Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2022 14:00

Μπολέτης: Ρωσία - ΝΑΤΟ - ΕΕ δολοφονούν το λαό της Ουκρανίας

Γράφτηκε από την

Του Θοδωρή Μπολέτη, Γραμματέας ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ

Ο Ουκρανικός λαός έχει μετατραπεί σε σάκο του μποξ μεταξύ ιμπεριαλιστών, Ρώσων και Δυτικών, εδώ και χρόνια. Στην αρχή, το 2014, με τα χρηματοδοτούμενα πραξικοπήματα από ΝΑΤΟ – ΕΕ και την «πορτοκαλί επανάσταση» για να τοποθετήσουν «φιλοδυτική» κυβέρνηση οδηγώντας την χώρα σε σφαγές και νεκρούς. Τώρα με την Ρώσικη εισβολή και τον πόλεμο για να εδραιώσει η Ρωσία τα συμφέροντά της.

Ο διαρκής χαμένος είναι ο λαός της Ουκρανίας, που σε μια από τις πιο πλούσιες πλουτοπαραγωγικά χώρες του κόσμου (1η πανευρωπαϊκά σε κοιτάσματα ουρανίου, 2η στην Ευρώπη σε κοιτάσματα τιτανίου, 2η παγκοσμίως σε κοιτάσματα μαγγανίου, 2η παγκοσμίως σε κοιτάσματα σιδήρου, 2η πανευρωπαϊκά σε κοιτάσματα μολύβδου, 3η παγκοσμίως σε κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου, 7η στον κόσμο στα αποθέματα λιγνίτη, 1η θέση πανευρωπαϊκά στην καλλιεργήσιμη γη, 1η παγκοσμίως στις εξαγωγές ηλιόσπορου και ηλιελαίου, 2η παγκοσμίως στην παραγωγή κριθαριού, 3η στην παραγωγή καλαμποκιού, 4η στην παραγωγή πατάτας κτλ) ο λαός ζει τα τελευταία 30 χρόνια διαρκώς σε φτώχεια, συγκρούσεις και πολέμους.

Ο ουκρανικός λαός προστίθεται στην λίστα των λαών όπως αυτών της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Συρίας, του Αφγανιστάν και πολλών άλλων που αιματοκυλίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Η ιμπεριαλιστική Ρωσία κάνει ότι κάνουν, έκαναν και θα συνεχίσουν να κάνουν οι ιμπεριαλιστές. Να διαλύουν χώρες, να αλλάζουν σύνορα, να τοποθετούν κυβερνήσεις «φιλικές» για τα συμφέροντά τους, να φτιάχνουν προτεκτοράτα, να καθοδηγούν «πολύχρωμες επαναστάσεις» και πραξικοπήματα.

Τα καπιταλιστικά κράτη διαλέγουν πολεμική πλευρά ανάλογα με τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους. Μάλιστα, η κάθε μεριά αλλάζει τα επιχειρήματα της ανάλογα την κάθε συγκυρία. Το ελληνικό αστικό πολιτικό σύστημα την εποχή της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας δικαιολογούσε τον πόλεμο, υπερασπιζόταν την αλλαγή συνόρων, αναγνώριζε νέα κράτη - προτεκτοράτα. Τώρα που η Ρωσία κάνει τα ίδια, αλλά τα συμφέροντα των ελλήνων καπιταλιστών είναι με τη «Δύση» θυμήθηκαν «την ευαισθησία τους» ενάντια τάχα στους πολέμους, στις αλλαγές των συνόρων, ενάντια στους δικτάτορες κτλ.

Το επιχείρημα των μεν και των δε παπαγάλων για να διαλέξουμε πλευρά αφορά τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των καπιταλιστών. Όποτε ο λαός στοιχήθηκε πίσω από οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική πλευρά το πλήρωσε με βαρύ φόρο αίματος και θυσιών. Τι κερδίσαμε ως λαός με την συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ;

Κερδίσαμε μισή Κύπρο υπό κατοχή με τις ΝΑΤΟϊκές ευλογίες. Κάθε χρόνο να πληρώνουμε δις ευρώ για τις φονικές μηχανές και να μην έχουμε μισθούς, σχολεία και νοσοκομεία. Να μην αναγνωρίζονται σήμερα σύνορα και μάλιστα στο όνομα της διατήρησης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο να παζαρεύονται τα σύνορα της χώρας. Κερδίσαμε να στέλνουμε ελληνικό στρατό στα 4 σημεία της γης, να στέλνουμε πυραύλους πληρωμένους από τον φτωχό λαό στις «δημοκρατίες» τύπου Αραβικά Εμιράτα. Να γεμίζουμε βάσεις ΝΑΤΟϊκές που στέλνουν στρατό για να συγκρούονται με την Ρωσία και τελικά να κινδυνεύει από όλ’ αυτά ο φτωχός λαός.

Και όλ’ αυτά για τον στόχο της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης». Γιατί θέλει το ελληνικό κεφάλαιο μερίδιο από την μοιρασιά, τώρα που οι ιμπεριαλιστές τσακώνονται για τις αγορές, τις πηγές ενέργειας, τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και τις μπίζνες. Σε αυτό ενώνονται όλοι, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, είτε ΝΔ, είτε ΠΑΣΟΚ, είτε ΣΥΡΙΖΑ και οι παραφυάδες τους. Ο ένας παίρνει την σκυτάλη από τον άλλον, ανεξαρτήτως χρώματος και «αβύσσου» που υποτίθεται τους χωρίζει.

Ο ελληνικός λαός και όλοι οι λαοί δεν πρέπει να διαλέξουν ληστή. Πρέπει να διαλέξουν την πλευρά των λαών. Σήμερα με την πρόοδο της τεχνικής, της τεχνολογίας, με βάση τις δυνατότητες της εποχής μπορούμε να ζήσουμε χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς τους πολέμους των εκμεταλλευτών μας. Σήμερα για τη ζωή, τη δουλειά, την ειρήνη προβάλει μόνο η Σοσιαλιστικήπροοπτική. Μόνο με το Σοσιαλισμό μπορούν να ζήσουν οι λαοί χωρίς πολέμους – προσφυγιά, να ζήσουν νοικοκύρηδες στον τόπο τους. Στην κοινωνία που θα οργανώνεται η παραγωγή με κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και θα υπάρχουν αμοιβαίες συμφωνίες και οφέλη για τον κάθε λαό. Οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας μπορούν να ζήσουν ειρηνικά. Με την πάλη τους να ξεμπερδέψουν μια και καλή με τις κυβερνήσεις τύπου Πούτιν και Ζελένσκι. Να ξεφορτωθούν τους ολιγάρχες που γίνανε πάμπλουτοι σε ένα βράδυ και συνεχίζουν να κλέβουν τη δουλειά των πολλών. Άλλωστε έχουν την πρόσφατη πείρα που μέσα στην ΕΣΣΔ και το Σοσιαλισμό όχι μόνο έζησαν αδελφωμένοι, αλλά μεγαλούργησαν κατακτώντας επιτεύγματα που ο σημερινός καπιταλισμός δεν μπορεί να τα πλησιάσει.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η καθαρή απάντηση είναι μόνο μία:

* Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
* Οι λαοί είναι οι μόνοι κυρίαρχοι να χαράξουν την πορεία τους, να επιλέξουν το δρόμο τους, μακριά από τα ιδιοτελή συμφέροντα των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων που τις υπηρετούν και είναι οι μόνες υπεύθυνες γι' αυτό το σφαγείο που μας οδηγούν.
* Εδώ και τώρα να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.
* Να κλείσουν αμέσως όλες οι βάσεις στη χώρα μας.
* Δυναμώνουμε την πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο μας.