Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021 21:59

Κακομάθατε στο “λιβάνι” οι πολιτικοί

Γράφτηκε από τον
Κακομάθατε στο “λιβάνι” οι πολιτικοί

 

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι για να επιδαψιλεύουν επαίνους και κολακείες στις εξουσίες.

Δεν είναι αυτή η αποστολή τους. Όσοι το κάνουν ατιμάζουν τη δημοσιογραφία. Από αυτή την άποψη ουδόλως με ενόχλησε το επιθετικό ύφος της Ολλανδής δημοσιογράφου, της εγκατεστημένης μονίμως στη γραφική Ύδρα, το οποίο προκάλεσε μια ανεπίτρεπτα οργίλη απάντησή σας, με ύφος που παρέπεμπε ατυχώς σε ανάλογα ξεσπάσματα του Ντόναλντ Τραμπ.

Ξεκαθαρίζω επίσης ότι ούτε εμένα μου άρεσε η επίδειξη της εν λόγω κυρίας. Όχι για την επιθετικότητά της, αλλά για το ότι δεν έκανε δημοσιογραφική ερώτηση, αλλά επιδόθηκε σε πολιτικό “σόου”. Με 217 λέξεις δεν κάνεις ερώτηση, κάνεις αγόρευση, γράφεις ολόκληρο άρθρο. Είναι τα 2/3 της στήλης μου. Ε, δεν είναι ερώτηση. Είναι το σόου μιας καλοβολεμένης απέναντι σε μια “στριμωγμένη” χώρα, που παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει πως η δική μας μεταναστευτική πολιτική -που δέχομαι ότι δεν είναι η καλύτερη του κόσμου- επιβάλλεται από τα συμφέροντα και της δικής της χώρας. Διό και δεν μπόρεσε άλλωστε να επικαλεστεί κάποια “ευαισθησία” της δικής της κυβέρνησης, αλλά κατέφυγε στην επίκληση της “ανθρωπιάς” κάποιων... δήμων της χώρας της, κάποιων εξαιρέσεων δηλαδή.

Αλλά με θλίβει το γεγονός ότι αναγνωρίσατε στους Ολλανδούς δημοσιογράφους το δικαίωμα “έχετε την κουλτούρα να θέτετε ευθέως ερωτήματα προς τους πολιτικούς”, όπως είπατε, με έναν τρόπο που ήταν σαν να κραύγαζε ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν έχουν αυτή την “κουλτούρα”. Και με θλίβει ακόμη περισσότερο επειδή ακριβώς αυτό που εννοούσατε συνιστά σε μεγάλο βαθμό μια πικρή αλήθεια. Διότι έχει γεμίσει ο τόπος από λιβανιστήρια και ξεσκονιστήρια, πιο υποτακτικά από εκείνα του αξέχαστου Ανδρέα, της “φτερούς”. Έντυπα και ηλεκτρονικά, λιβανιστήρια και ξεσκονιστήρια που είτε είναι στην υπηρεσία της κυβέρνησής σας είτε λειτουργούν ως υμνωδοί του Τσίπρα, κάνουν εξίσου κακό και στον τόπο και στη δημοσιογραφία.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε απέναντι σε τέτοια “κουλτούρα”, καλά θα κάνετε να συγκρατήσετε τα νεύρα σας. Να απαντάτε ψύχραιμα παραθέτοντας μόνο στοιχεία. Με επίγνωση του ότι η χώρα μας “φυλάττει Θερμοπύλες” για να κοιμούνται ήσυχοι οι βορειότεροι γείτονές μας, οι απαντήσεις πρέπει να διέπονται από το πνεύμα των “Θερμοπυλών” του Καβάφη: «Πάντοτε την αλήθειαν ομιλούντες, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους». 

Έχετε κακομάθει στο “λιβάνι” οι πολιτικοί μας.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgismassavetas@gmail.com


NEWSLETTER