Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 22:34

Οι ευθύνες των ακραίων εδώ και εκεί

Γράφτηκε από τον
Οι ευθύνες των ακραίων εδώ και εκεί

 

Μπαίνουμε στην τρίτη εβδομάδα ενός παράλογου πολέμου επί ευρωπαϊκού εδάφους, που ασφαλώς δεν είναι και ο πρώτος.

Είχε προηγηθεί το 1974 η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Ανάμεσα στις δύο εισβολές υπάρχει κάτι κοινό: Η επιχειρηματολογία των εισβολέων για την προστασία των μειονοτήτων, υπό την οποία “δικαιολογούν” τις αγριότητές τους. Των Τουρκοκυπρίων στην περίπτωση της Μεγαλονήσου και των Ρωσόφωνων του Ντονμπάς στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Επιχειρηματολογία η οποία εκμεταλλεύεται πραγματικά περιστατικά και ισχύει εξίσου και στις δύο περιπτώσεις.

* Το 1974, η δική μας χούντα υπό τον υστερικό “εθνικιστή” Ιωαννίδη οργάνωσε πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, φιλοδοξώντας να “εξαφανίσει” την τουρκοκυπριακή μειονότητα του νησιού και να προωθήσει την ένωση της Κύπρου με τη “μητέρα πατρίδα”. Και εγκατέστησε τον ακροδεξιό Νίκο Σαμψών, γνωστό πρωταγωνιστή αγριοτήτων εναντίον αμάχων Τουρκοκυπρίων.

* Μετά τη λαϊκή εξέγερση του Μεϊντάν στην Ουκρανία την ανατροπή του φιλορώσου Γιανούκοβιτς, ο οποίος πειθήνιος στη Μόσχα είχε καταργήσει τις συνομιλίες για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ακροδεξιοί ναζιστές του τάγματος “Αζόφ” σήκωσαν κεφάλι και άρχισαν να δυναστεύουν, ακόμη και να σκοτώνουν ρωσόφωνους του Ντονμπάς.

Εμείς πληρώσαμε ακριβά τους δικούς μας ακροδεξιούς “υπερπατριώτες”. Με το 47% της Κύπρου να παραμένει επί μισό αιώνα υπό τουρκική κατοχή χωρίς κάποια προοπτική επίλυσης του προβλήματος, διότι η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, οργανισμοί στους οποίους μετέχουμε, δεν έχουν δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία, πέρα από τα λόγια “συμπάθειας”, ούτε την επιβαλλόμενη αποφασιστικότητα να αναγκάσουν την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το νησί.

Οι Ουκρανοί πληρώνουν πολύ ακριβά το ότι οι δικοί τους ακροδεξιοί έδωσαν τις αφορμές στον Πούτιν να οργανώσει αυτή την τερατώδη εισβολή στη χώρα τους.

Μόνο που τώρα η στάση της διεθνούς κοινότητας είναι τελείως διαφορετική. Επιβάλλει στο καθεστώς Πούτιν τέτοιες κυρώσεις που ακόμη και να καταλάβει πλήρως την Ουκρανία, η νίκη του θα αποδειχθεί “Πύρρειος”. Η αρξάμενη κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας ίσως οδηγήσει ακόμη και στην ανατροπή αυτού του καθεστώτος, σε συνδυασμό με τις τεράστιες απώλειες που προκαλεί στο στράτευμά του η πράγματι ηρωική αντίσταση των Ουκρανών.

Οψέποτε τελειώσουμε με αυτόν τον πόλεμο θα περιμένω να δω αν θα αλλάξει κάτι στη στάση της Δύσης απέναντι στην κατεχόμενη Κύπρο, μοναδική περίπτωση στην Ευρώπη.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER