Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 23:20

Για πόσο ακόμη “μαύρη Δευτέρα” και κάθε μέρα;

Γράφτηκε από τον

 

 

Του Γιώργου Μασσαβέτα

Την ώρα που γράφω, στο Μαξίμου συσκέπτονται. Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Πρόεδρος, οι “αρμόδιοι υπουργοί”, αλλά και οι επιστήμονες που τους συμβουλεύουν, θα καταλήξουν σε κάποιες αποφάσεις που θα περιλαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Μέτρα περαιτέρω ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αλλά και μέτρα που θα είναι αποτελεσματικά ως προς τον εξαναγκασμό των ανεμβολίαστων να συμμορφωθούν. Και όχι σαν αυτό που ανακοινώθηκε προχθές με τα… sms στα κινητά των ανεμβολίαστων.

Δεν χρειαζόταν να είναι κανείς… προφήτης για να έχει αντιληφθεί, ήδη από το καλοκαίρι, ότι κινδυνεύουμε να ξαναζήσουμε όσα βιώσαμε το περασμένο φθινόπωρο, όταν οι νεκροί εκτοξεύθηκαν σε χιλιάδες. Αρκούσε να έχει κοινό νου. Και μάτια για να βλέπει τι γίνεται γύρω του.

Πού βρισκόμαστε σήμερα; Δεν μπορώ να βρω καλύτερη περιγραφή, παρά να δανεισθώ μικρά αποσπάσματα από όσα δήλωσε χθες ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος:

* Ο Νοέμβριος θα είναι τραγικός όπως και πέρυσι. Δυστυχώς, μέχρι 15 με 20 Νοεμβρίου θα χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές. Στην τελευταία εφημερία, η αναφορά των συναδέλφων μου από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με συγκλόνισε. Είχαμε 90 προσελεύσεις ασθενών με δύσπνοια μέσα σε μία ημέρα. Γέμισαν οι απλές κλίνες και οι κλίνες ΜΕΘ.

* Φτάσαμε ταβάνι. Δεν μπορούμε άλλο να πείσουμε τον κόσμο. Τα επιχειρήματα έχουν εξαντληθεί. Έχουμε ένα παγόβουνο μπροστά μας που δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα.

Με τα sms στα κινητά μην περιμένετε αποτελέσματα. Εσείς θα τα στέλνετε και οι μονομανείς αρνητές θα… τα γράφουν εκεί που φαντάζεσθε. Αν θέλετε να σπάσετε αυτό το μέτωπο, υπάρχει μόνον ένας δρόμος: Ο ανεμβολίαστος να μην μπορεί να μπει σε θέατρο, κινηματογράφο, ταβέρνα, καφετέρια, ναό, λεωφορείο, τρένο, αεροπλάνο, πλοίο, αίθουσα ψυχαγωγίας, γήπεδο, ούτε καν σε κατάστημα τροφίμων ή άλλων καταναλωτικών αγαθών. Δύσκολο. Απαιτεί και πραγματική λειτουργία αξιόπιστων ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και υπευθυνότητα του εμπορικού και γενικώς επιχειρηματικού κόσμου. Η οποία δεν προσφέρεται πάντοτε οικειοθελώς. Εξασφαλίζεται όμως σε μεγάλο βαθμό αν η παραμικρότερη παράβαση συνοδεύεται από τσουχτερά πρόστιμα και πολυήμερο κλείσιμο των καταστημάτων.

Και χωρίς την… παράκαμψη της χρήσης πιστοποιητικού πρόσφατου ράπιντ-τεστ. Εδώ είδαμε να λειτουργεί ακόμη και εκτεταμένη πλαστογράφηση εμβολιασμών. Στα ράπιντ και τα σελφ-τεστ θα κωλώσουν οι εξυπνάκηδες και οι επιτήδειοι;

 

giorgismassavetas@gmail.com

 

 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας
giorgismassavetas@gmail.com