Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 22:07

Τι πήρε στη Μαδρίτη ο Ερντογάν και τι εμείς

Γράφτηκε από τον
Τι πήρε στη Μαδρίτη ο Ερντογάν και τι εμείς

 

Ανάγκη ψύχραιμης αποτίμησης των αποφάσεων της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Να δούμε τι απέσπασε ο «σουλτάνος» και τι απέμεινε για εμάς.

Οι εκβιασμοί και τα ανατολίτικα παζάρια απέδωσαν στον Ταγίπ Ερντογάν εκείνα που επεδίωκε, πριν δώσει τη συγκατάθεσή του για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας:

- Οι δύο νεοφώτιστες χώρες της συμμαχίας αναγνώρισαν ως εύλογες τις αξιώσεις της Τουρκίας και υπόσχονται να αντιμετωπίσουν ως «τρομοκράτες» όσους δραστηριοποιούνται στα εδάφη τους ως προπαγανδιστές των κουρδικών οργανώσεων. Είτε πρόκειται για το ΡΚΚ είτε για τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας (YPG), τους οποίους αποθέωνε όλη η Δύση ως «μαχητές της ελευθερίας», όταν τους είχε ανάγκη στον πόλεμο εναντίον του ISIS. Υπόσχονται ότι θα προχωρήσουν ακόμη και σε έκδοση ατόμων αυτού του χώρου, όπως αξιώνει η Άγκυρα, που έσπευσε αμέσως να δώσει κατάλογο 33 καταζητούμενων.

- Εξασφάλισε, κάνοντας βεβαίως τη δική του κωλοτούμπα με το να άρει την απειλή τού βέτο, την επιδιωκόμενη εδώ και ενάμιση χρόνο συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, την οποία έχει ανάγκη να προβάλει στο εσωτερικό της χώρας του, όπου φυλλορροούν οι οπαδοί του. Διότι λειτούργησε «ως κάρφος εις τον οφθαλμόν του» η πράγματι θεαματική υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και ήθελε κάποια «ισοφάριση».

- Απέσπασε την υπόσχεση ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημά του για εκσυγχρονισμό των F-16 που διαθέτει. Όπερ επιβεβαιώνει η δήλωση της Αμερικανίδας υφυπουργού Άμυνας ότι «οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πολύ για την αμυντική ικανότητα της Τουρκίας ως χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ», που έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν.

Πού βρισκόμαστε λοιπόν; Στο «τα πήρες όλα κι έφυγες» με την Ελλάδα χωρίς κανένα κέρδος; Αυτή είναι η εικόνα που προωθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά δεν είναι αληθινή. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είχε ένα άμεσο κέρδος εκεί ακριβώς που την «καίει» η υπόθεση. Στο τι καλοκαίρι περιμένουμε να διαμορφωθεί στο Αιγαίο. Και το χρωστάμε πάλι στις ΗΠΑ, διότι και παρασκηνιακώς είχαν διαμηνύσει στον Ερντογάν να μη θέσει, όπως απειλούσε, θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και επισήμως ο Τζο Μπάιντεν είπε «κατάμουτρα» στον Ερντογάν ότι ενδιαφέρεται ζωηρώς «για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία».

Ας κρίνει έκαστος τι μετρά περισσότερο.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgismassavetas@gmail.com


NEWSLETTER