Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 20:41

Περιοδεία ρουτίνας του κ. Μητσοτάκη χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα & δεσμεύσεις

Γράφτηκε από την

 

Προσδοκίες που διαψεύστηκαν και δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα είναι το αποστάλαγμα από την προχθεσινή επίσκεψη, περιοδεία «ρουτίνας» του κ. Μητσοτάκη στη βορειοδυτική Μεσσηνία και πιο συγκεκριμένα στην Τριφυλία, μετά από ένα τριήμερο διακοπών και χαλάρωσης του, στο Costa Navarino.

Η μερικών ωρών επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη επιβεβαίωσε δυστυχώς τα δύο χαμένα και αναξιοποίητα χρόνια για τη Μεσσηνία, για τον αγροτικοκτηνοτροφικό τομέα, για τον τουρισμό, τους επαγγελματίες του νομού μας και όλους τους Μεσσήνιους πολίτες.

Χωρίς κανένα ολοκληρωμένο βιώσιμο αναπτυξιακό όραμα για τη Μεσσηνία, χωρίς κανένα σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και το μέλλον της περιοχής μας, χωρίς καμία δέσμευση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αποδεικνύεται η επιτελική ανικανότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να υλοποιήσει τα μεγάλα έργα του νομού μας που παραμένουν σε στασιμότητα και βαλτωμένα μετά από δύο ολόκληρα χρόνια κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να ξέχασε ή ηθελημένα ν’ απέφυγε να επαναλάβει τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις του, για τη «βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία συνδυάζει ένα αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν με την προστασία του περιβάλλοντος, με την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με τη σύνδεση με τον αγροδιατροφικό τομέα», που έκανε κατά την επίσκεψη και ομιλία του στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας τον Οκτώβριο 2019, στην Καλαμάτα; καθότι δεν υλοποιήθηκε τίποτε απ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα.

Με αφορμή την επίσκεψή του στον Αγροτικό Συνεταιρισμό του Ελαιώνα, ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε, ότι οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών που θεσμοθέτηθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ως μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού κόσμου, συνιστούν ένα ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα.

«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τον πρωτογενή τομέα ως βασικό πυλώνα της εθνικής ανάπτυξης και διαπραγματεύεται αποτελεσματικά για τα συμφέροντά των αγροτών», «περισσότερη συνεργασία μεταξύ των παραγωγών», «έμφαση στην ποιότητα και δυνατότητα καλυτέρων τιμών», «προτεραιότητα στην καθετοποιημένη διαχείριση από το δέντρο μέχρι τη διαχείριση των αποβλήτων, με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον», τόνισε κατά την επίσκεψή του σε παραγωγικές μονάδες της Τριφυλίας ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης.

Όμως το οξύμωρο είναι ότι, όσον αφορά τα σημερινά εκκρεμή καυτά αγροτικά θέματα της Μεσσηνίας, όπως το μείζον θέμα για το ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, ή το θέμα των αποθεμάτων της μαύρης σταφίδας ή την αναδιάρθρωση των συκεώνων, ο πρωθυπουργός κράτησε σιγή ιχθύος, δεν έκανε καμία αναφορά, κανένα χρονοδιάγραμμα.

Ας δούμε όμως, πως τοποθετήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και στα απαραίτητα έργα υποδομών και δικτύων που χρειάζεται η Μεσσηνία μας για να εκσυγχρονιστεί και να αναβαθμιστεί:

Όσον αφορά την κατασκευή του οδικού άξονα, Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, επανέλαβε απλά τα γνωστά και χιλιοειπωμένα από τον ίδιο και τους υπουργούς του ότι ελπίζει εντός του 2022 να υπάρξουν εξελίξεις.

Δεν είπε όμως τίποτα για τον έτερο οδικό άξονα Καλό Νερό – Τσακώνα!

Καμία αναφορά για την επέκταση του φυσικού αερίου στην Μεσσηνία!

Είπε ότι θα προχωρήσει σύντομα το ΣΔΙΤ διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο όμως για κάποιους υπάρχουν αμφιβολίες εάν τηρούνται οι ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Κουβέντα για την δυνατότητα αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου.

Καμία δέσμευση για το πότε θα ολοκληρωθούν τα δίκτυα στο Φιλιατρινό φράγμα!

Ίδωμεν για τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου!

Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι βαλτωμένα!

Το καθησυχαστικό προσωρινά νέο για την Τριφυλία είναι ότι δεν θα κλείσει σε πρώτη φάση το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας.

Η υλοποίηση και η πρόοδος όλων των έργων υποδομών και των δικτύων τα δύο αυτά χρόνια κυβέρνησης της ΝΔ έχουν βαλτώσει, παραμένουν στάσιμα.

Συνοπτικά, η επίσκεψη ρουτίνας του κ. Μητσοτάκη στη Βορειοδυτική Μεσσηνία, στην Τριφυλία, αφού ολοκλήρωσε τις τριήμερες διακοπές του στο Costa Navarino, δεν προσέφερε τίποτα το καινούργιο, κανένα θετικό νέο, ήταν χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τη Μεσσηνία.

Η Μεσσηνία μας σίγουρα αξίζει πολύ περισσότερα και καλύτερα!

* Ο Γιάννης Διονυσόπουλος είναι διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Αν. Γραμματέας Τομέα Επιστημόνων Κινήματος Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ και μέλος ΣτΑ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας