Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022 19:12

Η Τουρκία είναι απειλή μόνο για την Ελλάδα ή και για τη Δύση;

Γράφτηκε από την
Η Τουρκία είναι απειλή μόνο για την Ελλάδα ή και για τη Δύση;

Του Χρήστου Καπούτση

Η απόφαση του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, να δώσει τέλος στη σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών σχετίζεται και με την Τουρκική απειλή.  Κατά την άποψη του Πρωθυπουργού, εκλογές με απλή αναλογική και αμέσως μετά και πάλι εκλογές με άλλο εκλογικό σύστημα, σημαίνει, μια χρονική περίοδο πολιτικής αστάθειας, που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για «αξιοποίηση» από το  καθεστώς Τ. Ερντογάν, «σέρνοντας» τη χώρα σε εθνικές περιπέτειες.

Σε  ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και συγκρουσιακό διεθνές περιβάλλον, η διπλωματική ευελιξία και η προσαρμοστικότητα στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα, αποτελεί, sine qua non (εκ των ων ουκ άνευ) όρο,  για την επιβίωση του Έθνους.

Η εχθρική συμπεριφορά και η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, προς τα δύο κράτη του Ελληνισμού (Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία), θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και με μία σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο, ώστε οι πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης, σε επίπεδο διεθνών συμμαχιών, να λειτουργήσει αποτρεπτικά στα τουρκικά επεκτατικά  σχέδια,  με την αυτονόητη και  ουσιαστική ενίσχυση της αποτρεπτική ισχύος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Η επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι συνέπειες από τις επιβληθείσες κυρώσεις, η αναβάθμιση του ΝΑΤΟ σε ισχυρή στρατιωτική παρεμβατική δύναμη, η ιδιαίτερη σημασία που προσδίδουν οι ΗΠΑ στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και κυρίως, η ζωτικής σημασίας,  για τα επιχειρησιακά σχέδια των ΗΠΑ, λειτουργία των βάσεων της Αλεξανδρούπολης και  της Σούδας,  διαμορφώνουν ένα περιβάλλον, πλήρως αξιοποιήσιμο από την  ελληνική διπλωματία,  ώστε να δημιουργήσει ένα ανάχωμα προστασίας των εθνικών μας συμφερόντων. Να προσθέσουμε ακόμη,  ότι είναι  εμφανής η  δυναμική πολιτικού αποσυντονισμού,  των ισχυρών κρατών της Ευρώπης, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία κυρίως λόγω των συνεπειών που προκάλεσαν οι  κυρώσεις  στη Ρωσία και οι αντικυρώσεις από τη Μόσχα, που παράγουν  πρώιμα φαινόμενα ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης,  με την κ. Κριστίν Λαγκάρντ την  Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μιλάει για παγκόσμια ύφεση!

Η Ελληνική Κυβέρνηση, η ελληνική διπλωματία και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, επιβάλλεται να είναι σε εγρήγορση, στον μέγιστο βαθμό ετοιμότητας, ώστε να μην αιφνιδιαστούν από παρεμβατικές επιλογές της Τουρκίας, είτε στο διπλωματικό, είτε σε στρατιωτικό επίπεδο. Για παράδειγμα: «κυκλοφόρησε στην Ουάσιγκτον ότι ο κ. Ερντογάν θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου. Θα προχωρήσει στην προσάρτησή τους», υποστήριξε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, σε συνέντευξή του στο πρώτο πρόγραμμα της Κρατικής Ραδιοφωνίας.  Ερωτηθέντες σχετικά, αρμόδιοι παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, απλά εξέφρασαν την έκπληξή τους!

Στον αντίποδα καταγράφεται,  μία ενδιαφέρουσα κινητικότητα της Ελληνικής διπλωματίας , που έχει ενεργοποιήσει την Ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ, ελληνικής καταγωγής βουλευτές και στα δυο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, με στόχο να αποτραπεί η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, όπως υποσχέθηκε ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στον Τ. Ερντογάν, κατά την συνάντησή τους στη Μαδρίτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε επιστολή τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο, οι γερουσιαστές,  ζητούν να μη δοθούν νέα μαχητικά αεροσκάφη  στην Τουρκία, αφού το πιθανότερο είναι να τα χρησιμοποιεί για να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας.

Επισημαίνουν ότι, η Τουρκία χρησιμοποιεί την στρατιωτική της ισχύ, για να προωθήσει την αναθεωρητική  πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Και έχει παραβιάσει με την ισχύ των όπλων της, την   εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και της Συρία και απειλεί να πλήξει και την Ελλάδα. Για αυτό το λόγο,  οι Αμερικανοί βουλευτές, στην επιστολή που έστειλαν στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζουν την Τουρκία, ως «αναξιόπιστο σύμμαχο».

Ουκρανία και ελληνοτουρκικές σχέσεις

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, καθώς επίσης και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, συνδέουν το πακέτο των ελληνοτουρκικών, συμπεριλαμβανομένων και των εξοπλισμών (αμερικανικά οπλικά συστήματα σε Ελλάδα και Τουρκία), με τον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Και αυτό διότι, ο  πόλεμος στην Ουκρανία,  έχει μοχλεύσει με δύο τρόπους την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο.

Ο πρώτος είναι, ο επιδραστικός αναθεωρητισμός της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας, που αποτελεί το θεωρητικό υπόβαθρο, της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας.  Γι αυτό ακριβώς, η Τουρκία δεν έχει καταδικάσει την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Και ο δεύτερος είναι, ο έλεγχος των Στενών του Βοσπόρου ή Ελλήσποντου, από την Τουρκία,  βάσει διεθνών συμφωνιών.  Η στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία, είναι που επηρεάζει εξελίξεις στην Μαύρη Θάλασσα και την  άνετη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα Στενά, που καθώς εξελίσσεται  ο πόλεμος στην Ουκρανία,  αυτή η διευκόλυνση , συνιστά στρατηγικό – στρατιωτικό πλεονέκτημα για την Ρωσία, που τοποθετεί όμως την Τουρκία απέναντι στη Δύση (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ)!  Μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα , που δεν μπορεί να αντιληφθεί ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ  Γενς Στόλτενμπεργκ

Προφανώς, η συμφωνία για τα Στενά που είναι υπό τουρκικό έλεγχο,   καθίσταται προβληματική, για τα αμερικανονατοϊκά σχέδια, λόγω του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου.   Και το σημαντικότερο,  θα είναι ο κυρίαρχος ρόλος της Τουρκίας με την δυνατότητα που έχει στο άνοιγμα ή κλείσιμο  των Στενών, στην επερχόμενη επισιτιστική κρίση, αφού ρωσικά εμπορικά πλοία φορτωμένα  με κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι,  θα μπορούν κατόπιν αδείας της Τουρκίας, να διέλθουν από τα Στενά, προς διάφορα λιμάνια της Μεσογείου ρωσικής επιλογής. Μια πιθανή εξέλιξη, που φέρει την Τουρκία να συνεργάζεται με τη Ρωσία και μαζί, να είναι απέναντι στη Δύση.

Η αντίδραση της Δύσης, είναι η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης και ως συμμαχικό λιμάνι, αλλά  και ως στρατιωτική βάση, που αποτελεί ενοχλητική  πρόκληση για την Τουρκία. Για αυτό επιδιώκει η Άγκυρα την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας της, σε επίπεδο επιχειρησιακών δυνατοτήτων, ώστε να αποκτήσει την πυραυλική ικανότητα,  να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή πολεμικά πλοία που θα μπορούσαν να ακυρώσουν αποφάσεις της Τουρκίας για τα Στενά (π.χ. Πλοία του Ελληνικού  Πολεμικού Ναυτικού να ελέγχουν τη διέλευση πλοίων, εμπορικών και πολεμικών, της Ρωσίας, «φράζοντας» την έξοδο των Στενών). Σε μία πρόβα τζενεράλε, πρόσφατα, «δύο τουρκικά μαχητικά, εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Και για αυτό,  το ισλαμικό καθεστώς του Τ. Ερντογάν  συντηρεί «θερμαίνοντας» , την κρίση στο Αιγαίο, που την έχει στρατιωτικοποιήσει, με τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις και με την εμμονική απαίτησή της,  για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, την οποία παγίως συνδέει με την κυριαρχική τους ταυτότητα. Το πρόβλημα Αιγαίο, θα θεωρηθεί λυμένο για την Τουρκία, όταν η Τουρκία , πέρα από τα Στενά, θα έχει και τον έλεγχο στο μισό Αιγαίο. Την περιοχή ανατολικά του 25ου μεσημβρινού του Αιγαίου, διεκδικεί η Τουρκία προκειμένου να οριοθετήσει πρώτον την υφαλοκρηπίδα, και δεύτερον για να ορίσει στο ίδιο εύρος το όριο του FIR.

Καλό θα είναι η ελληνική πολιτική ηγεσία, να αντιληφθεί ότι η Τουρκία, πολύ δύσκολα θα επιστρέψει στη Δύση. Η Τουρκία βαδίζει αργά και σταθερά στον ανατολικό δρόμο, εκεί όπου η ογκώδης Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και άλλοι σύμμαχοι τους, φτιάχνουν τον δικό τους Πύργο της Ανατολής . Τον έτερο ισχυρό πόλο πλανητικής εξουσίας, απέναντι στη Δύση (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. – Ισραήλ- Καναδάς- Αυστραλία- Ιαπωνία).

Ελλάδα και Τουρκία έχουν κάνει τις επιλογές τους. Είναι σε αντίπαλα στρατόπεδα. Ποια από τις δύο χώρες είναι στη σωστή πλευρά, θα το μάθουμε, αν το μάθουμε, πολύ αργότερα ....


NEWSLETTER