Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 22:37

Είναι ηγέτες ή σχολιαστές των γεγονότων;

Είναι ηγέτες ή σχολιαστές των γεγονότων;

 

Πικρή αλήθεια, πικρή και ακριβοπληρωμένη.

Με διαγραφόμενη προοπτική να την πληρώσουμε ακόμη ακριβότερα στο άμεσο μέλλον, όπως ήδη μας απειλεί ο αχυράνθρωπος του Πούτιν, ο Μεντβέντεφ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπαίνει σε αυτή την κρίση χωρίς ισχυρή ηγεσία. Χωρίς ηγέτες με όραμα και στρατηγική, ικανούς να τα βγάλουν πέρα στο πονηρό παιχνίδι γεωπολιτικής σκακιέρας που προωθεί μεθοδικά βήμα προς βήμα ο νεοτσάρος της Μόσχας.

Διαβάζοντας τις δηλώσεις προέδρων, καγκελαρίων, πρωθυπουργών και υπουργών χωρών-μελών της Ένωσης, αλλά και εκπροσώπων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, διερωτώμαι αν διαβάζω πράγματι ό,τι θα περίμενε κανείς ως πολιτική απάντηση σε μια πολιτική πρόκληση, ή αν είναι κείμενα... σχολιαστών της επικαιρότητας. Και μένω τελικώς με την αίσθηση ότι περισσεύουν οι πολιτικοί αναλυτές, αλλά ελλείπουν οι πολιτικοί ηγέτες. Άντε να κάνω μια έκπτωση για την περίπτωση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο,τι πιο “τολμηρό” εκπορεύθηκε εξ επισήμων χειλέων είναι οι περίφημες και πολυδιαφημισμένες “κυρώσεις”, οι οποίες “τιμωρούν” ευάριθμους κολλητούς του Πούτιν ολιγάρχες κάνοντας... δύσκολη την επίσκεψή τους για... ψώνια στο Μιλάνο, όπως υπερηφανεύθηκε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Που προκάλεσε τόσο έντονες αντιδράσεις για το γελοίο του πράγματος, ώστε αναγκάσθηκε να “αποσύρει” την ανάρτηση με το κωμικό αυτό περιεχόμενο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πέρα από το πώς και πόσο “κράζουν” έγκυροι διεθνείς αναλυτές αυτή την εικόνα μιας ευρωπαϊκής ηγεσίας που δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, εγώ θα προσφύγω για μια ακόμη φορά στη λαϊκή σοφία. Τι θα έλεγε στο καφενείο του Κάτω Μαχαλά της Μουσουνίτσας ο μπαρμπα-Φώτης για όλα αυτά; Απλώς θα επαναλάμβανε μια παροιμία: Όποιος δεν μπορεί να βαρέσει τον γάιδαρο χτυπάει το σαμάρι.

Λέτε να λυγίσει ο Πούτιν και να πέσει στα γόνατα παρακαλώντας “όχι τόσο άγριες κυρώσεις”, επειδή οι κολλητοί του Γκενάντι Τίμτσενκο, Ίγκορ Αρκάντιεβιτς Ρότενμπεργκ και Μπόρις Ρομάνοβιτς Ρότενμπεργκ δεν θα μπορούν να συνοδεύουν τις επίσημες κυρίες ή τις ερωμένες τους στο Μιλάνο για να διαλέξουν τσάντες και παπούτσια Prada;

Έλεος, λυπηθείτε τον! Μη τον κτυπάτε τόσο σκληρά! Στο κάτω-κάτω λυπηθείτε και εμάς. Τι θα πείτε στη συνταξιούχο γιαγιά που δεν θα μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος και του αερίου; Να είναι ευχαριστημένη με το “Πράντα γιοκ”;

Πόσο ακόμη να αντέξουμε τόση γελοιότητα, τόση ανεπάρκεια ηγεσίας;

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr