Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022 22:02

Δεν κάνουμε επιλογή φασισμού

Δεν κάνουμε  επιλογή φασισμού

 

Σε όποιους ακόμη πιστεύουν το παραμύθι της συμμορίας του Πούτιν και των ολιγαρχών που τον στηρίζουν, ότι τάχα η εισβολή στην Ουκρανία έγινε για την “αποναζιστικοποίησή” της, επειδή υπάρχει εκεί ένα οργανωμένο ακροδεξιό κίνημα που πράγματι είναι νεοναζιστικό και δρα αναλόγως, θα συνιστούσα να ζυγίσουν κάποια δεδομένα, για να αντιληφθούν τι πράγματι συμβαίνει.

* Πράγματι οι νεοναζί της Ουκρανίας του “τάγματος Αζόφ” είναι μια υπαρκτή απειλή για την κοινωνία, ιδίως δε για τις μειονότητες. Χειρότερη από τους δικούς μας της Χρυσής Αυγής, διότι έχουν στρατιωτική οργάνωση και εξοπλισμό. Και είναι χρέος της κυβέρνησης αυτής της χώρας να τους αντιμετωπίσει δυναμικώς, να τους διαλύσει και να τους δικάσει. Αλλά είναι ψέμα ότι αυτοί κυριαρχούν τόσο ώστε να δικαιολογούν αυτό τον παράλογο πόλεμο. Πολύ δε περισσότερο έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πυρηνικό και καταστροφικό, με τον οποίο απειλεί την ανθρωπότητα ο υπουργός Εξωτερικών του Πούτιν, ο Σεργκέι Λαβρόφ. Η ουκρανική κοινωνία έχει καταδικάσει πολιτικώς τους νεοναζί. Η εκλογική τους δύναμη είναι κάτω από το 3%.

* Περισσότερο ναζιστική είναι η "ιδεολογία" και η συμπεριφορά ενός κράτους που επιτίθεται σε ένα άλλο, σαφώς μικρότερο, σκοτώνοντας αμάχους και καταστρέφοντας τις υποδομές του, επειδή θέλει να το καταστήσει προτεκτοράτο του. Επειδή αρνείται στον λαό ενός κράτους το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Εν προκειμένω το δικαίωμα των Ουκρανών να επιλέγουν αν θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, να υπάγονται θρησκευτικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και όχι στον Αλέξιο της Μόσχας ή να παραμείνουν εσαεί ως χώρα-δορυφόρος των καθεστώτων Πούτιν και Λουκασένκο, όπου όποιος διαφωνεί οδηγείται στις φυλακές, βασανίζεται ή ακόμη και εξοντώνεται, όπως έχει αποδειχθεί από συγκεκριμένες ιστορίες.

* Περισσότερο ναζιστική είναι μια εξουσία που φοβάται τους πολίτες, ακόμη και τα παιδιά του δημοτικού σχολείου, όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους με την κήρυξη ενός πολέμου. Αν έχετε αμφιβολίες δείτε τα κινηματογραφημένα στιγμιότυπα με μικρά παιδιά οκτώ έως δέκα ετών πίσω από τα κάγκελα, επειδή κρατούσαν χαρτονάκια που έγραφαν “Όχι στον πόλεμο”. Μπορείτε να... καμαρώσετε την ισχύ του Πούτιν απέναντι στα παιδόπουλα στη διεύθυνση: https://www.protothema.gr/world/article/1217671/rosia-oi-arhes-tis-moshas-feretai-na-sunelavan-paidia-tou-dimotikou-epeidi-summeteihan-se-adipolemikes-diadiloseis/

Καθαρές κουβέντες. Δεν κάνουμε επιλογή ναζιστικής ιδεολογίας και δράσης. Απορρίπτουμε τον ναζισμό από όπου και να εκδηλώνεται. Πόσο μάλλον όταν σφραγίζει την πολιτική μιας πυρηνικής υπερδύναμης που έχει θέσει το οπλοστάσιο του θανάτου σε “πλήρη ετοιμότητα”.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr