εξάρσεις της πανδημίας στη χώρα μας.

* «Παίζει» με τους αριθμούς προσπαθώντας να δημιουργήσει μία πλασματική εικόνα επάρκειας κλινών ΜΕΘ για COVID-19 στα Νοσοκομεία της χώρας.

Έχει κάνει ελάχιστες ενέργειες στην κατεύθυνση της ουσιαστικής ενίσχυσης των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με προσωπικό και υποδομές, προκειμένου να αναλάβουν συγκροτημένα την διαχείριση των περιστατικών (COVID και μη COVID) προνοσοκομειακά.

* Καλλιέργησε μεγάλες προσδοκίες για τον άμεσο εμβολιασμό κατά του COVID-19 αλλά η πραγματικότητα τις διαψεύδει.

Η Κυβέρνηση δυστυχώς πορεύεται ακόμη χωρίς σχέδιο και ετοιμότητα, με απανωτά λάθη και αστοχίες.

Είναι απαραίτητο όσο ποτέ, να υπάρξει πολιτική συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων, γύρω από ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

• Με περισσότερα τεστ, διαφάνεια και επιδημιολογικά στοιχεία για κάθε περιοχή.

• Με σωστή ιχνηλάτηση, που δεν αρκεί να την κάνει η πολιτική προστασία.

• Με ελέγχους για την πιστή τήρηση των μέτρων, ιδιαίτερα στα εργοστάσια και στις μονάδες παραγωγής.

• Με ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά και ένταξη του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια.

• Με ιατρική κάλυψη των ασθενών με COVID στο σπίτι, από τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας.

• Να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ευαίσθητων ομάδων, ανεξαρτήτως ηλικίας, όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει.

 

«…πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης,… αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία» δήλωσε προχθές ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης .

Υποδεχτήκαμε το Μάρτιο παραμένοντας σε κλοιό μέτρων και lockdown σε πολλές περιοχές της χώρας με το «ακορντεόν» των περιορισμών να ανοιγοκλείνει, για να περιοριστεί η ένταση και η ταχύτητα εξάπλωσης του επιδημικού κύματος και παράλληλα να κερδηθεί έδαφος στο πεδίο των εμβολιασμών.

"Βραδεία επιβράδυνση της επιδημίας με πολλές τοπικές εστίες σε όλη τη χώρα" είναι η πρόσφατη «διάγνωση» της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, έπειτα από τρεις εβδομάδες αυστηρού και κατά τόπους ηπιότερου lockdown.

Η πίεση στο σύστημα υγείας έχει αυξηθεί και είναι μεγάλη και τις δύο επόμενες εβδομάδες θεωρείται πολύ δύσκολο να επέλθει η επιθυμητή αποσυμφόρηση, ενώ η ασφυξία που υπάρχει στην αγορά καθώς και η εξάντληση των δημοσιονομικών περιθωρίων κάνουν επιβεβλημένη την σταδιακή επαναλειτουργία της.

Ασφυκτική είναι η πίεση στα νοσοκομεία αναφοράς και η πίεση στο σύστημα υγείας, ειδικά στην Αττική, εντείνεται με την πληρότητα στις ΜΕΘ να φθάνε πλέον το 95%, ενώ οι διασωληνωμένοι σε όλη τη χώρα, προχθές, ξεπέρασαν για πρώτη φορά μετά από το Δεκέμβριο τους 400 και τα περιστατικά non-covid μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία ή στον ιδιωτικό τομέα.

Στα αποθέματα υπομονής και ψυχικής αντοχής των πολιτών ώστε να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού και στα καλά αποτελέσματα από τον εμβολιασμό επενδύει η κυβέρνηση για να διανυθούν οι επόμενοι δύο μήνες, μέχρι και το Πάσχα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

 

Άμεση κατάρτιση σταθερού σχεδίου πολιτικής για το 2021

Κλάδοι της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των στοχευμένων μέτρων που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να παραμείνουν οι επιχειρήσεις βιώσιμές αλλά και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδιών & Τουρισμού, FedHATTA, ζητά την κατάρτιση σταθερού σχεδίου πολιτικής για το 2021, καθώς ήδη τα εμβόλια και τα τεστ βρίσκονται στην εργαλειοθήκη της διαχείρισης της πανδημίας. Η πρότασή της περιλαμβάνει τέσσερις σημαντικούς άξονες δράση:

* Σταθερή πολιτική και έγκαιρη ενημέρωση,

* Καθορισμός ορθολογικών κανονισμών,

* Προστασία εργαζομένων στον τουρισμό,

* Πιστοποίηση της τουριστικής αλυσίδας έναντι της μετάδοσης του Covid-19.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τουριστικές εισπράξεις το 2020 ήταν μόλις 4,28 δισ. ευρώ, από 18,17 δισ. ευρώ το 2019, με την μείωση να φθάνει το 76,5%. Ο τουρισμός αποτελεί έναν κλάδο ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα καθώς αντιπροσωπεύει το 1/5 του ΑΕΠ και της απασχόλησης στην χώρα μας, σύμφωνα με το ΣΕΤΕ.

Γι’ αυτό η ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την οικονομία της χώρας μας, προκειμένου να επουλωθεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, τόσο στο ρυθμό ανάπτυξης, όσο και στο ύψος του πρωτογενούς ελλείμματος. Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι τα τουριστικές εισπράξεις φτάσουν στο 40% των εισπράξεων του 2019, τότε το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 1,5% που σημαίνει απώλειες ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ.

 

Στο σχέδιο μας πρέπει να στοχεύουμε σε:

* Μια νέα αντίληψη για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας.

* Κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα.

* Μια οικονομία που θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας..

* Μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία αλλά με παραγωγή στον τόπο μας και εξαγωγές.

Επενδύσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην Ελληνική παραγωγή.

Η εκκίνηση της σταδιακής άρσης των περιορισμών με το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και των οικονομικών δραστηριοτήτων φαίνεται να πηγαίνει για μετά την Καθαρά Δευτέρα, μετά τις 16 Μαρτίου και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα βελτιωθούν βοηθούντων και των εμβολιασμών.

 

* Ο Γιάννης Διονυσόπουλος είναι διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, αν. Γραμματέας Τομέα Επιστημόνων Κινήματος Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ, μέλος ΣτΑ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας


NEWSLETTER