Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022 23:25

Αν δεν βλέπουμε τι θα ακολουθήσει εθελοτυφλούμε

Γράφτηκε από τον

 

Τα κράτη της Δύσης γενικώς και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ειδικώς εμφανίζονται ακόμη να διστάζουν.

Να δολιχοδρομούν ως προς το αν χρειάζεται κάποια δυναμικότερη απάντηση σε αυτό που ξεκίνησε ο Πούτιν στην Ουκρανία και το οποίο πιθανότατα θα φθάσει στην “τελική λύση” του μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με την ισοπέδωση του Κιέβου και άλλων πόλεων αυτής της χώρας. Αρνούνται να κατανοήσουν ότι, όπως και στην περίπτωση του Χίτλερ, στην δεκαετία του ‘30, έτσι και στην περίπτωση του Πούτιν, ισχύει το αξίωμα “τρώγοντας έρχεται η όρεξη”. Ιδίως αν δεν υπάρχει κάποιος αποφασισμένος να σου “ξεράνει” το αρπακτικό σου χέρι.
Πορεύονται με την βεβαιότητα ότι αν τελικώς καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία και εγκαταστήσει μια κυβέρνηση από δικές του μαριονέτες, που θα αποφασίσουν ότι η χώρα τους είναι τμήμα του “ρωσικού έθνους” , μετά “θα κάτσει στα αυγά του” χορτασμένος.
Απέναντι σε αυτό τον επικίνδυνο εφησυχασμό ακούγονται, με δραματικό τόνο, προειδοποιητικές φωνές, μέσα από την ίδια την Ρωσία. Φωνές που προειδοποιούν ότι τα σχέδια της κλίκας Πούτιν δεν σταματούν στην Ουκρανία. Περιλαμβάνουν την “τύχη” τόσο της Μολδαβίας όσο και της Πολωνίας. Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε σε συνέντευξή του στην Κατερίνα Οικονομάκου, στο Insidestory, ο Γκρεγκ Γιούντιν, καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών της Μόσχας. Ο άνθρωπος που είχε, με άρθρο του, προδιαγράψει αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία, όταν όλοι πίστευαν ότι “δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος”. Τώρα απευθύνεται προς τους ηγέτες αλλά και τους πολίτες της Ένωσης με μια δραματική προειδοποίηση:
Είμαι σίγουρος ότι στην Ευρώπη δεν έχετε συνειδητοποιήσει το μέγεθος του κινδύνου. Σε μένα είναι απολύτως σαφές ότι έχει σειρά η Πολωνία. Δεν μιλώ καν για την Μολδαβία, διότι είναι γνωστό ότι αποτελεί μέρος του σχεδίου. Όποιος είχε διαβάσει το δοκίμιο που είχε γράψει πέρσι ο Πούτιν “On the Historical Unity of Russians and Ukrainians” για την Ουκρανία, θα έπρεπε να είχε καταλάβει ότι θα είχαμε πόλεμο. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω πώς είναι δυνατό να το παρέβλεψαν αυτό τόσοι άνθρωποι. Εκείνο το δοκίμιο, λοιπόν, παρουσιάζει την Πολωνία ως μια υπαρξιακή απειλή για την Ρωσία. Άρα θα έρθει η σειρά της.
Η έκκληση που κάνω είναι να μην πουλήσετε την Ουκρανία. Εάν την πουλήσετε, θα είναι καταστροφή.

giorgis@massavetas.gr