Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021 19:26

Πιστεύουν ότι έχουν φυλακτά κατά του ιού;

Γράφτηκε από τον
Πιστεύουν ότι έχουν φυλακτά κατά του ιού;

 

 

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής την μελέτη του  πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου, η οποία αποδεικνύει ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στις πορείες και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρομένων, για διάφορες αιτίες και αφορμές, και την έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας, εκεί όπου γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις.

Συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες ερευνητές, αφού εξέτασαν ενδελεχώς τις συνέπειες από δύο πορείες που διοργανώθηκαν από το κίνημα Querdenken, δηλαδή των αρνητών της πανδημίας και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, τον Νοέμβριο του 2020, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 10.000 άτομα στο Βερολίνο και περίπου 20.000 άτομα στη Λειψία. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι, χωρίς τις συγκεκριμένες πορείες, η Γερμανία θα είχε 21.000 λιγότερα κρούσματα, με την αντίστοιχη αναλογία διασωληνώσεων και θανάτων.

Για όποιον προσεγγίζει την πραγματικότητα της πανδημίας με κοινό νου, δεν χρειαζόταν μια επιστημονική έρευνα για να επιβεβαιωθεί το αυτονόητο. Αλλά και παρά το κύρος της επιστημονικής επισήμανσης, φοβάμαι ότι τα στοιχεία αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν την συμπεριφορά ενός τμήματος των συμπολιτών μας.

Διότι φαίνεται ότι, στον τόπο μας, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι το σφυροδρέπανο, το περίκλειστο Α των ποικιλώνυμων «αναρχικών συλλογικοτήτων», ή ακόμη και ο λογότυπος της «17Ν» έχουν… θαυματουργές ιδιότητες. Ότι λειτουργούν ως… ξόρκια κατά του κορονοϊού. Όπως τα ματόχαντρα και τα φυλακτά με τα οποία μάς φόρτωναν οι γιαγιάδες του παλιού καιρού. Άμα κρατάς «επαναστατική» σημαία ή ανάλογα σύμβολα, μπορείς να μετέχεις σε ένα συνωστισμό χιλιάδων ανθρώπων, ο ένας κολλητά δίπλα στον άλλο, και με πάρα πολλούς να περιφρονούν την σύσταση για χρήση μάσκας, χωρίς να κινδυνεύεις να «αρπάξεις» ή και να μεταδώσεις, αν είσαι «ασυμπτωματικός φορέας», χωρίς να το γνωρίζεις, τον επικίνδυνο ιό. Που έχει καταστεί ακόμη επικινδυνότερος, ακόμη ευχερέστερον μεταδιδόμενος και ακόμη πιο φονικός, με τις νέες μεταλλάξεις του.

Άρα, τι απομένει; Η ατομική ευθύνη. Η οποία βεβαίως δεν περιορίζεται στο να σώσουμε έκαστος το «τομάρι» μας, συμμορφούμενοι, ατομικώς, προς τις συστάσεις των ειδικών. Αλλά περιλαμβάνει και την ευθύνη μας να προφυλάξουμε και τους άλλους. Τα παιδιά. Τα δικά μας και του γείτονα. Μην αδιαφορώντας ενώπιον της επικίνδυνης ανοησίας και αμεριμνησίας. Να είμαστε μαχητικοί στην αντιμετώπιση συμπεριφορών και θεωριών που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, ακόμη και την επιβίωση, χιλιάδων συμπατριωτών μας.

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER