Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 21:35

Όταν η εξέδρα… βάζει γκολ στο κεφάλαιο!

Γράφτηκε από τον
Όταν η εξέδρα… βάζει γκολ στο κεφάλαιο!

 

Το ξέρω ότι μερικοί δεν μου συγχωρούν την αγάπη μου για το ποδόσφαιρο. Αλλά τι να γίνει; Μεγάλωσα δίπλα στην «αλάνα του Πατάκα», που έβγαλε πολλά ποδοσφαιρικά ταλέντα, από τα οποία τροφοδοτήσαμε όχι μόνο την Προοδευτική Κορυδαλλού και τις δύο ομάδες που μετέπειτα ενώθηκαν στον Ιωνικό Νικαίας, αλλά ακόμη και τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Με την αφεντιά μου να είμαι μάλλον ο πιο άσχετος, «προσόν» που με… προήγαγε σε πρόεδρο της ομάδας μας, του «Δία». Βεβαίως τώρα αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι το ίδιο. Δεν έχει πια τον ρομαντισμό του ερασιτεχνισμού. Αλλά δεν παύει να είναι ένα λαϊκό άθλημα, όσο και να έχει εξελιχθεί σε «μεγάλη μπίζνα» για διεθνείς μεγαλοκαρχαρίες, σαν τους Ρώσους ολιγάρχες ή τους πρίγκιπες των πετροδολαρίων.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να συμμετέχω σήμερα στη χαρά όλων των φιλάθλων του ποδοσφαίρου, όπου γης, για τη μεγάλη ήττα, την τεράστια νίλα των μεγαλοϊδιοκτητών ορισμένων ομάδων, που επιχείρησαν να επιβάλουν ένα ολιγοπωλιακό, σχεδόν μονοπωλιακό καθεστώς, με μια κλειστή ευρωπαϊκή διοργάνωση, που θα είχε δώδεκα μόνο ομάδες, από τις οποίες οι επτά θα ήταν μόνιμες και οι πέντε εναλλασσόμενες, αποκλείοντας εκατοντάδες ευρωπαϊκές ομάδες από το όνειρο να φθάσουν στην κορυφή του αθλήματος.

Αλλά λογάριασαν οι Ανιέλι, Αμπράμοβιτς, Πέρεθ και οι συν αυτοίς, όπως και το τραπεζικό μεγαθήριο της αμερικανικής J.P. Morgan που θα επένδυε σε αυτό το εγχείρημα προσφέροντας ως πρώτη δόση το ποσό των 4 δισ. δολαρίων, χωρίς τον ξενοδόχο. Και «ξενοδόχος», στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι οι λεφτάδες που επενδύουν στο ποδόσφαιρο, αλλά οι απλοί άνθρωποι που γεμίζουν τις κερκίδες των γηπέδων, είτε φέρονται ως φίλαθλοι είτε ως «οπαδοί». Και οι οποίοι διεκδικούν το δικαίωμα να ονειρεύονται ότι η ομάδα τους, ακόμη και αν είναι «Κωλοπετινίτσα» της Ελλάδας, της Αγγλίας, της Βουλγαρίας ή της Γερμανίας, μπορεί να γίνει πρωταθλήτρια Ευρώπης. 

Ήταν τέτοιο το ξέσπασμα, τέτοια η άμεση κινητοποίηση των φιλάθλων, ιδίως στην Αγγλία, κοιτίδα του ποδοσφαίρου, ώστε το όλο εγχείρημα κατέρρευσε μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες «σαν χάρτινος πύργος», όπως αναφέρουν όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. 

Με άμεση λαϊκή κινητοποίηση στην ποδοσφαιρική Ευρώπη, «η δημοκρατία ενίκησεν». Μακάρι οι ίδιοι άνθρωποι να έδειχναν τον ίδιο ζήλο και για άλλα καυτά προβλήματα, είτε της Ευρώπης, είτε της ανθρωπότητας.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER