Κυριακή, 08 Μαϊος 2022 23:08

3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Για μια κυβέρνηση που έχει ανάγκη η κοινωνία

Γράφτηκε από την

Της Χαράς Κιουρή, μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέλους της Γραμματείας Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ήταν ένας σταθμός για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, για την αριστερά και ελπίζουμε να γίνει και για την πλειοψηφία της κοινωνίας. Κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις και ξεκίνησε μια πολιτική διαδικασία η οποία μπορεί και πρέπει να οδηγήσει στην ανάδειξη μιας προοδευτικής-δημοκρατικής κυβέρνησης. Αναπτύχθηκε ένας πλούσιος διάλογος, ειπώθηκαν πράγματα που πρέπει να λέγονται, για να υπάρξει ώθηση προς στα εμπρός, έτσι όπως αρμόζει σε κόμμα της Αριστεράς, που νοιάζεται για τα προβλήματα της κοινωνίας.

Εξέπεμψε μήνυμα, καθαρά προς τις άλλες δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, καθώς επίσης και προς την κοινωνία και αυτό θα προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη από εδώ και εξής . Ο Ελληνικός λαός στις εκλογές θα διατυπώσει και θα επιβάλει τη γνώμη του με το αποτέλεσμά τους. Όποιος αρνηθεί τη γνώμη του, είναι φυσικό ότι θα το πληρώσει σκληρά. Εμείς δουλεύουμε για να αναδειχθούμε πρώτο κόμμα και ο Αλέξης Τσίπρας ξανά πρωθυπουργός.

Η απάντηση στα προβλήματα που προκύπτουν από την τεράστια αύξηση των ανισοτήτων, μπορεί να έρθει είτε από τα δεξιά, με νεοφιλελεύθερες πολιτικές, σε βάρος των πολλών , είτε από αριστερά, με δημόσιες πολιτικές, που θα ανακουφίζουν την πλειοψηφία της κοινωνίας. Για παράδειγμα , αντί να αφήνουμε στην τύχη της την διαμόρφωση της τιμής του ρεύματος, με βάση τους “δήθεν” κανόνες της αγοράς, να βάλουμε πλαφόν στην τιμή της λιανικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει ένα πολιτικό σχέδιο για την έξοδο από την πολλαπλή κρίση, για να συμβάλει ώστε να επιτευχθεί ειρήνη, να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, της ακρίβειας, των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής κρίσης και να προστατευτεί και να εμβαθυνθεί η δημοκρατία.

Τελικός σκοπός μια ριζική αλλαγή παραγωγικού προτύπου, προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να γίνει συνεκφραστής της κοινωνικής δυναμικής για προοδευτικές αλλαγές. Συγχρόνως και η κοινωνία να πάρει την υπόθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης στα χέρια της, να δυναμώσει, να σπρώξει όλα τα ρεύματα της αριστεράς σε ένα μεγάλο ποτάμι, για να μπορέσουν να γίνουν εφικτές οι κοινωνικές αλλαγές. Να υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία, ανάμεσα στο κόμμα και την κοινωνία και συνεργατική διάθεση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις ,που θα κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση .

Αυτά προϋποθέτουν ανοικτές διαδικασίες και πλήρη αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού των φορέων της προόδου . Χωρίς τεχνητούς διαχωρισμούς και διαιρέσεις, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς αγκυλώσεις και άχρηστα εμπόδια.

Με ανοικτά μυαλά, να χρησιμοποιήσουμε τον “συλλογικό εγκέφαλο” για να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Η θεσμοθέτηση του 50/50 δίνει νέες ευκαιρίες σε γυναίκες να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή και να συνδιαμορφώσουν στόχους, δράσεις και αποτελέσματα.

Η δύναμή μας είναι η ενότητα στην δράση μέσω των κινημάτων , αφού έχει προηγηθεί δημοκρατικός διάλογος, η δημιουργική αποτύπωση των πολιτικών προτάσεων και δεσμεύσεων της νέας κυβέρνησης. Η καθημερινή μας ενωτική δράση και οι προτάσεις, για τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα, είναι που θα δώσουν ώθηση σε όλα τα προοδευτικά και αριστερά κόμματα και την πλειοψηφία της κοινωνίας.