Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022 22:14

Η Συναίνεση προϋπόθεση ανάπτυξης

Γράφτηκε από την
Η Συναίνεση προϋπόθεση ανάπτυξης

Του Χρήστου Δ. Κορομηλά
Οικονομολόγου, master Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, προέδρου Συλλόγου Τριτέκνων οικογενειών Ν. Μεσσηνίας.

Το 2022 καθώς και τα επόμενα μετά την πανδημία, είναι χρόνια μεγάλων προκλήσεων για ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά για την Ελλάδα. Η πανδημία, όπως αποδεικνύεται με τη μετάλλαξη Όμικρον, δεν έχει τελειώσει και θα συνεχίσει να πιέζει τους πάντες. Πολίτες, επιχειρήσεις, συστήματα υγείας, κυβερνήσεις.
Η ενεργειακή κρίση προκαλεί τεράστια πίεση στο πορτοφόλι των καταναλωτών και στο βιομηχανικό κόστος. Ο πληθωρισμός προέρχεται κυρίως από αυτή την κρίση. Η μόλυνση του περιβάλλοντος δημιουργεί άλλες πιέσεις, για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, που απαιτεί τεράστιες επενδύσεις και θα κοστίσει σε όλους πάρα πολύ χρήμα.
Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, ο κόσμος αλλάζει με τον ρυθμό που επιβάλει η πανδημία και επιτρέπει η τεχνολογία. Θέσεις εργασίας χάνονται σε όλους τους κλάδους και ελπίζουμε ότι θα δημιουργηθούν νέες σε επαγγέλματα που θα δημιουργηθούν μελλοντικά.
Η επιστήμη κάνει άλματα, αλλά οι άνθρωποι είναι ακόμη επιφυλακτικοί και φοβισμένοι. Τα πάντα αμφισβητούνται ακόμα και η Επιστήμη καθώς τα fake news και οι θεωρίες συνωμοσίας διακινούνται με ταχύτητα αστραπής και η Δημοκρατία αντικαθίσταται από μια “Διαδικτυακή Οχλοκρατία”.
Στην Ελλάδα εκτός από όλες αυτές τις κρίσεις που πλήττουν την ανθρωπότητα ταυτόχρονα, έχουμε και τα δικά μας επιπλέον προβλήματα. Μετά από μια δεκαετία ύφεσης είχαμε ένα έτος ταχείας ανάπτυξης και ελπίζουμε να έχουμε πολλά ακόμη. Λεφτά υπάρχουν, επιτρέψτε μου την έκφραση, αν μπορέσουμε να τα πάρουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όμως το τραπεζικό μας σύστημα δεν είναι ακόμη σε θέση να χρηματοδοτήσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν εμφανίζουν υγιείς ισολογισμούς μετά την ταλαιπωρία τόσων ετών. Τα κόκκινα δάνεια μπορεί να έφυγαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά κρέμονται ακόμη ως απειλή στους δανειολήπτες, επιχειρήσεις και ιδιώτες.
Η χώρα έχει αποφασίσει να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα στην αντικατάσταση της ενέργειας από ρυπογόνες πηγές με καθαρή ενέργεια, αλλά αυτό ούτε εύκολο είναι, ούτε το κόστος που θα πληρώσουν οι καταναλωτές έχει προσδιορισθεί ακριβώς.
Η ανάπτυξη της οικονομίας προβλέπεται ότι θα είναι ταχεία, δεν έχει ξεκαθαριστεί όμως πώς θα γίνει αυτό χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση και με αδύναμες επιχειρήσεις. Το Χρηματιστήριο το οποίο πάντα προεξοφλεί τις οικονομικές εξελίξεις δεν έχει προεξοφλήσει αυτούς τους ρυθμούς ανάκαμψης - οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί.
Τα κόμματα λοιπόν κάτω από αυτές τις αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και να βρουν σημεία συναίνεσης σε βασικά ζητήματα, όπως είναι τα εθνικά θέματα, η αντιμετώπιση της πανδημίας, οι βασικές γραμμές για τη Δικαιοσύνη, για την Παιδεία, για την Οικονομία. Μπορούν - και πρέπει - να διαφωνούν εποικοδομητικά στις λεπτομέρειες, αλλά δεν επιτρέπεται να κοιτάζουν προς αντιδιαμετρικές κατευθύνσεις.
Όλες οι προβλέψεις που δημοσιεύονται για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια είναι ιδιαιτέρως θετικές. Προβλέπονται ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 7% αρχικά και ενδεχομένως και άνω του 10% κάποιες χρονιές. Οι προβλέψεις αυτές στηρίζονται σε προϋποθέσεις με βασικότερη όλων για την αξιοποίηση του Αναπτυξιακού ταμείου που αναμένεται να συνεισφέρει δεκάδες δισ χρηματοδοτήσεων στη χώρα είναι η συναίνεση.
Η συναίνεση λοιπόν στην πολιτική και η συστράτευση όλων των πολιτών στην προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας είναι το ζητούμενο για το 2022.

 


NEWSLETTER