Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 23:03

Δεν δικαιούσθε να επαίρεσθε ενώ χάνουμε πέντε πόλεις

Γράφτηκε από τον

Οι “κονταρομαχίες”, ή κατ’ άλλους “κοκορομαχίες”, στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ελάχιστα πράγματα προσφέρουν τις περισσότερες φορές για το μέγα πλήθος των πολιτών.

Εκτός ίσως από το ότι παρέχουν τη δυνατότητα στους πιστούς οπαδούς εκάστης πλευράς να “καμαρώνουν” ότι ο δικός τους πολιτικός ηγέτης “κατακεραύνωσε” τον αντίπαλο.
Ειδικώς όταν πρόκειται για θέματα που άπτονται όχι απλώς της δημόσιας υγείας, αλλά της ίδιας της ζωής, αυτές οι ρητορικές αντιπαραθέσεις περί το ποιος τα έκανε καλύτερα -πράγμα σπάνιο- και κυρίως περί το ποιος τα έκανε χειρότερα από τον άλλο, κάθε άλλο παρά βοηθούν ως προς τη διαχείριση των προβλημάτων.
Μη μας λέτε κ. Πρόεδρε τι θα συνέβαινε αν ακόμη βρισκόταν στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας και στο υπουργείο Υγείας ο πολύς Παύλος Πολάκης. Αυτούς πρόλαβαν οι πολίτες και τους έστειλαν με την ψήφο τους στην κερκίδα. Κρίθηκαν για τα πεπραγμένα τους και τα συνεταιρικά με τον Καμμένο και εκείνα με τον Λαφαζάνη από την μια και τον Βαρουφάκη από την άλλη, αλλά και τα πιο ...καθαρόαιμα τα δικά τους του 2019.
Τώρα, ειδικώς επί του συγκεκριμένου θέματος για το οποίο “κονταροχτυπηθήκατε” το πρωί της Δευτέρας στη Βουλή, δηλαδή τη διαχείριση της πανδημίας, τα φώτα όλα πέφτουν επάνω σας. Εσείς κυβερνάτε, εσείς κρίνεσθε. Και ενώ είχατε κάθε δικαίωμα να υπερηφανεύεσθε για τα αποτελέσματα της πολιτικής σας, το πρώτο εξάμηνο του 2020, τώρα πια κάθε άλλο παρά δικαιούσθε να επαίρεσθε. Διότι μέσα σε ενάμιση χρόνο είναι σαν να χάσαμε τον πληθυσμό πέντε μικρών περιφερειακών πόλεων. Σαν να έπεσαν μικρές ατομικές βόμβες και εξαφάνισαν κάθε ίχνος ανθρώπινης ζωής, π.χ. το 2020 από τη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας και την Κυπαρισσία Μεσσηνίας και το 2021, με τα ως τώρα δεδομένα, από τη Σιάτιστα Κοζάνης, τις Φέρες του Έβρου και την Κάρυστο Ευβοίας.
Και μην περιμένετε βεβαίως να “παρηγορηθεί” κανείς από τη σύγκριση των δεδομένων με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Κανείς δεν παρηγορείται όταν χάνει τους ανθρώπους του, επειδή θα του πουν ότι άνθρωποι πέθαναν και στην Ολλανδία ή τη Σουηδία. Άλλωστε τώρα πια αυτές οι συγκρίσεις δεν είναι κολακευτικές για την ελληνική αποτελεσματικότητα: Είμαστε η 26η χειρότερη χώρα από 30 ευρωπαϊκές του πίνακα ECDC.

Γ. Π. Μασσαβέτας
giorgismassavetas@gmail.com