Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 22:11

Δύο ήττες χωρίς μία παραίτηση

Γράφτηκε από τον
Δύο ήττες χωρίς μία παραίτηση

 

Υποτίθεται ότι ένα βασικό εθνικό μας γνώρισμα είναι το φιλότιμο. Οπότε είναι εύλογο να περιμένουν οι πολίτες, όταν κάποιοι διοικούντες, πολιτικοί ή υπηρεσιακοί παράγοντες κάνουν την… πατάτα, να υποβάλουν και τις παραιτήσεις τους. Αμ δε...

* Η ΔΕΗ έχει μια προκλητικώς χρυσοπληρωμένη διοίκηση. Μόνο το… μεροκάματο του διευθύνοντος συμβούλου είναι της τάξεως των 10.000 ευρώ (άνω των 350.000 ετησίως). Μία διοίκηση που αποφασίζει να δώσει και μπόνους στον εαυτό της και ταυτοχρόνως επιχειρεί να φαλκιδεύσει τα δικαιώματα των πελατών της. Να τους… απαγορεύσει το δικαίωμα να προσφεύγουν στην πρωτοβάθμια δικαιοσύνη, στους φυσικούς δικαστές, όταν κρίνουν ότι η εταιρεία αυτή -και κατ’ επέκταση οι λοιποί πάροχοι- ληστεύουν τους καταναλωτές, όπως με την άθλια «φάμπρικα» της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Για να ανακόψουν το κύμα των προσφυγών στα πρωτοδικεία της χώρας μεμονωμένων καταναλωτών αλλά και οργανώσεων, όπως οι δικηγορικοί σύλλογοι, τα σαΐνια της ΔΕΗ προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο επιδιώκοντας να στηθεί μία «πιλοτική δίκη». Αλλά ο Άρειος Πάγος, που είναι ακυρωτικό και όχι δικαστήριο ουσίας, όπως τα πρωτοδικεία και τα εφετεία, είπε ένα ηχηρότατο “όχι” στο τέχνασμά τους. Την πάτησαν… πανηγυρικώς. Αλλά παρά το φιάσκο τους δεν ίδρωσε το αυτί τους. Κανείς δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να υποβάλει την παραίτησή του. Και το χειρότερο: Κανείς από την κυβέρνηση, από αυτούς δηλαδή που τους επέλεξαν, δεν αισθάνθηκε ότι όφειλε να ζητήσει παραιτήσεις.

* Η Τουρκία πέτυχε να καταχωρίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως… εμπορικό σήμα την ονομασία «Τουρκοαιγαίο». Σε ένα θεσμικό όργανο, στο οποίο μετέχει και εκπρόσωπος της Ελλάδος, ο οποίος είτε απουσίαζε, δεν κατάλαβε, είτε… κοιμόταν, πάντως δεν προέβαλε καμία αντίδραση. Αν και χρυσοπληρώνεται και αυτός με τα εκτός έδρας του για να προστατεύει -υποτίθεται- τα εθνικά μας συμφέροντα.

Αλλά ούτε και σε αυτή την περίπτωση μάθαμε ότι κάποιος είχε την ευαισθησία να υποβάλει την παραίτησή του. Είτε ο άμεσος, ο φυσικός υπεύθυνος για την εξοργιστική αυτή νίλα, είτε κάποιος πολιτικός προϊστάμενός του.

Κατά τα άλλα υποτίθεται ότι το εθνικό μας γνώρισμα είναι το… φιλότιμο. Μόνο που τελικώς φιλότιμο υπάρχει στις ταινίες, όπως στη γνωστή κωμωδία με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, αλλά όχι στα «αρμόδια όργανα». Και τρέχουμε τώρα να κάνουμε ενστάσεις, με πιθανότερο να μας απαντήσουν «μα αφού και εσείς το αποδεχθήκατε».

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgismassavetas@gmail.com


NEWSLETTER