Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 22:07

Το μη διαυγές παρασκήνιο περί το ΟΠΑ

Γράφτηκε από τον
Το μη διαυγές παρασκήνιο περί το ΟΠΑ

 

Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα επικροτούσε μια πράξη βίας, όπως αυτή που διαδραματίσθηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΟΠΑ) με την εισβολή είκοσι κουκουλοφόρων και τον ξυλοδαρμό ενός αναπληρωτή καθηγητή.

Και δη σε ώρα διδασκαλίας. Ως εδώ όλα καλά. Και έπραξαν λίαν καλώς τα κόμματα που έσπευσαν να αποδοκιμάσουν το απαράδεκτο γεγονός. Μόνο που τα δύο κόμματα εξουσίας, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της αυτονόητης καταδίκης του περιστατικού οφείλουν και κάποιες εξηγήσεις στους πολίτες.

Θύμα της επίθεσης είναι ένας πανεπιστημιακός, ο οποίος “υπό κανονικές συνθήκες” δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στο αμφιθέατρο και να διδάσκει. Δεν θα μπορούσε να το κάνει σε οποιαδήποτε ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία. Αν δεν είχε ο ίδιος την ευαισθησία να θέσει εαυτόν σε κατάσταση αναστολής, θα το είχε αποφασίσει κάποιο όργανο του πανεπιστημίου είτε το υπουργείο Παιδείας για λογαριασμό του.

Ο λόγος είναι απλός και ξεκάθαρος. Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός έχει αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες εδώ και στη Ρουμανία από την προηγούμενη δεκαετία, οι οποίες τον έφεραν υπόδικο ενώπιον της δικαιοσύνης για διάφορα αδικήματα. Από την τοκογλυφία -για την οποία η δίκη αν δεν υπάρξει αναβολή πρόκειται να ξεκινήσει αύριο- έως ακόμη και για υποθέσεις παιδεραστίας. Με απλά λόγια, όσο και αν ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, ως την τελεσιδικία αυτών των υποθέσεων ο άνθρωπος δεν διαθέτει την “έξωθεν καλή μαρτυρία” που πρέπει να συνοδεύει το κύρος ενός πανεπιστημιακού δασκάλου.

Μακάρι όλες οι κατηγορίες που του προσάπτουν εδώ και στη Ρουμανία, να αποδειχθεί ότι είναι προϊόν σκευωρίας από ζηλόφθονες συναδέλφους του, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος. Αλλά έως τότε θα έπρεπε να είχε τεθεί σε κατάσταση αναστολής του δικαιώματός του να διδάσκει. Δεν θα πέθαινε δα και της πείνας με όσα έχει αποκομίσει από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Κατά τούτο χρωστούν μία εξήγηση στους πολίτες τόσο ο τελευταίος υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Γαβρόγλου, όσο και η σημερινή ομόλογός του Νίκη Κεραμέως, για το γεγονός ότι δεν απομακρύνθηκε από το αμφιθέατρο ο συγκεκριμένος καθηγητής.

Από την πρυτανεία του συγκεκριμένου ΑΕΙ δεν περίμενα βεβαίως… καλλιγραφίες. Έξεστι πρυτανίαις συντεχνιάζειν και εθελοτυφλείν εν Ελλάδι. Αλλά όταν οι “ακαδημαϊκοί δάσκαλοι” κάνουν ότι... δεν βλέπουν και δεν ακούν, η πολιτική ηγεσία πρέπει να αναπληρώνει το κενό.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgismassavetas@gmail.com


NEWSLETTER