Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2022 23:02

Κατέρρευσε το αφήγημα της “ομπρέλας”

Γράφτηκε από τον

Αποδείχθηκα υπερμέτρως αισιόδοξος. Και διαψεύσθηκα.

Διότι έγραψα χθες, σχετικώς με την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ: «Αισιοδοξώ ότι τελικώς θα το πράξουν. Ότι θα αφήσουν κατά μέρος τις αστειότητες με τις δήθεν “κυρώσεις” για τις οποίες δεν ιδρώνει το αυτί του Πούτιν. Ότι δεν θα αφήσουν, το 2022, την Ουκρανία να γίνει εύκολο θύμα, όπως άφησαν, το 1939, την Πολωνία. Ότι τελικώς, παρά την εύκολη πρώτη φάση της εισβολής στην Ουκρανία, η επιχείρηση αυτή θα έχει την ίδια μοιραία κατάληξη που είχε για τον Χίτλερ η κατάληψη της Πολωνίας. Θα είναι το μοιραίο λάθος του».

Τώρα έχει πια καταληφθεί η Ουκρανία, ο πρόεδρός της, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είναι έτοιμος να υπογράψει συνθηκολόγηση και καταγγέλλει την “Δύση” με την φράση “μας άφησαν μόνους”. Και είναι αλήθεια.
Η Ουκρανία έχει εκδηλώσει εδώ και χρόνια την πρόθεσή της να ενταχθεί στους δυο βασικούς διακρατικούς θεσμούς της δυτικής κοινωνίας. Τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο ΝΑΤΟ. Αλλά και οι δυο αυτοί θεσμοί αποδείχθηκαν τελείως ανίκανοι να την προστατεύσουν. Γνώριζαν εδώ και καιρό ότι ο Πούτιν ετοιμάζει εισβολή. Τις τελευταίες σαράντα ημέρες, μάλιστα, προσδιόριζαν χρονικώς και το πότε θα συμβεί. Αλλά δεν έκαναν τίποτε ουσιαστικώς για να την στηρίξουν.
Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ακόμη και της επίσημης κρατικής ιστοσελίδας, της “Ντόιτσε Βέλε”, για την υποκρισία της γερμανικής κυβέρνησης που περιορίσθηκε να στείλει πέντε χιλιάδες… κράνη. Αρνήθηκε να στείλει αμυντικό εξοπλισμό στους Ουκρανούς, με τον ισχυρισμό ότι είναι πάγια πολιτική της χώρας να μη στέλνει όπλα σε εμπόλεμες περιοχές και σε χώρες που καταπατούν τα ανθρώπινα διακαιώματα. Ισχυρισμός που αποδεικνύεται ψευδής, καθώς τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης παραθέτουν στοιχεία για το πόσα εκατομμύρια έχει κερδίσει η Γερμανία πουλώνοντας όπλα σε αυτούς που εμπλέκονται στο σφαγείο της Υεμένης, αλλά και στην Τουρκία που εμπλέκεται στον εμφύλιο της Λιβύης, και στην επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας.
Οι Ουκρανοί απέθεσαν τις ελπίδες τους στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Και έχασαν. Ο θεός να βάλει το χέρι του να μη χρειασθούμε και εμείς την “ομπρέλα” τους, που την πολυδιαφημίζουν. Να μη χρειασθούμε την… κάλυψη και την υποστήριξή τους, απέναντι σε οποιονδήποτε -λέγε Ερντογάν- που έχει ανάλογες ορέξεις με εκείνες του Πούτιν.

giorgis@massavetas.gr