Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021 20:59

"Η Γη της ελιάς” και της παραλογιάς..!!

Γράφτηκε από την
"Η Γη της ελιάς” και της παραλογιάς..!!

 

Του Βασίλη Μπακέα

Τελευταία προβάλλεται στην τηλεόραση μια σειρά μυθοπλασίας (όπως λένε οι δημιουργοί της,.) “Η Γη της Ελιάς”. Τώρα τι μυθοπλασία είναι όταν αναφέρεται σε συγκεκριμένες πόλεις και χωριά της Μάνης, (Οίτυλο Αρεόπολη, Καρδαμύλη, Στούπα, Καλαμάτα, Γύθειο Σπάρτη)...    Ας είναι!

Επίσης ακούγονται διάφορες λέξεις όπως "ελαιώνας" "πορτοκαλεώνας", λέξεις  που είναι μάλλον “ακαδημαϊκές" και όχι μανιάτικες όπως π.χ. "λιόφυτο”, "λιοστάσι”, "ελιές”, πορτοκαλιές", π.χ. οι Μανιάτες λένε: “Πήγα στο λιόφυτο ή στο λιοστάσι ή στις ελιές ή στις πορτοκαλιές..”.

Όσοι έχουν επισκεφτεί τη Μάνη δεν έχουν δει νομίζω,  θερμοκήπια και πορτοκαλιές… χμ.. που τα έχει δει ο σεναριογράφος...μάλλον αλλού, στην κοντινή Σκάλα Λακωνίας!!

Ένα άλλο οξύμωρο στοιχείο που παρατηρείται είναι τα υπερπολυτελή εσωτερικά των σπιτιών των μεγαλοκτηματιών της Μάνης λες και είναι εσωτερικά νεοκλασσικών κατοικιών του Κολωνακίου.

Έλεος, τα εσωτερικά των μανιάτικων κατοικιών  έχουν λιτή και δωρική επίπλωση και γενικότερα διακόσμηση.

Θα έπρεπε να ήξερε ο σεναριογράφος ότι η Μάνη κάνει και άλλα εδέσματα (δίπλες, λαλάγγια κλπ) εκτός της γαλατόπιτας που αναφέρεται κατά κόρον σε σημείο να μας έρθει ...αναγούλα..!!

Οι πολλοί φόνοι (βεντέτες), οι ακραίες συζυγικές απιστίες, τα νόθα παιδιά η "προστασία" και οι νονοί της νύχτας  όσο ωφελούν στην υψηλή τηλεθέαση, τόσο εκθέτουν τη Μάνη (Δυτική και Ανατολική) ως τόπο πορνείας και εγκλημάτων, στοιχεία ανασταλτικά για το κοινωνικό επίπεδο και τον τουρισμό της όμορφης Μάνης μας..!!


NEWSLETTER