Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 22:15

Κάντε επιλογή ανάμεσα στα ορθότερα κόστη

Γράφτηκε από τον
Κάντε επιλογή ανάμεσα στα ορθότερα κόστη

 

Όλο και πιο πολύ με γυροφέρνει. Ευτυχώς, το Σαββατοκύριακο, που είχαμε εδώ τον μεγάλο εγγονό μου, επειδή μάθαμε ότι υπήρχε κρούσμα στον παιδικό σταθμό του αποφύγαμε κάθε επαφή.

Από μακριά και αγαπημένοι. Διότι ούτε τα τρία εμβόλια μπορούν να με σώσουν αν κολλήσω. Οπότε “φιλάκια” εξ αποστάσεως δύο μέτρων και πάντα με τις μάσκες μας. Και τελικώς αποδείχθηκε θετικός ο Άγγελός μου, κόλλησε και την κόρη μου και το εξαμηνίτικο Φιλιππάκι.

Ασήμαντες -και ελπίζω να μείνουν ασήμαντες- οικογενειακές ιστορίες μιας οικογένειας που “φυλάγεται και από τον ίσκιο της”. Αλλά την ίδια ώρα ο εφιάλτης απλώνεται όλο και περισσότερο επικινδύνως. Ακόμη είμαστε στα 2/3 του Ιανουαρίου και φθάσαμε σχεδόν στους 1.500 νεκρούς. Με αυτόν τον ρυθμό είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ξεπεράσουμε, και δη κατά πολύ, τα 2.000 θύματα τον πρώτο μήνα του νέου χρόνου.

Φταίει μόνο η κυβέρνηση, όπως υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Φταίνε οι εμμένοντες στην ηλιθιότητά τους “αρνητές” της πανδημίας, σε ένα παρδαλό γαϊτανάκι όπου συνυπάρχουν θρησκόληπτοι καλόγεροι, χαζοχαρούμενοι αναρχικοί και “αυτόχθονες” ακροδεξιοί “θεματοφύλακες;

Ελάχιστη αξία έχει να κάνει κανείς μία... δίκη σε αναζήτηση του “τις πταίει” περισσότερο από τους άλλους. Άλλωστε, πέρα από την κυβέρνηση οι “άλλοι” είναι επιμέρους εσμοί απροσδιορίστου σχήματος. Και μόνο κάποιους επώνυμους “ταγούς” τους μπορούμε να “δικάσουμε”.

Επομένως όλα τα βάρη και οι ευθύνες είναι στην πλάτη της κυβέρνησης. Στην πλάτη σας κ. Πρόεδρε. Δεν ξέρω ποιο κόστος μετράτε περισσότερο και ούτε ισχυρίζομαι πως κάνετε λίγα. Αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι είναι επείγουσα ανάγκη να κάνετε περισσότερα. Τώρα, όχι αύριο. Αύριο μπορεί να είναι πια πολύ αργά.

Εδώ και τώρα πρέπει να βρείτε τρόπο ώστε ο τακτικός και συστηματικός έλεγχος με τα ράπιντ τεστ και τα PCR να γίνουν πιο προσιτά στους πολίτες. Διότι το “πλαφόν” των 47 ευρώ που όρισε ο υπουργός Αναπτυξιακής Πολιτικής Άδωνις Γεωργιάδης για τα πιο αξιόπιστα δοκιμαστικά διαγνωστικού ελέγχου, παραμένει αρκετά “τσουχτερό”, ειδικώς για τις πολυμελείς οικογένειες, αν δεν είναι δημότες του Δήμου Νεάπολης Θεσσαλονίκης, όπου ο δήμαρχος πέτυχε προμήθεια διαγνωστικών με μόλις 7 ευρώ.

Είτε θα κάνετε καλύτερες προμήθειες, είτε θα κάνετε γενναία επιδότηση, ώστε το κόστος για τους πολίτες να φθάσει στα επίπεδα του συμβολικού. Διαφορετικώς, το κόστος από τις παρατεταμένες νοσηλείες, εντός και εκτός ΜΕΘ, θα τσακίσει και εμάς και εσάς. 

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER