Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 22:47

Τώρα πια… σωθήκαμε!

Γράφτηκε από τον

 

Φοβάμαι κ. Πρόεδρε ότι ούτε εσείς, ούτε εκείνοι που σας συμβουλεύουν, περιβεβλημένοι με την τήβεννο της επιστημοσύνης τους, έχετε ξεκάθαρη γραμμή πλεύσης ως προς την αντιμετώπιση της πραγματικότητας.

Μια πραγματικότητα που βοά ότι έχουμε εισέλθει στη φάση ενός νέου φονικού κύματος της πανδημίας, με το ένα θλιβερό ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο. Και απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα τα μέτρα που ανακοινώσατε χαρακτηρίζονται από κυκλοθυμία, αναποφασιστικότητα και επιλεκτικό αλληθωρισμό. Όπερ σημαίνει ότι μπορεί μεν να γνωρίζετε καλώς τα δεδομένα, όπως ασφαλώς γνωρίζετε και τι πρέπει να γίνει, αλλά δεν τολμάτε να προχωρήσετε όσο και όπως πρέπει.

Ας μου εξηγήσει κάποιος με τι είδους επιστημονικά κριτήρια έγινε η επιλογή η μεν είσοδος σε ένα κατάστημα υφασμάτων, ένα τυροπιτάδικο, ένα συνεργείο αυτοκινήτων, να επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους, ενώ η είσοδος σε έναν ναό -αλλά και σε ένα τέμενος, όπου υπάρχουν πολυάριθμες κοινότητες μουσουλμάνων- είναι εκτός οιουδήποτε ελέγχου και περιορισμού. Με δεδομένο ότι σε ένα εμπορικό κατάστημα ή ένα συνεργείο θα μπουν την ίδια ώρα ελάχιστοι άνθρωποι, το πιθανότερο μετρούμενοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, ενώ σε μια κυριακάτικη θεία λειτουργία ορθόδοξου ναού ή σε μια προσευχή της Παρασκευής σε μουσουλμανικό τέμενος μετέχουν από δεκάδες έως και εκατοντάδες άτομα. Υπό την επιβαρυντική περίπτωση ότι το μεγαλύτερο μέρος της “πελατείας” των χώρων αυτών είναι συνήθως άτομα προχωρημένης ηλικίας, δηλαδή φορτωμένα ήδη με τα “υποκείμενα νοσήματά” τους: πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, διαβήτη και δεν συμμαζεύεται.

Βγήκε για μια ακόμη φορά αναρμοδίως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και μας είπε να μην κοιτάμε την πορεία του δείκτη που καταγράφει την αύξηση των κρουσμάτων. Καμία αντίρρηση εκ μέρους μου. Άλλωστε έχω ήδη γράψει από το 2020 ότι δεν επικεντρώνω την προσοχή μου στα κρούσματα, αλλά στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων. Πρωτίστως των διασωληνωμένων. Διότι έχει πράγματι επιστημονική και στατιστική αλήθεια αυτό που είπε προχθές ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος. Ότι δηλαδή από τους δέκα διασωληνωμένους είναι βέβαιο ότι οι επτά θα καταλήξουν.

Όλοι πια έχουμε ένα κινητό, στο οποίο ευκόλως αποθηκεύεται η πιστοποίηση του εμβολιασμού. Αν δεν φθάσουμε στο “χωρίς αυτό δεν μπαίνεις πουθενά”, ούτε καν στο φούρνο της γειτονιάς, δεν πρόκειται να σπάσετε το “παγόβουνο” των αρνητών. Οι δισταγμοί θα πληρωθούν ακριβότατα.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgismassavetas@gmail.com