Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021 22:18

Πάρτε τώρα μια γενναία απόφαση

Γράφτηκε από την
Πάρτε τώρα μια γενναία απόφαση

 

«Πόσους νεκρούς είχαμε χθες;» ρωτούσε μία κυρία, καθώς περίμενε πριν από μένα στο φαρμακείο τη σειρά της. Και στο άκουσμα του αριθμού που της είπα, έσπευσε να σχολιάσει: «Μόνο τριάντα; Δόξα τω Θεώ».

Εδώ καταντήσαμε. Να μη μας εντυπωσιάζει πια η εικόνα τριάντα φερέτρων από θύματα του ιού μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Πάθαμε ένα είδος μιθριδατισμού από την πολλή εξοικείωση με τον θάνατο. Μιλάμε για τριάντα νεκρούς από τον ιό σε μια μέρα, λες και πρόκειται για κάτι ξένο που δεν μας αγγίζει. Το πολύ να φτύνουμε τον κόρφο μας, να μην είμαστε, να μην είναι κανένας δικός μας στην επόμενη… καραβιά.

Ας ελπίσουμε ότι το τέλος του καλοκαιριού θα μας βρει σε τέτοιο επίπεδο άμυνας, με τον ρυθμό των εμβολιασμών να εξελίσσεται ομαλώς, ώστε το φθινόπωρο να μην αντιμετωπίσουμε νέο κύμα του ιού, με τις πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις του, σαν αυτό που μας θέρισε το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Όταν, από εκεί που ήμασταν διεθνώς αξιοθαύμαστοι, καταντήσαμε μάλλον αξιοθρήνητοι με εκατόμβες θυμάτων ημερησίως.

Ας ελπίσουμε ότι το πάθημα μας έγινε μάθημα. Ότι πήραμε το μήνυμα πως οι καταχρήσεις τελικώς πληρώνονται. Αλλά για την ώρα δεν το βλέπω. Αντιθέτως, βλέπω ότι εκτός από την πανδημία του ιού έχουμε και επιδημία «κορονοπάρτι», με εκατοντάδες ή και χιλιάδες συμμετέχοντες, όπως αυτά που τείνουν να γίνουν… θεσμός στον αύλειο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αλλά δεν είναι μόνο τα ξέφρενα γλεντοκόπια των νέων που με ανησυχούν. Είναι και η καταγραφόμενη απροθυμία των άνω των 60 ετών να προσέλθουν να εμβολιασθούν. Ίσως επειδή κυριαρχούνται από τον φόβο που προκάλεσαν τα κρούσματα θανάσιμων παρενεργειών από το εμβόλιο της Οξφόρδης. Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος, αλλά κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κάποιον να φοβάται. Το μόνο που μπορεί να κάνει η πολιτεία είναι να άρει την αιτία του φόβου. Εντάξει, το ότι τα πληρώσαμε στην AstraZeneca δεν μας υποχρεώνει και να τα καταναλώσουμε όλα.

Βγείτε και πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν κινδυνεύουν. Ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο, τέλος. Το καταστρέφουμε, το χαρίζουμε σε άλλους, το επιστρέφουμε. Η οικονομική ζημιά είναι μηδαμινή μπροστά στους κινδύνους που δημιουργούνται από την άρνηση εμβολιασμού που προκαλεί είτε σε φοβισμένους υπερήλικες είτε σε νεότερους το συγκεκριμένο σκεύασμα.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER