Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 19:15

Αποχαιρετισμός στον Παναγή Κουμάντο

Γράφτηκε από τον
Αποχαιρετισμός στον Παναγή Κουμάντο

Του Ηλία Μπιτσάνη

Με λύπη πληροφορήθηκα το θάνατο του φίλου πρώην δημάρχου Καλαμάτας Παναγή Κουμάντου. Ο Παναγής "έφυγε" σε ηλικία 87 χρονών χθες το βράδυ όπως έκαναν γνωστό τα παιδιά του Πιπίνα και Χρήστος. Ευγενής, συνετός, απλός στην καθημερινότητά του, με πλούσια πνευματική καλλιέργεια άφησε το δικό του αποτύπωμα στην πόλη της οποία διετέλεσε δήμαρχος για δύο τετραετίες (1990-1994 και 1998-2002) μετά από μια μακριά πορεία στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Γνωριστήκαμε ως πολιτικοί αντίπαλοι στις δημοτικές εκλογές του 1986, πορευτήκαμε σαν φίλοι όλα αυτά τα χρόνια πέρα από τις διαφορές αντιλήψεων. Ο Παναγής είχε τη δική του συμβολή στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της πόλης από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986. Με τη στάση του διευκόλυνε τις συγκλίσεις και τις συνεργασίες που ήταν απαραίτητες σε εκείνη τη φάση. Και συνέβαλε αποφασιστικά στην ολοκλήρωση των μετασεισμικών δράσεων στη διάρκεια της πρώτης θητείας του. Με κορυφαίο έργο θεωρώ την υλοποίηση του μεγάλου στεγαστικού προγράμματος των σχολείων της πόλης. Χωρίς να παραβλέπουμε βεβαίως παρεμβάσεις όπως ο μεγάλος αγωγός ομβρίων της Ηρώων με τον οποίον αντιμετωπίστηκαν σοβαρά προβλήματα στην ανατολική πόλη.
Οπως επίσης και τον μεγάλο πεζόδρομο της Ναυαρίνου που άλλαξε την όψη της παραλιακής ζώνης. Από τη θέση του δημοτικού συμβούλου βρεθήκαμε "στην ίδια όχθη" σε πλείστα όσα κρίσιμα ζητήματα (με σημαντικότερο πάλι θεωρώ την παροχή των αναγκαίων ψήφων για την απευθείας αγορά οικοπέδων για σχολεία). Υπήρχαν και άλλα που βρεθήκαμε απέναντι (σχέδιο πόλης) ή και συγκρουστήκαμε (κατεδάφιση Κορφιωτάκειου).
Συνεχίσαμε όμως να συζητούμε για την πόλη και τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει για πολλά χρόνια, άλλοτε δημόσια και άλλοτε ιδιωτικά. Είχε τη δική του αγωνία για την πόλη, την οποία του κληροδότησε ο πατέρας του Χρήστος Κουμάντος, ιστορικός δήμαρχος της Καλαμάτας πριν και μετά τον πόλεμο. Και την οποία βίωσε ο ίδιος στη διάρκεια της δικής του δημοτικής θητείας.
Μαζί με πικρίες και απογοητεύσεις που έζησε άλλοτε ως "εν ενεργεία" και άλλοτε ως "πρώην" δήμαρχος. Σταθερά "ενεργός πολίτης", σημαντικός ερευνητής της τοπικής ιστορίας, στο χρόνο που "απαλλάχθηκε" από τις θεσμικές υποχρεώσεις απέναντι στην πόλη, παρουσίασε σημαντικό συγγραφικό έργο. Γι' αυτό και τιμήθηκε πριν λίγα χρόνια από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Του οποίου ήταν συχνός επισκέπτης μέχρι την εποχή που ανακοίνωσε σε εκδήλωση που έγινε στους χώρους του, ότι διακόπτει αυτή του την ενασχόληση καθώς ολοκλήρωσε τον ερευνητικό του κύκλο. Με το τελευταίο του έργο αφιερωμένο στη μνήμη και το έργο του πατέρα του Χρήστου Κουμάντου.
Το εργατικό κίνημα, τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η επανάσταση του 1821, οι μεσσηνιακές προσωπικότητες βρέθηκαν στα ενδιαφέροντα του και αποτυπώθηκαν σε ένα πλήθος βιβλίων. Για κάποια από τα οποία είχα τη χαρά να συζητάμε στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη και στις συναντήσεις μας όταν περνούσε από τα γραφεία της εφημερίδας, αλλά και να παρουσιάσω. Ο Παναγής έφυγε και άφησε πίσω του ένα διακριτό αποτύπωμα στη ζωή της πόλης και την ιστορία της. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει, θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Καλό ταξίδι φίλε Παναγή


NEWSLETTER