Παρασκευή, 20 Μαϊος 2022 21:36

Χιλιάρικο πρόστιμο για «καπέλο» ενός ευρώ

Γράφτηκε από τον
Χιλιάρικο πρόστιμο για «καπέλο» ενός ευρώ

 

Αμφιβάλλω κατά πόσον ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός ότι εμείς και οι γείτονές μας Ιταλοί είμαστε «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα».

Δείτε μια μικρή διαφορά, που όμως λέει πολλά για το πώς αντιμετωπίζουμε τη ληστεία των καταναλωτών εμείς και πώς την αντιμετωπίζουν στην Ιταλία. Πώς αντιδρούν εκεί οι καταναλωτές απέναντι στο φαινόμενο της αισχροκέρδειας, στις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, αλλά και πώς αντιδρούν εξοπλισμένοι με την ανάλογη νομοθεσία οι μηχανισμοί προστασίας των καταναλωτών.

Η ιστορία που αλίευσα από τη διεθνή ειδησεογραφία αναφέρεται στην τιμή του εσπρέσο, του καφέ που γεννήθηκε στην Ιταλία αλλά έχει γοητεύσει όλο τον κόσμο: Πρόστιμο 1.000 ευρώ επιβλήθηκε στο περίφημο καφέ-μπαρ "Ditta Artigianale" στο κέντρο της Φλωρεντίας όταν ένας πελάτης εξοργίστηκε για την τιμή ενός ταπεινού φλιτζανιού εσπρέσο. Όταν ο πελάτης ζήτησε τον λογαριασμό διάβασε στην απόδειξη πως η χρέωση ήταν 2 ευρώ και κάλεσε αμέσως την Αστυνομία, που επέβαλε πρόστιμο 1.000 ευρώ στην επιχείρηση.

Για όποιον Έλληνα διάβασε αυτή την είδηση, προφανώς θα θεωρήθηκε… κουφό το να επιβάλλεται πρόστιμο επειδή ένας εσπρέσο χρεώθηκε προς 2 ευρώ. Διότι εμείς τον πληρώνουμε πολύ ακριβότερα, από 2,5 έως 4 ευρώ τον μονό. Αν δε, τολμήσετε να τον πιείτε σε κάποιο από τα «ιν» στέκια, θα πληρώσετε ακόμη περισσότερο.  Αλλά για τα ιταλικά δεδομένα τα 2 ευρώ συνιστούν… ληστεία, διότι η «κανονική» τιμή ενός εσπρέσο είναι μόλις 1 ευρώ, στα δε πολυτελέστερα καφέ άντε να φτάνει στο 1,5. 

Μη με ρωτήσετε πώς μπορούν και επιβιώνουν οι καφετέριες και τα μπαράκια στη γειτονική χώρα χρεώνοντας μόνο 1 ευρώ τον αγαπημένο τους καφέ και γιατί εδώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις μάς φοράνε «καπέλα» με διπλάσιο, τριπλάσιο, πολλαπλάσιο πλατύγυρο. Εισαγόμενος από χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι ο καφές και εκεί και εδώ. Οι δε αμοιβές του προσωπικού μάλλον είναι καλύτερες στην Ιταλία από όσο στη χώρα μας. Απλώς εδώ φαίνεται ότι έχουμε περισσότερους «έξυπνους» επιχειρηματίες.

Και επειδή πια το πρόβλημα με τις συνεχείς ανατιμήσεις δεν αφορά στον τόπο μας μόνο τον καφέ, αλλά έχει πάρει σβάρνα όλα τα αγαθά, από το ψωμί ως το λάδι και από τα καύσιμα ως το ηλεκτρικό, ζητείται υπουργός, κ. Γεωργιάδη, ικανός και αποφασισμένος να επιβάλει νομοθεσία ικανή να προστατεύει αποτελεσματικώς τους καταναλωτές.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgismassavetas@gmail.com


NEWSLETTER