Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021 23:02

Ευτυχώς υπάρχουν και αυτά

Γράφτηκε από τον

Περίσσεψαν αιτίες και αφορμές για να τα βλέπουμε γύρω μας όλα μαύρα.

Μαύρες ειδήσεις από το μέτωπο της πανδημίας ως προς τις προοπτικές για το άμεσο μέλλον. Μαύρες ειδήσεις με “πατέρα” βιαστή της εντεκάχρονης κόρης του και …φύλακα του νόμου που λειτούργησε ως σωματέμπορος επί του ιδίου θύματος. Περίσσεψε η χυδαιότητα στην πλέον αποκρουστική και φασίζουσα εκδοχή της, με τα πρωτοσέλιδα του “Μακελειού” που αναρτώνται στα περίπτερα και στο Διαδίκτυο. Αλλά και η ...θεοφοβούμενη ηλιθιότητα της “Ελεύθερης Ώρας” και άλλων συναφών φυλλάδων και ιστοσελίδων.

Ευτυχώς, απέναντι σε όλα αυτά έχουμε και κάποια εμβόλια ψυχικής ανάτασης. Ενέσεις μεγαλείου ψυχής από ανθρώπους της “διπλανής πόρτας”. Ιδίως δε της περιφέρειας.
* Στα Χανιά η Βίβιαν Σαρρή παρά το γεγονός ότι εργάζεται σε δύο δουλειές για να στηρίξει την οικογένειά της, κατάφερε να δώσει πανελλήνιες μέσω ΕΠΑΛ και συγκέντρωσε 16.000 μόρια, ενώ ταυτόχρονα η κόρη της, Ελπίδα-Βαϊανή, που συμμετείχε κι εκείνη στις εξετάσεις αλλά στο ΓΕΛ, συγκέντρωσε 18.000 μόρια περίπου. Η περηφάνια της κόρης για τη μάνα ίσως είναι μεγαλύτερη από εκείνην της μητέρας για την κόρη της. (Όπως και η δική μου για τα συνεχή “άριστα” που μου φέρνει η γυναίκα μου που για δεύτερη φορά αποκτά ένα ακόμη επαγγελματικό πτυχίο έχοντας διαβεί τον Ρουβίκωνα των 50).
* Στη Ναύπακτο, ο Δημήτρης Καρακώστας πριν έναν χρόνο σημείωσε μια μεγάλη επιτυχία στην Ολυμπιάδα Χημείας. Αλλά φέτος βρέθηκε σε πολύ δύσκολη κατάσταση καθώς θα έδινε τις πανελλήνιες λίγο καιρό αφότου είχε χάσει μέσα σε λίγους μήνες από τον κορονοϊό και τους δύο γονείς του. Τελικά, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια από αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση, ο Δημήτρης κυριολεκτικά σάρωσε καταφέρνοντας να συγκεντρώσει 18.685 μόρια.
* Στην Καβάλα, ο 15χρονος μαθητής Δημήτρης Χατζής κατασκεύασε ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, με κόστος μόλις 500 ευρώ. Χρησιμοποιώντας μάλιστα για τη συγκρότηση του ρομπότ αυτού κομμάτια που εκτύπωνε από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή, που ήταν και αυτός δική του “πατέντα”. Με το επίτευγμά του αυτό έγινε ο νεότερος κατασκευαστής του συγκεκριμένου μοντέλου ρομπότ σε όλο τον κόσμο, με τους άλλους πέντε “συναδέλφους του” να είναι συνήθως αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας και καταξιωμένοι επιστήμονες ή τεχνικοί.
Έχουμε ανάγκη από τέτοιες σταγόνες ψυχικής δροσιάς απέναντι σε έναν καύσωνα κακών ειδήσεων.

Γ. Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr