Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 22:08

Μήπως η ζωή αξίζει πιο πολύ από 100 ευρώ;

Γράφτηκε από τον
Μήπως η ζωή αξίζει πιο πολύ από 100 ευρώ;

 

Ο καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης δεν είναι “Μητσοτακικός”, ανήκει στην Αριστερά.

Και ως στέλεχος αυτού του χώρου είχε ορκισθεί υπουργός όταν η μακαρία τη λήξει “ΔΗΜΑΡ”, την οποία εξευτέλισαν και εξετέλεσαν οι Κουβέλης και Θεοχαρόπουλος, μετείχε το 2012 στην τρικομματική κυβέρνηση. Επομένως η επιστημονική του άποψη, κατά την οποία δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας ως προς το μέτρο επιβολής προστίμου στους άνω των 60 ετών ανεμβολίαστους, είναι απαλλαγμένη πάσης κομματικής σκοπιμότητας.

Απέναντι σε μια γνώμη επιστημονικής αυθεντίας του Συνταγματικού Δικαίου, έχουμε τους “συνταγματολόγους της οκάς”, είτε στα καφενεία, είτε στα τηλεοπτικά “παράθυρα” και το Διαδίκτυο. Οι οποίοι βεβαίως δεν καταδέχονται να μας εξηγήσουν γιατί είναι συνταγματικώς αποδεκτό να γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για μια επαγγελματική ομάδα, όπως είναι οι υγειονομικοί ή οι αστυνομικοί, για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει -και εγώ συμφωνώ σε αυτό μαζί του- ότι πρέπει να εμβολιασθούν υποχρεωτικώς. Αλλά κηρύσσεται αντισυνταγματική η υποχρεωτικότητα όταν αφορά μια κοινωνική ομάδα η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κινδύνου, την ομάδα από την οποία γεμίζουν εννέα στα δέκα φέρετρα.

Ας αφήσουμε κατά μέρος τις υποκριτικές ασκήσεις συνταγματολογίας και ας επικεντρωθούμε σε αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, το οποίο περιέγραψε προχθές με διαύγεια και σαφήνεια ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθ. Εξαδάκτυλος: «Αν ήταν στο 100% εμβολιασμένοι οι άνω των 60, θα είχαμε την εικόνα της Πορτογαλίας. Δεν θα είχαμε γεμάτες ΜΕΘ και 100 νεκρούς την ημέρα».

Όλοι οι άνθρωποι, παντού στον κόσμο, “κλοτσάνε” όταν τους βάζουν χέρι στην τσέπη τους. Αλλά, δυστυχώς, στον τόπο μας έχει αποδειχθεί ότι πολλοί συμπατριώτες μας “πονάνε” περισσότερο για την τσέπη τους παρά για την υγεία τους. Ότι προκειμένου να πεισθούν να λάβουν ένα προστατευτικό μέτρο, δεν αρκεί να τους βροντοφωνάζουν όλοι πόσο κινδυνεύουν. Αλλά μόλις τους πεις ότι θα πληρώσουν κάτι ως πρόστιμο, αλλάζουν συμπεριφορά και σπεύδουν να κλείσουν ημερομηνία για τον εμβολιασμό τους.

Είναι κωμικοτραγική ειρωνεία για τα μυαλά κάποιων η αξία της ζωής να αποτιμάται προς ένα κατοστάρικο. Αλλά, αφού έτσι σκέπτονται, λίαν καλώς πράττει και η πολιτεία και καταφεύγει σε αυτό το μέτρο. Και ας λένε τα δικά τους για “στοχοποίηση των ηλικιωμένων” τα όργανα κομματικής προπαγάνδας του κ. Τσίπρα.

Ώρα να εφαρμοσθεί το μέτρο και σε άλλες ομάδες.      

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgismassavetas@gmail.com


NEWSLETTER